Cei care au copii stiu ca nimic nu se compara cu a avea parintii aproape si dispusi sa aiba grija de nepotul sau nepotica lor. Ai atatea motive sa fii recunoscatoare pentru asta, insa de fiecare data cand copilul tau interactioneaza cu bunicii – mai ales cand vorbim despre un timp indelungat – exista sanse mari ca lucrurile sa nu mearga asa cum ti le-ai imaginat. Si chiar daca stii sigur ca parintii tai sau ai lui ar face orice pentru fericirea copilului tau, daca te-ai decis sa faci acest pas, e cazul sa purtati o discutie lunga si care sa atinga (cel putin) urmatoarele subiecte:
Reguli pe care vrei sa le inteleaga si sa le accepte bunicii
Fiecare cuplu are propria sa strategie de crestere si educare a copiilor. De cele mai multe ori, insa, ele nu corespund cu cele ale bunicilor. Explica-le bland, dar ferm, care sunt regulile pe care voi i le impuneti copilului si pe care ar trebui sa le respecte, chiar daca e in vizita la bunici. Vorbiti despre alimentatia copilului, despre metodele de pedeapsa, despre limbajul acceptat si neacceptat adresat copilului sau venit din partea lui.
Reguli pe care vreti sa le inteleaga si sa le accepte copilul
Se intampla de multe ori ca in casa bunicilor sa existe foarte multe obiecte pe care copilul nu are voie sa puna mana sau poate un catel pe care i-ar placea sa il chinuie, dar e prea batran pentru asta, sau poate ca bunicii locuiesc deasupra unor vecini care suna la politie la cel mai mic zgomot. Discutati despre toate acestea si explicati-i copilului ca o casa noua inseamna reguli noi, pe care trebuie sa le respecte.
Reguli absolute
Daca cel mic are alergii la anumite alimente sau substante medicamentoase, daca are vreo boala care impune un anumit regim de viata, informati-va parintii in legatura cu orice mic detaliu si explicati-le ca incalcarea regulilor in aceasta privinta poate duce la o adevarata tragedie.
Exceptiile, doar in vacanta
Daca exista anumite obiceiuri pe care pur si simplu nu ai cum sa le impui parintilor – cum ar fi sa nu ii faca intruna prajitura lui preferata – explicati-i copilului ca regulile raman valabile, doar ca, din cand in cand, mai pot fi incalcate. Nu pleca, insa, de la bunici cu gentile pline cu bunatati pentru ca nu vei avea de ales si vei incalca in continuare regula, de data aceasta pe teren propriu.
Dreptul de a alinta
Cei mai multi bunici pur si simplu nu vor intelege de ce le luati dreptul fundamental de a-si alinta nepotii si de a vedea cum li se lumineaza mutrisoara in fata diverselor surprize. Incercati sa fiti maleabili si sa le permiteti sa faca asta din cand in cand, insa cu anumite limite. Explicati-le de ce nu le cumparati copiilor o anumita jucarie, de ce nu le permiteti sa mestece guma toata ziua si, cel mai important, ca ati aprecia foarte mult daca v-ar sustine in acest proces de educare.
Micile vicii ale bunicilor
Poate ca parintii tai fumeaza sau poate ca se cearta des intre ei. De cele mai multe ori bunicii isi schimba radical atitudinea in preajma copiilor. Daca, insa, lucrurile nu se intampla asa, vorbiti cu ei despre asta si incercati sa le explicati de ce nu vreti ca cel mic sa vada acest tip de comportament. Daca devierile de la ce va doriti voi pentru copil sunt prea mari, iar bunicii nu cedeaza, poate ca cea mai buna solutie ar fi sa gasiti o bona pentru copil.
E important sa va formati copilul asa cum ati decis voi, in cuplu, insa nu va cramponati de orice mica schimbare. Vizitele sau vacanta la bunici sunt unele dintre cele mai frumoase amintiri pe care le avem toti, ca adulti. Permiteti-i copilului sa isi construiasca propriile amintiri.
Tu cum gestionezi relatia copilului tau cu bunicii?