Cu un credit pentru plata serviciilor turistice sau de nevoi personale nenominalizate puteti sa va finantati petrecerea concediului
Nu exista vacanta care sa nu poata fi finantata. Totul depinde insa de capacitatea dumneavoastra de rambursare.
Fie ca am vrea sa cheltuim in aceasta vacanta cel mult 1.000 de euro pentru doua persoane, pentru o excursie de o saptamana in Grecia, Malta sau Spania, fie ca ne-am gandit „sa ne facem de cap” cheltuind 5.000 sau 10.000 de euro mergand intr-o destinatie exotica (Thailanda, Brazilia, Hawai) putem sa ne realizam visul chiar daca nu am reusit sa facem economii. Un credit bancar este solutia. Daca nu dispuneti de toata suma necesara unei astfel de excursii, iar veniturile viitoare va vor permite plata unor rate la un credit, atunci nu va ramane decat sa va adresati uneia din bancile care ofera credite turistice.
In functie de suma necesara avem la dispozitie mai multe sau mai putine oferte. Majoritatea bancilor romanesti ofera posibilitatea obtinerii unor imprumuturi de pana la 3.000-4.000 de euro (sau echivalent in lei sau dolari). Daca suma de care aveti nevoie pentru efectuarea excursiei depaseste valoarea mentionata mai sus, atunci variantele avute la dispozitie se restrang. Din fericire, cele mai mari banci din sistem, din punctul de vedere al activelor (BCR, BRD si Raiffeisen Bank), ce dispun de asemenea si de retele extinse la nivel national au in portofoliu credite de pana la 10.000 de euro sau chiar mai mult daca sunt denominate in lei (400 de milioane de lei) ce pot fi utilizate pentru achitarea de servicii turistice.
O alta caracteristica importanta a creditelor destinate achizitionarii de servicii turistice si care se leaga foarte strans de capacitatea noastra de rambursare este perioada maxima pe care sunt acordate. Cum rata creditului nu poate depasi 50% din veniturile familiei sau solicitantului conform normelor BNR (ca la orice credit de consum) inseamna ca pentru a putea achizitiona un pachet de servicii turistice mai scump va trebui sa cautam o perioada de rambursare a creditului cat mai mare.
Spre exemplu, un salariu mediu pe economie (aproximativ 180 de euro) ne permite sa obtinem un credit a carei rata lunara de rambursare nu poate fi mai mare de 54 de euro pe luna, daca nu mai avem si alte imprumuturi. Daca am incerca sa luam un credit de 1.500 de euro pe un an de zile am constata cu amaraciune ca nu putem indeplini conditia impusa de BNR, rata lunara fiind in acest caz de 132 de euro (la o dobanda de 9,5%). Pe doi ani insa rata lunara este de doar 69 de euro, ceea ce ce inseamna ca ne calificam pentru obtinerea unui astfel de credit si putem sa ne „rasfatam” in acest an, facandu-ne noua insine cadou o vacanta in strainatate, undeva in Europa sau in Turcia.
Cel care poate obtine creditul poate fi ori solicitantul direct al creditului, ori sotul/sotia sau copiii. Excursia va fi platita de catre banca, prin virament – in contul societatii de turism, iar o parte din suma direct celui care pleaca in vacanta prin cec de calatorie, card sau cash, urmand ca dumneavostra sa va asumati rambursarea ratelor. Solicitantul va prezenta o adresa de la societatea de turism, in cazul excursiilor organizate, sau o declaratie pe proprie raspundere, din care sa reiasa valoarea aproximativa a excursiei, tara de destinatie, perioada sejurului, precum si viza de intrare in tara respectiva (acolo unde este cazul). O serie de banci pun insa anumite limite in ceea ce priveste modul in care poate fi folosit creditul de vacanta. Astfel, la BCR suma primita de titularul de credit prin cec de calatorie, card sau cash nu poate sa depaseasca 50% din valoarea imprumutului. Bancpost restrictioneaza de asemenea marimea creditului in sensul ca acesta nu poate fi decat cu cel mult 1.000 de USD mai mare decat contravaloarea documentelor de transport si cazare (in concluzie, pentru a ramane in acest caz cu cat mai multi bani de buzunar ar trebui sa includeti in bilet si masa).
Documentele necesare pentru obtinerea unor credite turistice sunt: cererea tip de credit in lei sau valuta, actul de identitate, adeverinta de venit de la locul de munca si copie dupa cartea de munca, atat pentru solicitant, cat si pentru giranti.
Alte variante de finantare pentru petrecerea vacantei constau in folosirea facilitatilor de creditare sau „over-draft” ale cardurilor care ajung pana la 3.000-5.000 de euro (sau chiar mai mult daca titularul acestuia dispune de venituri suficiente), precum si utilizarea unor credite de nevoi personale. Acesta din urma sunt de doua tipuri: in suma maxima de 3.000-10.000 de euro sau echivalent lei sau dolari, acordate pe cel mult 5 ani, pentru care se cere de obicei girant sau de pana la 50.000-100.000 de euro (sau echivalent dolari sau lei) pe termene de pana la 20 de ani, care se acorda doar cu garantii imobiliare.