Scrie pentru noi

AcasăAfaceriInvesteste in tine - FNGCIMM si FRC isi impart plafonul de garantii!...

Investeste in tine – FNGCIMM si FRC isi impart plafonul de garantii! O banca poate lucra cu ambele Fonduri!

Ultimele articole

Lucruri pe care să le știi despre legislația muncii

Legislația muncii este, de multe ori, un subiect tabu pentru angajați, care rareori își...

Top 5 investiții majore când deții o firmă de transport, pentru a fi competitiv pe piață

Într-un mediu de afaceri atât de dinamic, să rămâi competitiv poate fi o dificultate....

Citeste si

Guvernul obliga CEC Bank sa intre in programul „Investeste in tine”

Fondul Roman de Contragarantare (FRC) va avea, practic, acelasi rol cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).

Bancile care vor dori sa intre in sistem vor semna Conventia de garantare fie cu FNGCIMM, fie cu FRG, ambele institutii fiind mandatate de statul roman sa acorde garantii in cadrul programului. Mai mult, o banca va putea semna Conventii de garantare cu ambele Fonduri, primind plafoane de garantare in consecinta.

“Spre exemplu, banca semneaza Conventia cu un Fond, primeste un plafon si, cand il epuizeaza, poate solicita garantii si de la celalalt Fond, cu conditia ca acesta din urma sa nu fi distribuit toata suma pe care a avut-o la dispozitie”, a explicat, pentru wall-street.ro, presedintele FRC, Stere Farmache.

Pentru anul acesta, plafonul de garantii alocat programului este de 600 de milioane de lei, care va fi impartit in mod egal intre cele doua fonduri.

CEC Bank refinanteaza...

Citeste si: CEC Bank refinanteaza Primaria Sectorului 5 cu 477 milioane de lei

“Pentru FRC este o noua linie de business. Garantarea pe care o vom oferi acum este similara cu procesul de contragarantare derulat pana acum. Noutatea este ca, pentru prima data, vom oferi garantii si pentru persoane fizice. Suntem pregatiti pentru aceasta noua activitate cu infrastructura necesara, am pregatit o infrastructura informatica pentru a creste timpul de raspuns pentru clienti, pentru a asigura siguranta datelor care vor fi stocate si un sistem care sa raspunda tuturor tipurilor de raportari”, a explicat Farmache.

Totodata, el a precizat ca sistemul are si o functie de verificare pentru a se depista daca solicitantul a aplicat la multe banci (un client poate lua un astfel de imprumut doar o data in viata) si este conectat la o baza de date pentru verificarea eligibilitatii clientilor (pentru a se asigura ca nu sunt implicati in activitati frauduloase).

Cat dureaza analiza la Fond?

Cum se va derula procesul de creditare? “Solicitantul merge la banca doar cu buletinul si cu adeverinta de la institutia de invatamant la care este inscris (in cazul in care solicita un credit de studii). Banca ii mai cere se acopere diferenta de 20% din credit (80% este garantat de stat) fie cu ajutorul unui codebitor, daca nu are venit, fie cu venitul personal. In plus, clientul trebuie sa dea o declaratie pe propria raspundere prin care se obliga ca va folosi banii din credit pentru activitati eligibile in program (creditul poate fi utilizat in mai multe scopuri, cu conditia ca toate sa fie eligibile)”, a subliniat presedintele FRC.

Daca banca aproba creditul, trimite mai departe dosarul la Fond (cel cu care a semnat Conventia de garantare) iar acolo timpul de raspuns este de 15 zile.

CEC Bank introduce...

Citeste si: CEC Bank introduce autentificarea prin amprenta in aplicatia de mobile

Daca totul este in regula, Fondul aproba, la randul sau creditul, si banca pune la dispozitia clientului imprumutul acordat, insa sub forma de linie de credit: practic se deconteaza cheltuielile pe baza facturilor aduse de client, sau se achita direct la furnizor, pe baza facturii proforma.

Cele mai citite articole

“Creditul va functiona similar cu cel din cadrul programului Start-Up Nation”, a punctat Stere Farmache.

Care ar fi avantajele pentru banci?

In prezent, programul se deruleaza prin intermediul CEC Bank, insa Stere Farmache este convins ca si alte banci vor adera in viitorul apropiat la program. In opinia sa, faptul ca imprumutul este garantat 80% de stat, iar dobanda si comisioanele aferente sunt suportate tot de stat reprezinta avantaje pentru banci.

In plus, plafonul este “generos”, cel putin anul acesta, respectiv 600 de milioane de lei, ceea ce inseamna credite de aproximativ 800 de milioane de lei pentru circa 20.000 de clienti doar in 2018 (la un credit mediu de 40.000 de lei/client).

Replica Revolut dupa "atacul"...

Citeste si: „Pe cine fura Revolut?” Replica fintech-ului dupa atacul unei banci

“Bancile ar trebui sa fie interesate, pentru ca riscul este relativ scazut, iar costul de operare este foarte mic. In plus, dobanda este sigura pe cei 10 ani de derulare a imprumutului”, a subliniat Farmache.

Asadar, Fondul Roman de Contragarantare va acorda garantii in numele statului in cadrul programului Investeste in tine, insa va fi responsabil si cu plata garantiilor, in cazul imprumuturilor care devin neperformante.

Comisionul perceput de FRC pentru aceasta activitate este similar cu cel perceput de FNGCIMM, respectiv 0,49% pe an la soldul finantarii, si va fi suportat tot de stat prin Comisia Nationala de Srategie si Prognoza.

Costurile creditului, similare Prima Casa

Programul a demarat in data de 15 octombrie prin CEC Bank si presupune ca persoanele cu varsta cuprinsa intre 16 si 55 de ani pot imprumuta de la banca sume de pana la 55.000 de lei, pe maxim 10 ani, cu dobanda subventionata integral de stat, si cu garantie de 80% tot din partea statului. Mai mult, se acorda si o perioada de gratie pentru perioada de derulare a studiilor (in cazul in care imprumutul este contractat in acest scop), dar nu mai mult de 5 ani.

Creditele se vor acorda tinerilor cu varste intre 16 si 26 de ani, care pot accesa un credit de pana la 40.000 de lei, dar si adultilor intre 26 si 55 de ani, care pot lua credite de pana la 35.000 de lei. Daca persoana care apeleaza la acest fel de imprumut este salariat, sau se angajeaza pe perioada de derulare a creditului, mai poate contracta inca 20.000 de lei.

Banii astfel imprumutati vor putea fi folositi pentru cheltuieli in educatie, sanatate, investitii imobiliare, cultura, sport, efectuate de oricare dintre membrii familiei beneficiarului.

Ministerul Finantelor a publicat, la inceputul lunii septembrie, conditiile de acordare a creditelor in cadrul programului guvernamental. Astfel, costul total al creditelor, care este suportat de la bugetul de stat, se compune din rata dobanzii ROBOR la 3 luni plus o marja de maximum 2% pe an. Marja include toate costurile legate de acordarea si derularea creditului in toate etapele finantarii, precizeaza Ministerul. La aceasta se adauga comisionul de analiza perceput de finantatori, de maximum 0,1% aplicat la valoarea finantarii, si comisionul de gestiune a garantiilor de stat perceput de FNGCIMM si FRC.

Pot beneficia de credite si persoanele care nu au un loc de munca, insa in acest caz trebuie sa aduca cel putin un codebitor.

Pentru creditele de studii, singura conditie pe care trebuie sa o indeplineasca solicitantul este sa fie cuprins in sistemul de invatamant sau sa efectueze cursuri de specializare, autorizate de Ministerul Educatiei Nationale sau, dupa caz, de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale (in cazul tinerilor) sau sa fie cuprins in sistemul de invatamant sau sa efectueaza cursuri de reconversie si/sau specializare profesionala, autorizate de Ministerul Educatiei Nationale si, dupa caz, de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale (in cazul adultilor).

Sursa; Wall-Street.ro

Cele mai citite articole

Ultimele articole

Lucruri pe care să le știi despre legislația muncii

Legislația muncii este, de multe ori, un subiect tabu pentru angajați, care rareori își...

Top 5 investiții majore când deții o firmă de transport, pentru a fi competitiv pe piață

Într-un mediu de afaceri atât de dinamic, să rămâi competitiv poate fi o dificultate....

Anvelope de vară și eficiența energetică: secretul unui condus mai economic

Anvelopele de vară prezintă caracteristici care asigură o aderență optimă pe carosabil uscat și...

De la idee la implementare: cum să lansezi cu succes o afacere agricolă

Antreprenoriatul agricol reprezintă o oportunitate excelentă de a investi într-un domeniu dinamic, în care...

Mai multe articole similare

Lucruri pe care să le știi despre legislația muncii

Legislația muncii este, de multe ori, un subiect tabu pentru angajați, care rareori își...

Top 5 investiții majore când deții o firmă de transport, pentru a fi competitiv pe piață

Într-un mediu de afaceri atât de dinamic, să rămâi competitiv poate fi o dificultate....

Anvelope de vară și eficiența energetică: secretul unui condus mai economic

Anvelopele de vară prezintă caracteristici care asigură o aderență optimă pe carosabil uscat și...