O pisica bine hranita este o pisica fericita. Si cand spun acest lucru ma refer la o dieta echilibrata, menita sa mentina sanatatea si vioiciunea prietenei noastre. Este important sa intelegem ca obiceiurile noastre alimentare sunt foarte diferite de cele ale pisicii, aceasta situandu-se ca animal de prada in lantul trofic, deci carnivor prin excelenta.
de Dr. Florentin Petru Vrinceanu, medic veterinar Novavet
Trebuie sa fim constienti de responsabilitatea pe care o avem fata de aceste gratioase patrupede pe tot parcursul vietii lor. Necesarul energetic si numarul de mese pe zi difera in functie de categoriile de varsta.
Astfel, in primele luni de viata, pisica are nevoie de hrana cu mari proprietati energetice, fiind perioada in care creste si se dezvolta rapid.
Necesarul este urmatorul:
- proteine 35-50%;
- grasimi 17-35%;
- energie 175 kcal./zi (la varsta de 2 luni);
- energie 260 kcal./zi (la varsta de 3 luni);
- energie 280 kcal./zi (la varsta de 6 luni).
Spre deosebire de pisica adulta, puiul trebuie hranit des, ori de cate ori cere. Este foarte important sa stim ca laptele de vaca nu este un aliment recomandat, deoarece echipamentul enzimatic al pisicii nu este pregatit sa-l digere, astfel aparand probleme digestive manifestate prin diaree si voma ce duc la deshidratare si slabirea organismului.
Prima secretie lactata a mamei, colostrul, este vitala pentru pui (la nastere nu au imunitatea formata impotriva numeroaselor boli infectioase) acesta oferindu-le anticorpii necesari.
Trecerea de la laptele matern la hrana solida