Unul dintre principalele interese ale unui antreprenor este acela de a reusi sa isi realizeze operatiunile in siguranta si la un cost cat mai mic, astfel incat sa isi asigure un profit indeajuns de consistent pentru mentinerea pe picioare a business-ului. Pentru cei in a caror activitate intervine colaborarea cu partenerii externi, platile si incasarile in diverse valute poate reprezenta o provocare in cazul in care serviciile alese nu sunt cele mai potrivite.
Aspectele principale la care trebuie sa fii atent in momentul in care realizezi tranzactii internationale sunt cursul valutar, gradul de rapiditate sau comisioanele percepute. Deciziile luate fara o analiza concreta a ofertelor din piata te pot impinge catre un serviciu ale carui costuri iti pot afecta fluxul de numerar al business-ului. Iti prezentam mai jos 4 aspecte care te vor ajuta sa iti reduci costurile in era fintech
1. Contul curent gratuit unde ai mai multe valute
sursa foto: By Wara1982 / shutterstock.com
Solutiile fintech pun la indemana antreprenorilor platforme intuitive si fiabile unde acestia regasesc conturi curente pentru cele mai populare valute, fie ca vorbim despre euro, lira sterline sau dolar. Studiaza bine piata si orienteaza-te catre companiile care iti ofera posibilitatea de a accesa astfel de conturi curente gratuit, fara a mai fi nevoie de plata comisioanelor pentru deschidere sau de administrare.
Prin intermediul acestor conturi curente pe care le deschizi pe platformele companiilor fintech ai acces la mai multe instrumente financiare necesare desfasurarii activitatii in cadrul afacerii. Poti face schimburi valutare la un curs stabilit in timp real care iti este afisat in platforma pentru fiecare dintre valutele de care ai nevoie si realiza/incasa plati interne sau internationale.
De asemenea, un alt beneficiu al carui potential trebuie exploatat la maxim este reprezentat de catre istoricul tranzactiilor la care ai acces prin intermediul platformei furnizate de catre compania fintech. Analizeaza cu atentie tranzactiile pe care le-ai facut pentru a putea avea o imagine de ansamblu a cash-flow-ului pe care il ai in companie.
2. Schimburile valutare avantajoase
sursa foto: By Production Perig / shutterstock.com
„In momentul in care ai o afacere a carei activitate depinde de relatiile cu partenerii externi, costurile care apar in urma schimburilor valutare au un impact semnificativ asupra veniturilor companiei. De cele mai multe ori cand compari ofertele institutiilor financiare traditionale cu cele ale institutiilor fintech, vei observa diferente notabile. Mai exact, multe dintre companiile fintech merg pe un curs valutar mai avantajos si pe oferte individuale in functie de nevoile fiecarui client”, mentioneaza Claudiu Ghebaru, specialist in operatiuni FX si plati internationale.
Dincolo de cursul valutar avantajos, prin intermediul unei platforme dezvoltate de catre o companie fintech poti realiza schimburi valutare gratuit, fara comisioane adaugate. Ai acces la o interfata ce iti afiseaza o gama larga de valute si de asemenea cum a evoluat cotatia acestora in ultima perioada.
3. Platile internationale usor de realizat si la comisioane mai mici sau chiar 0
sursa foto: By Tashatuvango / Shutterstock.com
Tot prin intermediul interfetei puse la dispozitie de catre o companie fintech, platile catre partenerii internationali sau autohtoni sunt la cateva clicuri distanta, cum de altfel sunt si rapoartele privind incasarile. De asemenea, procesarea acestora dureaza in cele mai multe cazuri mai putin decat atunci cand folositi o institutie financiara traditionala, oferindu-va acces rapid la capitalul necesar desfasurarii activitatii.
Dincolo de aspectele prezentate mai sus, un alt factor care face diferenta si va ajuta sa aveti costuri cat mai scazute sunt valorile comisioanelor percepute. Odata ce le comparati cu cele aplicate de institutiile financiare traditionale, veti observa ca sunt mai mici, iar in unele cazuri acestea nici nu exista, respectiv atunci cand companiile fintech au diverse colaborari cu institutiile pe care destinatarii le utilizeaza in anumite regiuni.
4. Operatiunile de hedging care te protejeaza de riscul de fluctuatie a valutelor
sursa foto: William Potter / shutterstock.com
Platformele companiilor fintech pot oferi, de asemenea, si operatiuni de hedging prin intermediul carora antreprenorii pot economisi sume importante asigurandu-se impotriva riscului de fluctuatie a valutelor. Utilizatorul isi alege instrumentele financiare aferente procesului de hedging in functie de nevoile pe care le are, unele dintre acestea fiind urmatoarele:
Forward – protejeaza antreprenorul impotriva fluctuatiilor nefavorabile ale cursului de schimb oferindu-i posibilitatea de a cumpara sau vinde valuta straina la un curs stabilit la incheierea contractului, dar cu decontare in viitor.
Swap – acest instrument consta in cumpararea de catre antreprenor a unei sume in valuta de care are nevoie la un anumit curs si revanzarea aceleiasi sume in aceeasi valuta, la o data ulterioara, cu un curs prestabilit.
„In cadrul acestor instrumente companiile fintech ofera de cele mai multe ori acces fara a percepe comisioane si fara limitarea sumei tranzactionate”, mentioneaza Theodor Stefanovici, specialist in industria de profil.
O companie fintech care va poate oferi solutiile prezentate in acest material este Akcenta, cu o experienta de peste 20 de ani in prestarea serviciilor financiare pe pietele din Republica Ceha, Slovacia, Germania, Polonia, Ungaria si Romania unde au peste 33.000 de clienti.
In tara noastra, Akcenta functioneaza sub licenta de operare emisa de Banca Nationala a Cehiei, iar ca rezultat al unui proces de notificare, in conformitate cu art. 17 si 25 din Directiva privind servicii (Payment Service 2007/64 / CE), in August 2014 a obtinut de la Banca Nationala a Romaniei, aprobarea de a oferi serviciile sale clientilor din Romania.
Sursa foto: shutterstock.com
Sursa; Wall-Street.ro