Unul dintre subiectele maternitatii indelung dezbatute, atat in cabinetele medicilor pediatrii, cat si pe forumurile de pe retelele sociale il reprezinta consumul de lapte praf. In timp ce unele mame sustin cu vehementa importanta alaptarii, mai ales in primele luni de viata, altele sunt de parere ca un bebelus se poate dezvolta la fel de bine si daca este hranit cu formula de lapte praf. In final, alegerea ii apartine mamei, insa nicio femeie nu trebuie pusa la zid, indiferent de ceea ce alege.
Este mai mult decat evident faptul ca laptele matern este bogat in nutrietii necesari unei bune dezoltari a bebelusilor, in special in primele luni de viata. In plus, cei mici sunt protejati in fata virusilor, gratie anticorpilor transmisi prin alaptare. Exista, insa, si situatii in care mamele intampina unele probleme cu lactatia, asa ca medicii recomanda alegerea unei formule.
Care sunt criteriile de selectie?
Marile magazine sunt pline de tot felul de produse, insa medicul pediatru este cel care ar trebui sa ii indrume pe parinti in alegerea unui anumit tip de lapte praf, in functie de nevoile fiecarui bebelus in parte. Pentru cei nascuti prematur exista o formula speciala, adaptata nevoilor lor si imbogatita cu minerale si vitamine, atat de necesare pentru o crestere cat mai armonioasa.
De regula, formulele sunt impartite pe categorii de varsta. Exista unele care pot fi utilizate in primele luni de viata, sunt formule pentru 6 – 12 luni si formule pentru varsta de peste 1 an. Este important sa se respecte aceste criterii de selectie, pentru ca fiecare tip de lapte este adaptat la varsta si la necesitatile nutritionale ale celor mici.
Copiii care au, insa, o alergie au nevoie de o alimentatie diferita. Exista formule de lapte hipoalergenice, fara lactoza, care sunt potrivite pentru astfel de situatii. Cei mici trebuie feriti de aceste substante, pentru a nu avea probleme cu stomacul si pentru a se evita aparitia alergiilor, care pot fi foarte periculoase.
Printre cele mai cautate si apreciate marci de lapte se numara Hipp si Topfer, ambele apropiindu-se extraordinar de mult de laptele matern. Formulele sunt imbogatite cu minerale si nutrienti, astfel incat bebelusii sa beneficieze de aportul necesar de vitamine. Mai mult decat atat, printre ingrediente se afla si culturile probiotice, acestea ajutand la o mai buna digestie.
In cazul in care cresterea in greutate nu este in parametri normali, medicul pediatru este cel care poate sfatui parintii in privinta schimbarea tipului de lapte.
Orice formula de lapte praf se pregateste conform instructiunilor de pe ambalaj. La 30 de mililitri de apa se adauga 1 masura de laptele, cantitatile fiind standard pentru o anumita categorie de varsta. Dozajul se creste in mod treptat, astfel incat organismul sa se obisnuiasca si sa invete sa digere cantitatea de lapte.
Biberoanele trebuie atent curatate dupa fiecare masa, pentru a evita aparitia bacteriilor. In plus, mirosul poate sa fie unul intepator si deranjant, asa ca sticlele trebuie clatite din abundenta cu apa calda. De asemenea, laptele trebuie consumat in maximum 15 minute de la preparare, in caz contrar trebuie aruncat.