Meseria de tatuator a fost, până nu demult, privită cu reticență, mai ales într-o ţară în care tatuajele sunt încă un subiect tabu. Tatuatorii sunt, însă, apreciaţi acum pe piaţa muncii şi, dacă au şi o diplomă de absolvire a unor cursuri de calificare în domeniu, îşi pot deschide propriul cabinet sau se pot angaja la o firmă de specialitate. Tatuatorii sunt artişti care au nevoie nu numai de cursuri, ci şi de talent şi multă practică, fiind o meserie artistică, majoritatea tattoo artist-ilor fiind oameni sublimi în tehnica desenului.
Cui se adresează cursurile de calificare de tatuator?
Cursurile de calificare tattoo artist se adresează tuturor celor care au interes în acest domeniu, celor care au un talent în ceea ce priveşte desenele pe hârtie şi pe piele, oamenilor open minded care ştiu că în spatele tatuajelor se ascunde o poveste intensă şi interesantă a clienţilor. Cursurile de tattoo artist se adresează artiştilor care au capacitatea de a decora şi de a colora corpul uman, pielea cu diferite modele prin inserarea pigmenţilor în derm.
Aceste cursuri de calificare nu durează mult, iar certificatul de absolvire este recunoscut la nivel internaţional. Lectorii cu experienţa le oferă novicilor o inițiere în tainele meseria de tattoo artist şi le oferă toate cele necesare pentru a începe o meserie în acest domeniu, consiliindu-i pentru a putea cumpăra pe viitor cele mai bune scule astfel încât să se bucure de o carieră de succes. La cursurile de calificare se dobândesc informaţii legate de:
- normele igienico-sanitare aplicate la locul de muncă al tatuatorului;
- planificarea activităţilor zilnice în cabinetul de tatuaj;
- executarea operaţiilor premergătoare tatuatului;
- gestionarea materialelor folosite pentru tatuare;
- tatuarea propriu-zisă;
- promovarea produselor şi serviciilor oferite prin tatuare.
Meserii în care tatuajele sunt permise şi chiar recomandate
În timp ce unele joburi nu acceptă tatuajele sub nicio formă, sunt meserii care pun accent pe tatuaje. În primul rând, un tatoo artist nu este privit cu ochi buni dacă nu are el însuşi câteva tatuaje foarte bine realizate, pentru a demonstra pasiunea pentru tatuaje.
În plus artiştii de orice gen, de la cântăreţi, creatori de conţinut online, vloggeri şi până la pictori sau designeri de interior pot avea tatuaje pe tot corpul. Actorii şi actriţele nu se sfiesc să îşi arate tatuajele, care pot fi extrem de vizibile sau dimpotrivă discrete.
Modelele pot opta pentru tatuaje mici şi discrete ce pot fi acoperite cu diferite piese vestimentare, dar pot fi şi dezgolite şi arătate în caz în care se doreşte acest lucru, iar lucrătorii în restaurante sau în domeniul HoReCa mereu în contact cu clienţii se pot tatua. Şi operatorii PC, specialiştii IT sau angajaţii la birou pot fi tatuaţi atâta timp cât angajatorul nu are o problemă în acest sens şi angajaţii nu au prea mult contact cu clienţii, sau tatuajele se pot acoperi uşor şi rapid cu o cămaşă. Fără doar şi poate, tatuajele fac parte din viaţa românilor şi din preferinţele lor personale, iar saloanele de tatuaj au din ce în ce mai mulţi clienţi.