Terenurile arabile din Banat au ajuns la preturi piperate. Nu e exclus ca investitorii straini sa se orienteze catre Moldova si sudul tarii.
„In ultimii ani, preturile mici la care s-au tranzactionat terenurile agricole, au adus Romania in atentia multor companii dornice sa-si extinda activitatea in Europa de Est (de exemplu, Smithfield, care a preluat fostul combinat de prelucrare a carnii Comtim)”, a declarat Estera Surugiu, PR&Marketing manager la Casadomi Timisoara.
Forta de munca ieftina
„Pe langa acest aspect, nu a fost de neglijat nici potentialul resurselor umane, salariile romanilor care lucreaza in acest domeniu fiind cu mult sub media salariilor din Europa Occidentala. Cum era firesc, avand in vedere pozitia geografica, investitiile in terenuri agricole au inceput din zona de vest a tarii – judetele Bihor, Arad, Timis, Caras-Severin. Cei mai multi care au investit in acest segment de piata sunt italieni. Unii dintre acestia exploateaza suprafetele agricole cumparate in Romania, dar sunt si unii care, anticipand cresterea preturilor, le-au cumparat cu scopul de a le revinde mai tarziu”, a mai afirmat Estera Surugiu.
Interesul sporit a facut ca preturile din vest sa fie ridicate, comparativ cu alte zone ale tarii. Acestea depind nu numai de calitatea solului, ci si de gradul de inclinare al suprafetei. Un teren plan costa intre 1.700 si 2.200 euro/ha, unul semicolinar intre 1.000 si 1.500 euro/ha, iar unul colinar intre 650 si 850 euro/ha. Sume destul de mari, care i-ar putea determina pe intreprinzatori sa se orienteze catre Moldova sau catre Sud, unde se gasesc terenuri si la mai putin de 500 euro/ha.
Italieni inconsecventi
Exista si oameni de afaceri straini care nu cumpara terenurile, dar vin cu banii si utilajele necesare agriculturii. Ei se invoiesc cu detinatorii loturilor sa le livreze o parte din castig. Problema e ca unii dintre acestia se plictisesc dupa cateva sezoane! „Un investitor italian s-a oferit, in urma cu doi ani, sa ne lucreze suprafetele, si sa ne dea o cota din profit sub forma de produse”, povesteste Ioana Iancu, proprietara a doua hectare de pamant intr-un sat din judetul Arad. „In 2003, am primit 100 kg de grau pentru fiecare hectar si o cantitate de ulei, iar anul trecut – 500 kg de grau la hectar. Anul acesta, italianul nu a mai lucrat pamantul, l-a lasat in parloaga”, mai spune Ioana Iancu.
Multi dintre taranii romani nu au suficienti bani ca sa devolte culturi pe terenurile arabile. Pentru un hectar ar fi nevoie de aproximativ 8-10 milioane de lei pe an. Porumbul se poate valorifica la 150.000 lei suta de kilograme, iar de pe un hectar se recolteaza cateva tone.
Hectarul se vinde si cu 2.000 euro
„Preturile terenurilor agricole din zona de vest a tarii (judetele Bihor, Arad, Timis, Caras-Severin) au crescut destul de mult. Daca acum cativa ani se putea cumpara un hectar de teren agricol cu 250-350 euro/ha, acum pretul oscileaza intre 650-2.200 euro/ha.
Sunt mai multi factori care care fac diferenta de pret. In primul rand, majoritatea cumparatorilor cauta suprafete agricole mari, de peste 100 ha, cat mai compacte, costurile de exploatare fiind mult mai mici. In al doilea rand, terenurile plane au un pret mai ridicat decat cele semicolinare si colinare. Foarte importante sunt si caile de acces”.
Estera Surugiu, PR&Marketing manager la Casadomi Timisoara