Conform ultimului studiu al Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), salariul brut mediu lunar in industria romaneasca de software si servicii IT a fost in 2004 de 310 euro respectiv 12.550.000 de lei.
Valoarea rezultata este neasteptat de mica fata de nivelul cunoscut al salariilor din firmele de software.
Conform lui Mircea Vuici, consultant IT&C situatia in 2004 poate fi exprimata in felul urmator: angajatul „mediu” din firmele care dezvolta software a adus venituri / productie de 28.500 dolari pe an, a creat valoare adaugata de 19.200 de dolari si profituri de 7.750 de dolari, fiind platit cu un salariu brut de 6.150 de dolari.
„Analiza comparativa a salariilor si indicatorilor de performanta ai sectorului releva cresteri mult mai pronuntate ale veniturilor, productivitatii sau ale profiturilor decat ale veniturilor salariale”, spune Mircea Vuici, consultant IT&C.
In 2004 venitul salarial brut mediu era de 2,2 ori mai mare decat in 1998 pentru intreg sectorul si de 2,7 ori pentru firmele care dezvolta software.
Tot in 2004, media salariului brut pe intreaga economie a crescut doar de 1,7 ori, decalajul ratei de crestere fiind mai accentuat in privinta salariului net.
Daca in 1998 media sectorului software si servicii era foarte apropiata de cea din economie, in 2004 a devenit de 1,6 ori mai mare, tendinta fiind ca aceasta distantare fata de media economiei sa creasca.
Studiul arata ca cele mai mari cresteri salariale au fost inregistrate la firmele de software locale si ca se poate vorbi de un proces de reducere a diferentei de salariu fata de centrele offshore dar, in acelasi timp, de mentinere a distantei fata de filialele multinationalelor.
Presedintele ANIS, Florin Talpes spune ca pentru 2005 si anii urmatori, studiul estimeaza mariri importante ale salariilor alimentate de evolutiile pozitive ale pietei IT externe si interne.
Cresterea in 2005 a salariului mediu pe industria de software si servicii se va situa intre 15 si 20 la suta cu diferente intre brut si net mai mici decat in cazul mediei pe economie.
Aceasta crestere exprimata in euro va depasi aproximativ 30 de procente.
Salariile in industria de software si servicii din Romania pozitioneaza tara noastra la un nivel mai coborat decat in tarile central-est europene membre UE, dar mai ridicat decat in Bulgaria, Ucraina sau Belarus, si asemanator cu cel din Rusia.
La nivel mondial Romania se numara printre primele 20 de tari cu cele mai reduse costuri ale fortei de munca.
In clasamentele generale de atractivitate a locatiilor offshore Romania ocupa un loc destul de bun, dar se situeaza in urma tuturor tarilor est-europene recent aderate.
In aceasta analiza au fost utilizate date agregate din bilanturile firmelor CAEN 72, indicatori furnizati de Institutul de Tehnica de Calcul, cifre din publicatiile Institutului National de Statistica, rapoarte ale firmelor de consultanta si analiza de piata si informatii din diferite alte surse interne si internationale.