Nu este deloc neobişnuit ca pacienţii să sufere de o infectie la maseaua de minte inclusiv la vârste foarte fragede, o dată cu apariţia acestor molari. Cert este că infecţia molarului III este foarte dureroasă şi este o urgenţă stomatologica, ce nu poate fi tratată acasă, aşa că o vizită la medicul stomatolog nu trebuie să fie deloc amânată în acest sens.
De ce se cariază molarul de minte şi ce bacterii sunt răspunzătoare?
Măseaua de minte este ultimul molar care creşte, la cei mai mulţi pacienţi apărând în jurul vârstei de 17 ani. La fel ca în cazul oricărei alte masele, molarul de minte este supus tartrului, cariilor şi infecţiilor, care sunt extrem de dureroase şi cauzate de poziţia deloc favorabilă periajului. La fel ca în cazul oricărei alte masele, molarul de minte poate fi atacat de tartru, de carii şi infecţii. Infecţia acestui molar este foarte dureroasă şi reprezintă o urgenţă stomatologică.
Fiind ultimele masele din cavitatea bucală care ies şi având o poziţionare deloc favorabilă curăţării, resturile alimentare şi bacteriile pot fi prinse între măsea şi gingie, fiind astfel favorizată infecţia. Printre bacteriile ce pot cauza infecţii la nivelul măselei de minte se număra fusobacterium, streptococul, prevotella, aggregatibacter sau alte bacterii din clasa actinomicetelor.
Cum recunosc pacienţii infecţia măselei de minte şi cum se dezvoltă aceasta?
Infecţia măselei de minte este uşor de recunoscut, apărând atât când erupe, cât şi după erupţie, în situaţia în care în spaţiul dintre măsea şi gingie se acumulează resturi alimentare. Principalele simptome ale infecţiei molarului de minte includ:
- durerea greu de suportat;
- miros neplăcut în gură;
- gingia umflată şi dureroasă în jurul molarului de minte;
- inflamarea ganglionilor;
- spasme musculare la nivelul maxilarului;
- febră şi frisoane.
Tratamentul pentru infecţia molarului de minte
Infecţia molarului de minte se poate trata atât cu medicamente, cât şi prin intervenţii dentare sau prin îndepărtarea chirurgicală a măselei de minte. Înainte de a alege tratamentul potrivit, medicul va examina cavitatea bucală, vă recomanda o radiografie dentară, iar ulterior va da un diagnostic şi va propune o metodă de tratament.
Tratamentul medicamentos este reprezentat de administrarea de antibiotice, având rolul de a combate infecţia bacteriană. Tratamentul medicamentos este recomandat indiferent dacă este sau nu nevoie de intervenţii dentare sau de extracţia măselei de minte, astfel încât să fie ţinută sub control infecţia în momentul intervenţiei. Cei mai mulţi medici specialisti recomanda amoxicilina şi penicilina, fiind adesea prescrise în cazul în care măseaua se infectează.
Când se impune extracţia molarului de minte
Extracţia molarului de minte se impune în cazul în care infecţia dispare, astfel încât medicul intervine pentru repararea sau scoaterea acestuia. Sunt situaţii, foarte rare, în care medicul lipește marginile măselei de minte, reducând astfel riscul de blocare a resturilor alimentare şi bacteriilor în zonele respective. Cei mai mulţi specialişti iau decizia de a îndepărta chirurgical măseaua de minte, mai ales dacă daunele produse de infecţie sunt prea mari.
Extracţia măselei de minte nu mai este o procedură atât de complicată şi de dureroasă că în trecut, de aceea se face cu anestezie locală şi nu durează mai mult de câteva minute sau zeci de minute, până când medicul reuşeşte să îndepărteze complet măseaua.