Locul unde se afla imobilul ii decide in buna masura valoarea.
900 euro/mp in Corbeanca, 1.400 in Baneasa, 1.600 pe Calea Dorobantilor. Cu cat inaintam spre centru, locuintele sunt mai scumpe.
Cateva exemple de proiecte aflate in derulare ne arata ca pe segmentul high-class al pietei imobiliare, amplasamentul conteaza foarte mult la stabilirea pretului. Cu cat zona e mai bine cotata, cu atat casa devine mai scumpa. Probabil, acest criteriu nu se respecta in 100 de cazuri dintr-o suta, dar in mod cert el are foarte mare greutate.
Cand comparam diferite tipuri de locuinte, luam in considerare pretul la metru patrat. Altfel, un P+3 situat la Mogosoaia si dotat cu o curte imensa poate costa mai mult decat o viluta de 100 mp in Cotroceni (daca s-ar gasi asa ceva in Cotroceni…). Iar daca un spatiu face parte din segmentul de lux, atunci stim cu siguranta ca oriunde s-ar afla, el cuprinde cel putin un minim de finisaje (parchet, gresie si faianta de calitate, rigips, ferestre tip termopan, centrala termica, aer conditionat, acces la Internet si cablu TV etc.).
20 vile in august 2006
In Corbeanca, pe un teren de 17.000 mp, se ridica ansamblul rezidential Lotus, format din 20 de unitati locative, cu termen de finalizare august 2006. „Pretul de vanzare pentru o vila, in ordine crescatoare a suprafetei, atinge urmatoarele trepte: 185.000 de euro, 210.000 de euro si 350.000 de euro. Fiecare casa are un lot aferent de 500-1.000 mp. Suprafata construita desfasurata este de 220-340 mp/vila”, ne-a informat Robert Teodorescu, director de departament in cadrul companiei Regatta. Un calcul rapid demonstreaza ca pretul unitar oscileaza intre 840 si 1.030 euro pentru un metru patrat construit. Si nu am luat in considerare terenul pe care se afla fiecare locuinta.
Ultima vanzare
Recent a fost vandut in totalitate un imobil localizat intre Dorobanti si Floreasca. Blocul are o suprafata totala construita de 1.400 mp, fiind structurat pe sase niveluri. Din subsol pana la etajul trei este disponibil un ascensor.
„La subsol se afla garajul, centrala termica de bloc, boxe individuale. La parter sunt doua apartamente: unul de 70 mp, cu curte exclusiva de circa 48 mp, si unul de 62 mp, constand din dormitor, living/bucatarie deschisa, baie, vestibul”, a declarat Eugen Paternic, real estate broker la Regatta. „Etajele unu si doi sunt identice, cuprinzand cate un apartament de 70 mp, celelalte fiind de 130 mp, structurate in doua dormitoare, doua bai, living/bucatarie deschisa, balcon. Etajul trei ofera doua apartamente cu scara interioara de 193 mp, respectiv 146 mp. La acest nivel se gasesc livingul, bucataria, baia de serviciu. La patru exista doua dormitoare, doua bai, terase. Un apartament aici a costat de la aproximativ 84.000 euro (pentru un apartament de doua camere) pana la 290.000 euro pentru un duplex”, a mai spus Eugen Paternic. Calculam din nou si obtinem un interval de 1.350-1.500 euro/mp. La bloc, nu la vila. Dar Floreasca nu e Corbeanca…
Marmura si garaj cu telecomanda
In Dorobanti se construieste un imobil si mai scump, despre care s-a mai scris in revista noastra. Acolo, printre finisaje se numara si marmura, iar proprietarii vor avea la dispozitie terase mari si vor deschide usa garajului cu telecomanda. La suprafete cuprinse intre 160 si 230 mp, preturile variaza intre 270.000 si 400.000 euro, ne-a informat Cristina Constantinescu, coordonator PR la Neocasa. Adica, intre 1.680 si 1.740 euro/mp.
Aceste cladiri sunt gata sau in faza de executie. Antreprenorii au cumparat demult terenurile. Intre timp, parcelele s-au mai scumpit in Dorobanti. Cine doreste sa mai construiasca va achizitiona la sume si mai ridicate, astfel ca si preturile finale e posibil sa urce.
Megacartier langa aeroport
Nici departe de centru ca-n Corbeanca, dar nici aproape ca-n Floreasca. Nu e liniste ca la 20 de kilometri de oras, dar nici galagie ca-n intersectia Universitatii. In cartierul cu acelasi nume incepe sa prinda viata proiectul Baneasa Investments. Vor fi 3.000 de apartamente in vile, case individuale sau insiruite. Primele locuinte vor fi predate la cheie spre sfarsitul lui 2006. Pretul mediu se va situa intre 1.400 si 1.500 euro/mp, a precizat Mihail Mateescu, director general la Baneasa Investments. Cum era de anticipat, ceva mai scump decat in satele din jurul Capitalei, dar mai ieftin decat in zonele selecte ale orasului. Desi, la o privire mai atenta, vom observa ca in Dorobanti se platesc in unele cazuri sume mai ridicate, insa exista si situatii cand preturile rivalizeaza cu cele anuntate pentru acest proiect.
Megacartierul din Baneasa, intins pe 224 hectare si urmand sa fie realizat pe etape, pana in anul 2015, nu va include numai locuinte. Vor mai fi birouri (pe 120.000 mp) si centre comerciale (mall, hipermarket, magazin de mobila, bricolaj, articole de sport si altele, pe o arie de 200.000 mp).
Investitie cu randament 25%
Investitia totala se ridica la 1,2 miliarde de euro. „Intre 70% si 80% din suma totala ar urma sa provina din surse atrase de banci, iar noi sa acoperim diferenta”, a declarat Michael Loyd, CEO la Baneasa Investments. El apreciaza ca investitia va avea un randament de peste 25%.
Zona comerciala va necesita fonduri de aproximativ 150 milioane de euro, birourile vor costa intre 200 si 300 milioane de euro. Pentru piata centrala a „oraselului” vor fi alocate sume de 15 milioane de euro. Diferenta pana la 1,2 miliarde de euro va intra la constructia de case, realizarea infrastructurii si a cailor de acces. Printre companiile care vor detine locatii aici se numara Mobexpert, Carrefour, Bricostore. De asemenea, se poarta discutii cu Tiriac Auto, Dacia Renault si Citroen.
Terenul de 224 ha, delimitat de DN 1 si cele doua aeroporturi bucurestene, apartine Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti, unul dintre actionarii Baneasa Investments, cu o participatie de 49,88%. Printre actionari se mai regasesc firmele Herastrau SA (cu 21,6%), International Business and Trading Corporation din Marea Britanie (11,9%), Comaliment (11,4%), SC ASD Miorita (5%).
Metropola Bucuresti? Slabe sperante!
„Cat costa un metru patrat de teren in Corbeanca? Depinde ce vrei sa faci. Pentru investitie, poti lua cu 15-30 euro/mp, iar pentru constructie, cu 40-70 euro/mp. In zonele bune din Baneasa, metrul patrat se vinde cu 250-300 euro. Pe Dorobanti, se ajunge si la 2.000 euro/mp, mai scump ca la Paris! Niciodata periferiile Capitalei nu vor egala zona Dorobanti, nici daca orasul se transforma in metropola. Dar acest lucru nu cred ca se va intampla in urmatorii 50 de ani, fiindca nu se aloca bani suficienti pentru infrastructura si modernizarea arterelor de circulatie.”
Florin Lungu, consilier la Imobiliar Expert Grup