Agentia internationala de rating Japan Credit Rating Agency (JCR) a anuntat imbunatatirea rating-ului acordat Romaniei, pana la categoria de risc aferenta nivelului investitional – investment grade – , caracteristic tarilor cu o solvabilitate acceptabila pentru marea majoritate a investitorilor.
Astfel, JCR a imbunatatit ratingul pentru imprumuturi suverane pe termen lung, in valuta, de la BB+ la BBB- si pentru imprumuturi suverane pe termen lung in moneda locala de la BBB- la BBB.
Dupa Fitch si Standard&Poors, JCR devine astfel a treia agentie de rating internationala care isi schimba substantial perceptia asupra Romaniei, clasificand-o in categoria tarilor cu nivel investitional, creand premisele diversificarii bazei investitionale pentru instrumentele emise de statul roman cat si a cresterii investitiilor straine directe in Romania.
Urmare a acestor schimbari, perspectiva imbunatatirii in continuare a ratingului pentru Romania ramane stabila intrucat directia pe care Romania trebuie s-o urmeze in vederea integrarii in Uniunea Europeana este de neschimbat, desi ar putea fi cateva intarzieri in procesul de reforma a justitiei ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale, conform careia pachetul privind reforma in justitie este neconstitutional.
In opinia analistilor agentiei de rating japoneze, decizia are la baza probabilitatea foarte mare ca Romania sa devina membra a Uniunii Europene in ianuarie 2007, dupa ce a semnat Tratatul de Aderare in 25 aprilie 2005, asteptarile fiind ca Guvernul va continua accelerarea reformelor datorita unei puternice vointe politice, coroborata cu sprijinul populatiei cat si datorita imbunatatirii cadrului fiscal si a celui privind datoria publica, ce a avut la baza evolutiile pozitive din economie.
Totodata, JCR subliniaza necesitatea imbunatatirii factorilor calitativi, asteptandu-se ca guvernul sa-si concentreze atentia pe reforma in justitie si accelerarea competitiei, cerinte care trebuie indeplinite inaintea aderarii la Uniunea Europeana.
JCR estimeaza ca Romania va continua sa inregistreze o crestere economica de peste cinci la suta anual pana in anul 2008, in timp ce rata somajului va fi de aproximativ 6,5 la suta la sfarsitul anului 2005, datorita faptului ca procesul de restructurare a personalului va avea loc in principal in sectorul public.
Desi inflatia ramane una dintre problemele serioase cu care se confrunta tara, ea a scazut treptat, pe de o parte din cauza aprecierii leului, iar pe de alta parte a unei politici monetare prudente si a intensificarii competitiei pe piata de retail interna.
In privinta impactului reformei fiscale realizata, in principal, prin introducerea taxei unice pentru impozitul pe venit si diminuarea impozitului pe profit la nivelul de 16 la suta, JCR subliniaza cresterea bazei de impozitare si reducerea evaziunii fiscale, cu efecte pozitive asupra gradului de colectare a veniturilor. Astfel, opinia agentiei japoneze este ca tinta de deficit bugetar revizuita la unu la suta pentru anul 2005 este fezabila, in timp ce ponderea datoriei publice in PIB va continua sa se mentina scazuta pe termen mediu si lung avand in vedere procesul de consolidare fiscala, veniturile estimate a fi incasate din privatizare cat si cresterea economica prognozata.
Analistii agentiei japoneze estimeaza ca volumul intrarilor de investitii straine directe se va mentine la un nivel comparabil cu cel record inregistrat in 2004, daca privatizarea BCR va fi finalizata in acest an, subliniind astfel lipsa problemelor privind finantarea deficitului de cont curent in contextul imbunatatirii conditiilor de tranzactionare aferente obligatiunilor romanesti pe pietele internationale de capital. Mai mult, Fondul Monetar International a aprobat extinderea acordului de tip „precautionary standby ” cu Romania in iulie 2004.
In contextul unei ponderi a creditului neguvernamental de 17,5 la suta din PIB, mult sub nivelul celui aferent tarilor din Europa Centrala si de Sud-Est, JCR estimeaza ca putin probabila o supraincalzire a economiei in Romania urmare a cresterii creditului acordat de banci.
Este salutata, de asemenea, aprobarea de catre Guvern a pachetului legislativ reprezentand legislatia primara a pietei ipotecare, subliniindu-se impactul pozitiv pe care il va avea adoptarea acestui pachet de catre Parlament asupra pietei interne de capital cat si asupra imbunatatirii managementului portofoliilor de credite ipotecare de catre banci.