Bistrita-Nasaud se afla in top la defrisarile ilegale, iar taierile ilegale de lemn s-au dublat intr-un singur an. Judetul este si in topul trimiterilor in judecata a hotilor de lemn. Intr-un cartier nu exista casa unde cel putin o persoana sa nu fi facut puscarie pentru furt de lemn.
Ultimul raport al Greenpeace Romania arata ca anul trecut au existat in Romania 12.487 de cazuri de taieri ilegale de arbori, in medie 34 de cazuri pe zi, cu 32% mai multe decat in anul anterior. Pe primul loc in top, cu cele mai multe taieri ilegale se afla judetul Mures, cu peste 1.500 de cazuri, iar judetul Bistrita-Nasaud ocupa locul 5, cu 619 cazuri de taieri ilegale.
Conform datelor Inspectoratului de Politie Bistrita-Nasaud, pe linie silvica s-a inregistrat o crestere cu aproape 80 % a faptelor sesizate, iar, ca urmare a neregulilor constatate, politistii au confiscat 2.105 mc material lemnos si 36 de masini folosite de hotii de lemne. Politistii au dat si 384 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 862.000 lei.
La randul lor, inspectorii Garzii Forestiere Bistrita-Nasaud au facut si ei sute de controale si au descoperit ca a fost taiata ilegal o cantitate de aproape 9.800 mc de lemn, pagubele depasind 2,2 milioane de lei.
„Personalul silvic din cadrul Garzii Forestiere Judetene Bistrita Nasaud a facut 659 actiuni de control privind respectarea regimului silvic. In urma acestor actiuni au fost intocmite 123 de procese verbale de constatare a contraventiilor silvice, valoarea totala a amenzilor aplicate fiind de 380.000 lei. (…) Volumul total de material lemnos taiat ilegal identificat in cursul anului 2017 la nivelul judetului Bistrita-Nasaud de catre personalul Garzii Forestiere Judetene Bistrita Nasaud si a celor 18 ocoale silvice a fost de 9.793,049 mc. cu o valoare a pagubei de 2.203.069,74 lei.
In urma actiunilor intreprinse s-a dispus confiscarea faptica a unui volum de 826,04 mc. material lemnos precum si a sumei de 129.273,53 lei reprezentand contravaloarea unui volum de 665,68 mc. material lemnos confiscat valoric. Au fost inaintate spre organele de cercetare penala, in vederea continuarii cercetarilor, 46 de sesizari penale privind savarsire unor infractiuni la regimul silvic”, a declarat seful Garzii Forestiere Bistrita-Nasaud, Daniel Pop.
Reprezentantii Inspectoratului de Politie Bistrita-Nasaud spun ca anul trecut a crescut cu 33,33% numarul dosarelor penale solutionate cu trimitere in judecata, in acest domeniu, procurorii trimitand in judecata 49 de inculpati cercetati in 44 de cauze de infractiuni silvice.
Chiar daca raportat la numarul mare de infractiuni descoperite la nivel de judet numarul hotilor de lemn trimisi in judecata este mic, ultimul raport al Greenpeace situeaza judetul Bistrita-Nasaud pe locul doi in topul trimiterii in judecata a infractorilor.
„In ceea ce priveste numarul de cauze solutionate prin trimitere in judecata, cele mai multe au fost inregistrate in judetele: Suceava – 50, Bistrita-Nasaud – 44 si Bacau – 41. Judetele care inregistreaza un procent mult mai mare de cauze solutionate prin trimitere in judecata decat media la nivel national sunt Bistrita-Nasaud – 33,59%, Arad – 31,58% si Cluj – 25,71%, fata de media la nivel national, de 11,07%”, se arata in document.
Cele mai multe probleme cu hotii de lemne le au autoritatile cu localnicii din satul Budacu de Sus, comuna Dumitrita, unde romii din localitate si-a facut de zeci de ani o meserie din furtul de lemne. Nu exista casa din cartierul romilor unde sa nu existe cel putin o persoana care a stat luni bune in puscarie pentru furt de lemne.
Din cele 37 de dosare inregistrate la Judecatoria Bistrita anul trecut, 30 vizeaza hotii din Dumitrita. Pana acum judecatorii au reusit sa finalizeze numai un sfert din procesele care vizeaza hotii de lemne, iar sentintele sunt cat se poate de variate – de la 6 luni de inchisoare cu suspendare pentru cei care se afla la prima abatere si pana la trei ani de inchisoare pentru cei care au fost prinsi de mai multe ori furand din padurea comunei.
Recordul il detine un barbat care a fost prins in ultimii cinci ani de 57 de ori furand lemne din padurea comunei. Barbatul a fost condamnat pana acum de trei ori la inchisoare, insa asta nu l-a determinat sa renunte la furat ori de cate ori se intorcea acasa. Ultima sentinta, venita anul acesta, a contopit toate pedepsele neexecutate de barbat si judecatorii au decis ca acesta sa isi petreaca urmatorii sapte ani dupa gratii.
Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com