Ce este albirea dentara?
Albirea dentara este o procedura comuna in practica stomatologica pentru refacerea culorii naturale a dintelui sau obtinerea unei culori mai deschise decat cea naturala. Acest procedeu se poate realiza acasa sau in cabinet, cea din urma fiind cea mai indicata. Exista mai multe metode disponibile pentru albirea dintilor, cum ar fi: periajul profesional, benzile de albire, albirea cu un creion special, gelul de albire si albirea cu laser.
Exista si metode naturiste care pot avea sau nu rezultate si pot produce alterari serioase ale smaltului. Cea mai cunoscuta astfel de metoda este perierea dintilor cu bicarbonat de sodiu cu o periuta moale si are ca dezavantaj faptul ca albirea se efectueaza prin abraziune. Albirea dintilor este una dintre cele mai solicitate proceduri cosmetice in stomatologie in zilele noastre, deoarece pacientii pun foarte mare pret pe estetica.
La ce rezultate sa ma astept?
Rezultatul albirii dentare nu este identic la toti pacientii datorita faptului ca mesajul genetic primit si statusul sanatatii orale difera si astfel rezultatul obtinut variaza de la o persoana la alta in functie de gradul de colorare a dintilor si a structurii dentare. Dupa tratament, dintii pot deveni mai albi cu 2-4 nuante dupa o sedinta de 15 minute, cu 5-8 nuante la a 2-a sedinta de 15 minute si se poate ajunge la dinti cu pana la 10 nuante mai albi, dupa sedinte repetate.
Ce se recomanda inainte si dupa tratament?
Inainte de efectuarea albirii se recomanda un detartraj si un periaj profesional realizate in cabinetul stomatologic. Pe perioada tratamentului este indicat sa nu se consume cafea, sucuri acidulate, vin rosu sau alte bauturi ce contin coloranti in cantitati crescute, ceaiuri si unele alimente intens colorate ca spanacul, sfecla, sosul de soia, afinele, murele, ciocolata. De asemenea, fumatul este total interzis pe durata tratamentului. Exista posibilitatea ca in urma acestei proceduri sa apara o usoara sensibilitate a dintilor, insa aceasta se remite in scurt timp.
Cat dureaza albirea dintilor?
Efectul albirii dentare poate dura de la cateva luni pana la 3 ani. Pentru a intarzia revenirea culorii dintilor la nuanta initiala se recomanda sa se evite: fumatul, cafeaua, ceaiul negru si lista poate continua. Atunci cand doriti un tratament de albire, este bine sa cereti sfatul medicului dentist, indiferent daca alegeti o albire in cabinet sau acasa.
Care sunt efectele secundare?
Cele mai comune efecte secundare sunt: sensibilitatea dentara care apare de obicei la rece, disconfortul gingival, senzatia de gat uscat, zone albe la nivelul gingiilor. De obicei aceste efecte dispar in cateva zile de la terminarea tratamentului, iar in cazul in care simptomele persista, consultati medicul dentist.