Alegerea unei baterii auto ieftine este cea mai buna decizie pe care o pot lua conducatorii auto care sunt preocupati de siguranta autoturismului pe care il detin.
Bateria auto este o piesa indispensabila pentru orice masina, cu o durata de functionare medie de pana la cinci ani. Schimbarea acesteia trebuie sa se faca dupa patru ani, pentru a nu risca situatia neplacuta de a nu mai putea porni acumulatorul. Conducatorii auto trebuie sa se ingrijeasca de aceasta investitie inainte ca masina sa nu mai porneasca. O baterie auto se cumpara din timp, iar proprietarii trebuie sa tina cont de unele criterii pentru a nu da gres cu decizia luata.
Ce criterii definesc alegerea bateriei auto perfecte
In alegerea bateriei auto, cumparatorii trebuie sa stie ce amperaj este potrivit. Sunt foarte importante informatiile indicate in manualul tehnic, atat in ceea ce priveste amperajul, cat si dimensiunile specificate de producator.
O baterie auto cu o capacitate prea mica este posibil sa nu faca fata motorului, in timp ce una cu o capacitate prea mare nu va fi incarcata de alternator. Asadar, un criteriu foarte important este compatibilitatea cu autovehiculul. Dimensiunile bateriei pot fi aflate cu usurinta din manualul autovehiculului, acestea se refera la latimea, lungimea si inaltimea ei, care trebuie respectate cu mare strictete.
Tipologia bateriei auto este un alt criteriu important in stabilirea modelului perfect: pe piata exista baterii auto cu acid si alcaline. De vreme ce bateriile alcaline se gasesc foarte rar, iar primele sunt foarte populare, specialistii recomanda achizitionarea acestora. Pe cat posibil, conducatorii auto sunt sfatuiti sa gaseasca un model compatibil fara mentenanta, tinand cont de data la care acesta este fabricat. Este total neindicata si nerecomandata achizitionarea unei baterii auto mai veche de 6 luni.
Capacitatea bateriei este reprezentata de valoarea inscrisa pe acumulatorul vechi si in manualul vehiculului, exprimata in amperi pe ora (Ah), in timp ce curentul de pornire la rece este o caracteristica ce variaza de la un model la altul si este conditionata de capacitatea cilindrica a motorului si de tipul combustibilului consumat. Decizia de achizitionare a unei baterii auto depinde si de polaritatea bornelor, de tensiunea exprimata in volti, cele mai populare modele fiind cele de 12V, precum si de garantie.
Ce trebuie sa retina conducatorii auto pentru alegerea si intretinerea unei baterii auto
Bateria auto acumuleaza energia primita, iar descarcarea acesteia in conditii extreme de functionare este normala, asadar conducatorii auto nu trebuie sa se ingrijoreze in acest sens. Un conducator prudent poate extinde durata de viata a unui acumulator auto prin mentinerea acestuia in stare incarcata si prin verificarile periodice efectuate la sase luni. In plus, montarea bateriei trebuie realizata intr-un service autorizat, de personal specializat.
Intretinerea bateriei auto presupune pastrarea curata si uscata a suprafetei acesteia, protejarea polilor si a clemelor de racord impotriva coroziunii, reincarcarea bateriei si controlarea starii de incarcare periodic. Daca bateria auto va fi scoasa din folosinta pentru o perioada de timp, se recomanda incarcarea completa a acesteia si evitarea stationarii indelungate a autoturismului, de cateva luni, de exemplu, mai ales in anotimpul rece.