Scrie pentru noi

AcasăBanii PubliciTVA – Ce este si cum se calculeaza

TVA – Ce este si cum se calculeaza

Ultimele articole

Legislatia si reglementarile privind cazinourile online

Sistemul de reglementare joacă un rol crucial în industria cazinourilor online, asigurând integritatea, transparența...

Amanet online simplu și sigur: Finanțare rapidă prin agenția TEZAUR

Într-o economie dinamică și plină de surprize, gestionarea resurselor financiare poate deveni o provocare....

Cu siguranta multi dintre voi v-ati pus intrebarea ce este TVA  si cum se calculeaza.

Acronimul TVA vine de la Taxa pe Valoare Adăugată și este, de fapt, un impozit pe consum, suportat de catre consumatorul final al unui bun sau serviciu. Această taxa are caracter general, este datorata statului, perceputa prin cote de impozitare si difera de la o tară la alta.

TVA – cum a aparut

TVA-ul a fost introdus pentru prima oara pe 10 aprilie 1954, in Franta si era destinat marilor companii. Abia incepând cu data de 6 ianuarie 1966, la propunerea ministrului de finanțe, Valery Giscard d’Estaing, Taxa pe Valoare Adaugata a inceput sa se aplice si in comertul cu amanuntul. Comunitatea Economica Europeana a introdus TVA-ul abia in 1970, cu scopul de a inlocui taxele de productie si consum.

In Romania, TVA-ul a fost reglementat prin Ordonanta numarul 3/1992, aprobat prin legea numarul 130/1992 si pus in aplicare incepand cu data de 1 iulie 1993, in timpul guvernului Văcăroiu, pentru a inlocui impozitul pe circulatia marfurilor. Valoarea cotei TVA-ului in 1992 a fost stabilita la 18%.

TVA- Caracteristici

TVA-ul se aplica tuturor operatiunilor efectuate de catre persoane fizice sau juridice, care implica plati, cu exceptia situatiilor enuntate de lege.

Taxa perceputa este egala cu taxa rezultata prin aplicarea cotei de impozitare asupra intregii valori finale.

Taxa pe Valoare Adaugata datorata statului de catre o firma este aferenta valorii adaugate bunului vandut.

TVA-ul tine de origine (daca sunt bunuri locale sau nu) si destinatie (consumul are loc pe teritoriul tarii sau nu).

TVA-ul se incaseaza in fiecare stadiu parcurs de un produs pana ajunge la consumatorul final. Astfel statul are resursele necesare desfasurarii activitatii treptat, fara sa astepte vanzarea finala.

Taxa pe Valoare Adaugata datorata statului este egala cu diferenta dintre taxa colectata si cea achitata prin cumparaturi.

TVA-ul in Romania: Cum functioneaza 

In 2015, cota TVA-ului in Romania, pentru majoritatea bunurilor si serviciilor, era de 24%, una dintre cele mai mari din lume. Situatia s-a ameliorat incepand cu 1 ianuarie 2016, cand cota generala a scazut la 20% si cu 1 ianuarie 2017, cand Taxa pe Valoare Adaugata a scazut la 19%.

In România (2017) sunt in vigoare 3 cote de TVA: cota standard: 19%; cota redusa: 9% sși 5%

 

Cota redusă de TVA de 9%

Se aplică următoarelor prestări de servicii: cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping; serviciile de restaurant şi de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10 (berea la draft).

De asemenea, cota de TVA de 9% se aplica si urmatoarelor livrări de bunuri: livrarea de proteze si accesorii ale acestora, definite prin normele metodologice conform legislatiei specifice, cu exceptia protezelor dentare scutite de taxa; livrarea de produse ortopedice; livrarea de medicamente de uz uman si veterinar; livrarea următoarelor bunuri: alimente, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele; livrarea apei potabile si a apei pentru irigatii in agricultura; livrarea apei potabile si a apei pentru irigatii in agricultură.

Cota redusă de TVA de 5%

Se aplica urmatoarelor livrari de bunuri si prestari de servicii: manuale scolare, carti, ziare si reviste, cu exceptia celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii; livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite, definite astfel: cladiri utilizate drept camine de batrani si de pensionari; clădiri utilizate drept case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap; locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv TVA, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie, cladiri achizitionate de primarii in vederea atribuirii de catre acestea cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei; serviciile constand in permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectura si arheologice, gradini zoologice si botanice, targuri, expozitii si evenimente culturale, evenimente sportive, cinematografe.

TVA – Cum se colecteaza

TVA-ul este o taxa care se „autopercepe”, deoarece conform legislatiei, persoana inregistrata in scopuri de TVA impune si colectează TVA de la clientii sai, dupa care vireaza taxa catre Ministerul de Finante.

TVA-ul nu se aplica ca atare pe profitul brut, direct sau indirect. Sumele platite catre Ministerul de Finante sunt integral suportate de consumatorul final.

Cum se deduce TVA-ul

Persoanele platitoare de TVA au dreptul de a deduce, conform legii, TVA-ul la achizitii facute in scopul realizarii obiectului de activitate. Asadar, deducerea de TVA diminueaza TVA-ul care trebuie platit la bugetul de stat.

Pentru ca incadrarea corecta a cheltuielilor in functie de criteriul obiectului de activitate nu este intotdeauna usoara, legea specifica in mod expres anumite cheltuieli ca fiind cu deductibilitate limitata, iar altele ca fiind in mod cert nedeductibile.

In categoria cheltuielilor deductibile limitat intra cheltuieli precum cele de protocol, cheltuielile sociale, pierderile tehnologice, provizioanele si rezervele, dobanzile, amortizarea, 50% dintre cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.

In categoria cheltuielilor nedeductibile intra, printre altele, impozitul pe profit, dobanzile si majorarile de intarziere, penalitatile si amenzile, cheltuielile cu primele de asigurare care nu privesc activele si riscurile asociate activitatii contribuabilului, cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile, cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat si cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii.

Deducere TVA pe sistemul de TVA la incasare

Cele mai citite articole

 In acest sistem TVA-ul nu se mai incaseaza la emiterea facturii, ci la incasarea ei, acest lucru insemnand momentul in care furnizorul de produse/servicii primeste de la un beneficiar plata. De asemenea, deducerea TVA-ului nu se face la primirea facturii, ci la plata acesteia. Pana la momentul achitării facturii catre furnizor/prestator, Taxa pe Valoare Adaugata este evidentiata in contul 4428 “TVA neexigibila”, fiind dedusa partial/integral la momentul platii (4426=4428).

Acest lucru presupune faptul ca persoanele care sunt plătitoare de TVA vor trebui sa tina evidente detaliate referitoare la momentul si suma incasarii, la fel ca și TVA aferent, separat pentru fiecare tranzactie. In jurnalul de cumparari se voriînregistra toate facturile primite, indiferent ca sunt achitate sau nu. De asemenea, in acest jurnal trebuie sa existe coloane separate, unde se inscrie documentul de plata a facturii, suma platita (baza si TVA) pentru care exista drept de deducere si valoarea ramasa neachitată (baza si TVA) pentru care nu se va deduce TVA.

Cum se calculează TVA-ul atunci când știm valoarea produsului (fără TVA)

Pentru a afla care este mai exact valoarea TVA-ului, se face un calcul simplu:

(Valoare Produs x Cota TVA)/100= Valoare TVA

 

 

Mai exact, daca un produs valorează 100 de lei, iar TVA-ul pentru acest produs este de 19%, calculul se face astfel:

(100×19)/100=1900/100= 19 => TVA-ul este de 19 lei

sau

100×19% = 100×19/100 = 1900/100 = 19

Sa incercam cu o suma mai dificil de calculat. Produsul valoreaza 223 lei, iar TVA-ul pentru acest produs este de 19%. Iata cum calculam:

223×19%=223×19/100=4237/100=42,37

Din calculul de mai sus rezulta ca valoarea TVA-ului pentru un produs care valoreaza 223 de lei, este de 42,37 lei.

Cum se calculează TVA-ul atunci când știm prețul final al produsului (cu TVA inclus)

Pentru a afla care este mai exact valoarea TVA-ului, atunci cand stim pretul final al produsului, calculul se face astfel:

Pret final/(100+Cotă TVA)xCotă TVA= Valoare TVA

Mai exact, daca un produs costa 595 de lei, iar TVA-ul pentru acest produs este de 19%, calculul se face astfel:

595/(100+19)x19=595/119×19=5×19=95

Din calculul de mai sus rezulta ca valoarea TVA-ului pentru un produs care costă 595 de lei, este de 95 lei.

Cum se calculeaza pretul fara TVA atunci cand stim pretul final al produsului (cu TVA inclus)

Pret final/(100+cota tva)% = Valoare fără TVA

adica pt. Cota TVA 19% avem

Pret final / (119%) = Pret final / 1.19 = Valoare fara TVA

Mai exact, daca un produs costa 595 avem formula 595 / 1.19 = 500

 TVA – Greseli de evitat

Cea mai des intalnita greseala atunci cand vine vorba despre calculul TVA-ului este raportarea la intreg (totalul de 100%) ca fiind valoarea produsului. In realitate, intregul este reprezentat de pretul final, adica valoarea produsului plus TVA.

In Romania, acest lucru inseamna valoarea produsului (intregul) plus valoarea TVA-ului, mai exact 119%. Pentru evitarea acestor erori recomandam sa emiteti facturile cu un program profesional de facturare.

Cele mai citite articole

Ultimele articole

Legislatia si reglementarile privind cazinourile online

Sistemul de reglementare joacă un rol crucial în industria cazinourilor online, asigurând integritatea, transparența...

Amanet online simplu și sigur: Finanțare rapidă prin agenția TEZAUR

Într-o economie dinamică și plină de surprize, gestionarea resurselor financiare poate deveni o provocare....

Mașină Automată sau Manuală: Care Este Cea Mai Bună Opțiune pentru Tine?

Indiferent dacă ești la început de drum sau ai experiență în conducere, alegerea mașinii...

Lista alimentelor recomandate în dieta pentru enterocolită

Enterocolita este o problemă acută de sănătate, care îți poate afecta în mod semnificativ...

Mai multe articole similare

Legislatia si reglementarile privind cazinourile online

Sistemul de reglementare joacă un rol crucial în industria cazinourilor online, asigurând integritatea, transparența...

Amanet online simplu și sigur: Finanțare rapidă prin agenția TEZAUR

Într-o economie dinamică și plină de surprize, gestionarea resurselor financiare poate deveni o provocare....

Mașină Automată sau Manuală: Care Este Cea Mai Bună Opțiune pentru Tine?

Indiferent dacă ești la început de drum sau ai experiență în conducere, alegerea mașinii...