Inainte de a-si directiona economiile catre un fond de investitii, cei aflati pentru prima data in fata unei astfel de decizii trebuie sa inteleaga un lucru extrem de important:
Rezervele financiare personale pot fi generatoare de venituri suplimentare, daca sunt indreptate catre investitii foarte bine selectate, in corelatie cu obiectivele setate.
De aceea, investitorii aflati la inceput de drum este bine:
- sa aiba cunostinte aprofundate despre fondurile de investitii;
- sa ia in calcul parametrii de ghidare a investitiei realizate;
- sa isi inteleaga foarte bine propriul comportament investitional.
Daca te afli in fata primei tale investitii de acest tip, ti-am pregatit un ghid informational in 3 pasi, pentru a intelege mai bine mecanismul de functionare a unui fond de investitii:
- Invata cat mai multe despre fondurile de investitii
Sursa foto: https://pixabay.com/photos/office-business-colleagues-meeting-1209640/
Daca vrei sa devii investitor, este important sa stapanesti foarte bine notiunile teoretice de baza, referitoare la fondurile de investitii:
- Cum functioneaza fondurile de investitii?
- In ce instrumente financiare investesc?
- Ce grad de risc prezinta aceste investitii?
- Care sunt comisioanele suportate?
Inainte de a alege un anumit fond, iti recomandam sa analizezi evolutia in paralel a doua sau mai multe fonduri de investitii, cu aceleasi instrumente financiare in portofoliu.
Exemplu:
- Daca esti interesat de plasarea economiilor intr-un fond ce investeste in obligatiuni, este important sa analizezi evolutia mai multor fonduri de acelasi tip.
- Daca vrei sa iti plasezi economiile intr-un fond cu portofoliu diversificat, trebuie mai intai sa analizezi si sa compari evolutia unui numar de X fonduri de acelasi tip samd.
ATENTIE: Analiza comparativa a doua fonduri cu instrumente financiare diferite este IRELEVANTA (Ex: fonduri de investitii cu actiuni vs. fonduri de investitii cu obligatiuni).
IMPORTANT DE RETINUT:
- Odata investiti, banii tai se vor transforma in unitati de fond (VUAN), a caror valoare, in functie de randamentul fondului, poate creste sau poate scadea, in functie de perioada;
- Randamentul unui fond de investitii (ce exprima in procente evolutia unitatii de fond), este corelat cu gradul de risc al acestuia, precum si cu perioada de timp recomandata pentru detinerea acestei investitii;
- ATENTIE: Performantele anterioare ale fondurilor nu reprezinta garantii ale realizarilor viitoare.
2. Defineste obiectivele personale pentru care vrei sa investesti
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/woman-using-space-gray-iphone-x-1043506/
Pentru o investitie intr-un fond mutual, sumele de pornire pot fi mici, sau chiar foarte mici. Cu alte cuvinte, o prima investitie poate presupune cumpararea unei singure unitati de fond, a carei valoare poate fi de 5, 500, sau chiar 5000 de lei, in functie de fondul de investitii ales.
De asemenea, trebuie sa cunosti foarte bine motivele pentru care ai hotarat sa iti directionezi o parte din economiile tale catre un fond de investitii:
- Achitarea unei vacante;
- Achizitionarea unui imobil;
- Nevoia unui stil de viata mai bun;
- Economii pentru viitorul celor mici.
3. Analizeaza-ti foarte bine propriul comportament investitional
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/chart-data-desk-document-590011/
Iti recomandam sa alimentezi investitia facuta in fiecare luna, pentru a dobandi astfel un comportament investitional constant. Astfel, poti suporta mai usor volatilitatea fondului (fluctuatiile de pret ale unei unitati de fond).
In cazul in care bugetul nu iti permite, nu este indicat sa recurgi la imprumuturi (mai ales, cu dobanda), pentru a continua sa alimentezi investitia facuta, decat daca esti un investitor calificat.
Economiile trebuie intotdeauna facute la momentul incasarii venitului, nu la finalul lunii. Directionarea banilor catre fondul de investitii trebuie sa se faca dupa:
- Plata facturilor, a utilitatilor si a ratelor;
- Achitarea altor cheltuieli curente – studiile celor mici, cumparaturile etc.
Inainte de a investi, trebuie sa iti analizezi foarte bine comportamentul financiar, construit in jurul unor intrebari esentiale:
- Care este orizontul de timp al investitiei facute?
- Care este nevoia mea de lichiditate?
- Sunt dispus sa ma expun in perioadele de volatilitate?
- Cand retrag banii investiti?
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/ballpoint-pen-on-top-of-white-printer-paper-beside-100-u-s-dollar-bill-870902/
“Cand voi castiga primii bani?” – este o intrebare aflata pe buzele tuturor celor care investesc pentru prima data intr-un fond mutual. Raspunsul tine cont de 2 factori importanti:
- Indeplinirea obiectivelor de investitie propuse;
- Stabilirea momentului prielnic pentru RASCUMPARARE.
Cum se calculeaza suma rascumparata?
Metoda de calcul tine cont de prevederile legale, ce stabilesc faptul ca primele unitati de fond pe care le-ai cumparat vor fi primele rascumparate. Aceasta metoda se mai numeste FIFO (first in – first out).
Iata un exemplu de calcul:
- La subscriere, suma de bani pe care tu esti dispus sa o economisesti este platita intr-un cont colector (contul bancar in care se depun toate sumele subscrise ale investitorilor in fondul respectiv);
- Suma respectiva este apoi transformata (calculata) in unitati de fond, a caror valoare este cea din ziua in care s-a confirmat incasarea banilor (pret de achizitie);
- In cererea de rascumparare pe care o depui, trebuie sa precizezi suma pe care vrei sa o retragi (valoare neta sau in unitati de fond), caz in care se va face calculul din exemplul de mai sus;
- Pretul de rascumparare al unitatilor de fond se va realiza la valoarea VUAN-ului din ziua revendicarii activului respectiv;
- Asadar, daca valoarea unitatii de fond de la data rascumparii este mai mica decat valoarea de la data subscrierii, atunci vei obtine profit. In caz contrar, vei marca o pierdere.
Castigurile si pierderile sunt inerente, in cazul investitiilor pe termen lung. De aceea, iti recomandam sa realizezi subscrieri la intervale regulate de timp (in fiecare luna), pentru a le balansa. Este indicat sa investesti atat in perioadele de varf, cat si in cele de declin ale pietelor, pentru obtinerea unui cost mediu ponderat.
Tine cont de faptul ca o astfel de investitie poate avea o incarcatura emotionala insemnata, de aceea este indicat sa iti analizezi in detaliu comportamentul investitional, sa intelegi foarte bine dinamica pietelor. La fel de importanta este si expertiza profesionistilor, care iti pot oferi cele mai bune sfaturi, dar care nu pot lua decizii in numele tau.
Daniela Vasile, Director Portofolii private Certinvest, ne aduce câteva lămuriri importante: “Înainte de a face prima investiție, investitorul trebuie să aibă foarte clar în minte trei aspecte importante:
- apetitul la risc – unii investitori au drept scop conservarea economiilor, nefiind dispuşi să se expună la volatilitate;
- nevoia de lichiditate – estimarea eronată a nevoii de lichiditate poate forţa investitorii să vândă active cu discount, generând astfel pierderi în portofoliul acestora;
- nevoia de diversificare – având în vedere că prin diversificare riscul este redus, portofoliul investițional construit trebuie să ţină cont de toate activele deţinute de investitor.
Bineînțeles, să nu uităm să menționăm ca performanțele anterioare ale fondurilor nu reprezină garanții ale realizărilor viitoare“.