Nu e deloc simplu să îți găsești un spațiu comercial disponibil de vânzare care să te mulțumească în toate privințele, de aceea recomandabil este să apelezi la specialiști imobiliari.
Ar fi ridicol să începi să cauți personal pe net sau să întrebi din om în om dacă știe cineva vreun loc potrivit pentru a-ți desfășura activitatea de business. De cele mai multe ori ar însemna o pierdere inutilă de timp și până la urmă tot la porțile unei agenții imobiliare vei ajunge să bați.
E mult mai bine ca să apelezi din start la profesioniști în adevăratul sens al cuvântului, la oameni care se ocupă fix cu acest lucru: oferirea de spații comerciale disponibile de vânzare sau închiriere întreprinzătorilor interesați.
Nu este foarte simplu să găsești o locație cu vad pentru publicul tău țintă, tocmai de aceea este nevoie de consultanță specializată în domeniu, pentru că altfel, dacă vei face o investiție neprofitabilă, ea nu se va putea amortiza în timpul scontat, ba chiar îți poate trage întreaga activitate în jos, putând-o chiar aduce în pragul falimentului.
Unele spații se pretează foarte bine pentru deschiderea unui magazin de fashion, dar nu și pentru a deschide acolo un restaurant.
În funcție de banii disponibili, cu ajutorul unui agent imobiliar experimentat poți găsi cea mai bună variantă pentru afacerea ta, una care are perspectivele cele mai bune pentru a face profit.
Mulți antreprenori consideră că este mult mai bine să închiriezi un spațiu comercial potrivit, decât să investești în cumpărarea unuia. Tocmai din acest motiv, achiziții costisitoare se fac de către firmele care deja funcționează pe piață de un număr respectabil de ani, de regulă peste 10, și care și-au format deja o clientelă numeroasă, notorietate, așa încât pot să își asume riscul de a avea proprietatea unei locații comerciale (cu tot setul de obligații cu care vine aceasta la pachet).
Ce se înțelege printr-o proprietate comercială (în sens larg)?
O clădire unde se fac vânzări cu amănuntul, un depozit, o clădire industrială, chiar și o clădire mixtă unde proprietatea poate să include, atât spații comerciale de vânzare cu amănuntul, birouri și chiar depozite mai mici.
Majoritatea proprietarilor de afaceri se confruntă în cele din urmă cu această problemă: dacă trebuie să cumpere sau să închirieze un astfel de spațiu.
Închirierea rămâne opțiune ceva mai prietenoasă, dar pentru aceea întreprinzătorii experimentați, care deja au în profil financiar puternic, o imagine clară a creșterii a business-ului lor viitor pe termen mediu și lung cumpărarea de spații comerciale este o bună decizie.
Cinci întrebări pe care trebuie să ți le pui înainte de a porni la cumpărarea unui spațiu comercial
Ce fel de proprietate comercială caut?
Vreau ca să îmi dezvolt activitatea, să mă mut sau doar să faci o investiție?
Care este zona ideală pentru mine?
Cât de mult sunt dispus ca să investesc și care este toleranța mea la eșec?
Cum îmii va îmbunătăți această achiziție business-ul pe care o desfășori?
De ce este bună o investiție în spații comerciale?
O achiziție imobiliară comercială poate să fie o bază solidă pentru dezvoltarea afacerii și chiar un argument în fața băncilor de unde doresc ca să primească credite.
Dacă spațiul comercial achiziționat este excedentar poate să fie pus la dispoziția unor chiriași, ceea ce înseamnă obținerea unor venituri suplimentare din chirii, lucru care o să ajute la o amortizare mai rapidă a investiției.
Trebuie totuși avut în vedere că a avea chiriași implică responsabilități de administrarea a proprietății, iar atunci când ești om de business s-ar putea ca acestea să îți distragă atenția de la activitatea principală pe care o desfășori.
În orice caz, dacă lucrezi cu o agenție imobiliară care chiar știe ce face, investiția în spații comerciale poate să fie una dintre cele mai bune pe care le-ai putea face vreodată. Dacă vei alege inteligent, o să te bucuri de roadele investiției tale în foarte scurt timp.