Există achiziții pe care proprietarii de localuri de alimentație publică le consideră relativ scumpe. Una dintre aceste dotări este reprezentată de acele cuptoare pentru patiserie existente în prezent la distribuitorii de echipamente horeca.
Investește în cuptorul potrivit și vei avea doar de câștigat!
Un astfel de cuptor profesional cu destinație specială este de multe ori un element esențial, mai ales dacă ai o afacere în domeniul panificației sau patiseriei. Ar trebui să te gândești la suma pe care o dai pe el ca la o investiție profitabilă, ușor amortizabilă în termen scurt, nicidecum ca la o cheltuială inutilă.
Altfel spus, dacă o să te limitezi la un cuptor generalist mai ieftin, s-ar putea ca să pierzi mai mulți bani pe viitor decât îți imaginezi la acest moment.
Unii se orientează către un model de cuptor convențional, considerând că este suficient că poate să utilizeze una sau mai multe surse de căldură (gaz, energie electrică, ambele) și să aibă un bun dispozitiv de reglare a temperaturii. Nu este întotdeauna așa.
Dezavantajul major al gătirii produselor de patiserie la un cuptor clasic
Aerul cald care este generat în interiorul camerei de coacere rămâne nemișcat, ceea ce nu permite o gătire uniformă a produselor. Acest lucru afectează atât aspectul, cât și gustul preparatelor finale. De multe ori există pierderi, deoarece după încheierea ciclului de coacere multe bucăți de produse sunt fie prea crude, fie prea arse.
Cuptorul cu convecție, invenția care a schimbat tehnica de coacere
Cuptoarele cu convecție sunt folosite în Europa mult mai recent decât peste Ocean. Americanii le folosesc încă de prin anii 1970. Atunci multe bucătării de restaurant au început să își procure asemenea utilaje horeca, deoarece și-au dat seama de beneficiile deosebite pe care le oferă.
Produsele de panificație și patiserie au un aspect mai apetisant, o textură mai bună și un gust excelent, ceea ce este mult mai dificil de realizat dacă se folosește pentru coacere un cuptor tradițional.
Simplitate în utilizare, rapiditate la gătire și consum redus de energie electrică sau gaz, iată ce oferă un cuptor de patiserie modern.
Cuptorul cu convecție reduce timpul mediu de gătit al preparatelor, putându-se obține astfel rezultate mai bune chiar la o temperatură mai scăzută. Acest lucru înseamnă o economie la factura de energie electrică importantă, în condițiile în care preparatele au o calitate superioară și se coc mai rapid.
Explicația? Distribuirea căldurii se face în mod perfect uniform.
Un cuptor cu convecție se caracterizează prin faptul că aerul cald este distribuit în mod egal pe toată suprafața produsului datorită unui ventilator intern.
Chiar și în cazul în care este vorba de niște cuptoare cu convecție cu mai multe rafturi, toate preparatele se gătesc la fel de bine, fără a se arde sau a fi crude.
Altfel spus, un cuptor cu convecție etajat este mult mai eficient decât unul clasic cu trei tăvi, unde prin forța lucrurilor, raftul de sus este deficitar din punct de vedere al căldurii ce ajunge până la preparatele din tava existentă acolo.
Dacă s-ar dori să se coacă bine produsele de pe raftul superior al unei astfel de cuptor convențional, tava aflată la pe raftul cel mai de jos al cuptorului ar primi prea multă căldură și preparatele existente în această zonă a echipamentului de gătit s-ar arde.
Coaja este crocantă, foarte frumos rumenită, deoarece încălzirea prin convecție permite produselor să aibă o textură mai tare la exterior și un interior mai moale, lucru extrem de greu de atins în cazul unui cuptor obișnuit.
În rezumat, cuptoarele cu convecție reprezintă echipamente care permit o mare productivitate a muncii prin automatizarea procesului. Se poate avea un control total în timpul coacerii, eliminându-se necesitatea de a verifica manual în timpul procesului ce se întâmplă cu produsele din interiorul cuptorului.
Dacă te interesează achiziția unui astfel de cuptor pentru patiserie, studiază siteul TC Romania Crown Cool, pentru că au acolo modele diverse, dintre care îl poți alege pe acela care este cel mai potrivit pentru unitatea ta.