Fonduri nerambursabile de peste un milion de euro vor fi investite în reabilitarea energetică a Spitalului din Ocna Mureş, contractul de finanţare fiind semnat joi de către directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu, şi primarul oraşului, Silviu Vinţeler, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.
„În zona Ocna Mureş nu am avut foarte multe investiţii din fondurile REGIO. (…). Proiectul semnat azi (joi – n.r.) va duce la scăderea facturilor de energie pentru clădirea Spitalului Orăşenesc Ocna Mureş şi va creşte sigur confortul pacienţilor şi al personalului”, a declarat, potrivit sursei citate, Simion Creţu.
La rândul său, primarul Silviu Vinţeler a afirmat că Primăria Ocna Mureş a pregătit mai multe cereri de finanţare, fiind foarte interesată de orice investiţie care asigură îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale cetăţenilor. „Acum transmitem un semnal bun medicilor şi bolnavilor din zonă, privind faptul că investim fonduri europene în reabilitarea termică a Spitalului, pentru eficientizarea consumurilor de curent şi gaz, precum şi pentru reducerea costurilor publice. Anticipăm că reabilitarea şi modernizarea unităţii spitaliceşti va atrage noi cadre de specialitate şi va asigura un act medical de calitate pentru pacienţi”, a declarat edilul, potrivit comunicatului.
Cererea de finanţare pentru proiectul „Creşterea eficienţei energetice în clădirea Spitalului Orăşenesc Ocna Mureş” are ca obiectiv reabilitarea
termică şi creşterea eficienţei energetice, pe lângă implementarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile şi gestionarea inteligentă a consumurilor energetice.
Proiectul prevede lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă, a sistemului de încălzire şi producere a apei calde de consum. Vor fi derulate lucrări ce vizează instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi termice pentru consum propriu, lucrări de reabilitare a instalaţiei de iluminat şi măsuri conexe. Va fi reparat acoperişul tip terasă, inclusiv sistemul de colectare şi evacuare a apelor pluviale. Prin proiect se vor reface finisajele interioare în zonele de intervenţie, se vor repara trotuarele de protecţie, se vor crea facilităţi de acces, prin adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilităţi. Între lucrările conexe sunt prevăzute procurarea şi montarea de lifturi, lucrări specifice necesare obţinerii avizului ISU, reabilitarea/modernizarea instalaţiei electrice, înlocuirea circuitelor electrice deteriorate sau subdimensionate, lucrări de înlocuire a tâmplăriei interioare şi lucrări de modernizare a instalaţiei paratrăsnet.
Durata de derulare a investiţiilor este prevăzută să se încheie la finalul lunii aprilie 2023, fiind necesare fonduri totale iî valoare de circa 5,937 milioane de lei (peste 1,3 milioane de euro), din care aproape 4,64 milioane de lei (peste un milion de euro) sunt fonduri nerambursabile.
Sursa: economica.net