Traim timpuri in care este posibil sa analizezi rapoarte de marketing in timp ce admiri o padure superba de brazi, care se asterne dincolo de pajistea din fata cabanei tale… sa afli in timp real informatii de la mii de kilometri distanta ori sa iti supraveghezi copilul ce invata primii pasi cu antemergatorul, in vreme ce tu pregatesti schita unei intalniri de afaceri sau stai de vorba pe messenger cu un coleg care iti prezinta concluziile unei sedinte cu echipa de vanzari.
Mobilitatea este, astfel, o caracteristica a pietei actuale, datorata in principal evolutiei extraordinare a domeniului telecomunicatiilor. Dar nu la aceasta mobilitate ma voi referi acum, ci la una pe care – tot in legatura cu dezvoltarea IT&C – o vom putea analiza in contextul pietei muncii.
Mobilitatea profesionala este unul dintre indicatorii de competitivitate in domeniul resurselor umane. In sens larg, mobilitatea profesionala defineste capacitatea de adaptare la dinamica pietei muncii. O companie isi poate detasa un angajat – temporar – intr-o alta locatie, intr-o alta societate comerciala sau intr-un alt departament, chiar pe o alta pozitie; un angajat isi poate extinde aria competentelor prin specializari complementare sau diferite, prin dezvoltarea de abilitati personale neprioritare pentru moment, dar utile in viitor, prin acumularea de informatii/cunostinte din domenii conexe celui in care activeaza sau din categoria celor universal-aplicabile (invatarea unei limbi straine, imbunatatirea competentelor de utilizare a programelor digitale, s a m d).
Statistic, mobilitatea profesionala pe o anumita piata se masoara prin cifrele inregistrate in schimbari ale domeniului de activitate, ale locatiei de desfasurare a muncii si schimbari ale job-ului, intr-o anumita perioada de timp, raportat la un anumit numar de persoane. In continuare, vom vedea cateva situatii concrete si cateva concluzii din care putem invata lucruri importante pentru viitorul nostru profesional: In cazul in care compania pentru care lucrezi are nevoie de serviciile tale intr-o alta locatie, se poate dispune delegarea temporara, potrivit Capitolului 3 al Codului Muncii.
De asemenea, poate interveni cazul detasarii- tot temporare, in cadrul unei alte firme – de catre compania care te-a angajat. Legislatia muncii te avantajeaza, in ambele situatii, pentru ca ai dreptul sa alegi pachetul maxim de beneficii – contractul tau de munca se modifica printr-o anexa in care vor fi mentionate drepturile care iti sunt ‘mai favorabile’, conform Codului Muncii (indemnizatii suplimentare, decontarea unor cheltuieli etc). In situatia in care ai/vei avea sansa sa lucrezi intr-o companie mai mare, care activeaza in mai multe orase din tara sau din strainatate si te intereseaza experienta unei promovari/unui transfer in echipele dintr-o alta locatie – poate cele din headquarter – este bine sa stii ca organizatiile mari, multinationalele, sau firmele romanesti cu un numar mare de angajati au departamente de resurse umane (sau apeleaza la consultanti externi) care monitorizeaza atat performantele angajatilor, cat si potentialul acestora pentru anumite pozitii – asa ca nu este rau sa tinem cont de functia de planificare in managementul resurselor umane si sa o folosim in avantajul nostru.
‘Inventarul deprinderilor’ (Th. Patten) este unul dintre instrumentele cele mai frecvent folosite in planificarea resurselor umane. Acest inventar cuprinde informatii cu privire la abilitatile, competentele, interesele, performantele angajatilor si, de asemenea, observatii referitoare la potentialul acestora pentru anumite zone de dezvoltare sau pentru activitati diferite de cele pe care le realizeaza la un moment dat. De informatiile colectate in acest inventar se tine cont atunci cand un angajat este propus pentru o promovare sau pentru un transfer.
Foarte interesant, tot de un astfel de inventar se folosesc si cei care vaneaza candidati competitivi sau cei care verifica referintele unui candidat intr-un proces de recrutare (in special, in executive search). Cred ca nu mai este nevoie de niciun argument in plus pentru a accepta cat de importante sunt dezvoltarea ta profesionala continua si potentialul ridicat de mobilitate profesionala – in cazul in care ai ambitii mari si vise marete de implinit!