Joseph Terach, expert in dezvoltarea si eficientizarea CV-ului, autor a numeroase seminarii interactive privind modalitatea corecta de redactare a CV-ului si a scrisorii de intentie, cu peste 15 ani de experienta in calitate de consultant in cariera, scrie pentru www.careerattraction.com ca exista o intrebare esentiala, la care orice CV bine realizat trebuie sa raspunda: De ce realizarile tale profesionale conteaza / sunt relevante?
Nu conteaza, explica Joseph Terach, daca ai condus o echipa de vanzari de 50 de oameni, daca nu ati reusit sa va realizati norma de vanzari. Nu conteaza daca ai creat un site pentru un client din top 500 cei mai bogati oameni, daca nu a generat trafic sau nu a crescut vanzarile. Nu conteaza daca ai pregatit angajati noi, daca acei angajati nu au fost in stare sa-si duca sarcinile la bun sfarsit.
Regula de baza, asadar, este sa nu ii lasi pe potentialii angajatori sa aiba niciun motiv sa iti puna la indoiala competentele. Cea mai mare greseala a celor care sunt in cautarea unui job este ca includ o lista rudimentara de sarcini in CV si se asteapta ca cititorul va umple automat golurile in favoarea lor. Insa cum si de ce ar face un potential angajator asta?
Nu presupune ca angajatorul stie ceva despre tine, ca reuseste sa interpreteze cu usurinta indiciile presarate de tine prin CV. Gandeste-te, in schimb, ca ai de-a face cu o persoana care nu are timp, rabdare si disponibilitate, poate nici bunavointa de a umple golurile dintr-un CV care ar fi trebuit sa fie din start scris cu totul altfel.
Fa referire, asadar, in CV-ul tau doar la experientele profesionale care te flateaza, care spun ceva bun despre competentele tale, care il pot determina pe angajator sa te vrea in echipa lui. Nu te lasa furat/a de idea ca un CV plin este un CV bun si intreaba-te ACUM: CV-ul meu raspunde la intrebarea “de ce realizarile profesionale enumerate aici sunt relevante?”