Jocurile de noroc online contribuie la ascensiunea globală a industriei de gambling. Statistici și date despre evoluția din timpul crizei sanitare.
Industria jocurilor de noroc continuă să producă și în pandemie, confirmând trendul ascendent înregistrat în intervalul 2011-2019. La nivel global, anul 2020 s-a dovedit a fi o piatră de încercare pentru întreaga omenire. Cu toate acestea, au existat industrii care au prosperat în acest an (comerțul online, de exemplu, a generat încasări de 4, 58 trilioane de dolari) printre acestea, numărându-se și sectorul de i-gambling (66, 67 miliarde de dolari).
Jocurile de noroc online și offline – alternativa de relaxare generatoare de bani?
Cifrele înregistrate de industria jocurilor de noroc și pariuri sportive începând cu 2011 sunt edificatoare pentru a ilustra succesul acestei sector economic – o medie a veniturilor de aproximativ 250 de miliarde de dolari anual. Nici nu este de mirare, din moment ce ofertele de bonusuri, cu rotiri gratuite și cash la depuneri sunt atât de atractive pentru jucători.
Mizând puternic pe aplicații mobile dedicate principalelor sisteme de operare – iOS și Android, pe pachete promoționale, jocuri exclusive și accesibilitate, platformele digitale au propulsat această industrie în topul celor mai profitabile în 2020. Încasările din acest domeniu în anul crizei sanitare au fost de 202, 54 miliarde de dolari – desigur, raportat la 2013, atunci când au fost înregistrate venituri de 290, 82 miliarde de dolari și la anii precedenți, suma este destul de mică.
Însă, în contextul situației generale, în care peste 90% dintre statele lumii și-au închis granițele și au contribuit în acest fel la prăbușirea încasărilor din industria de turism și a zborurilor, segmentul jocurilor de noroc s-a prezentat foarte bine. Un exemplu elocvent în acest sens îl reprezintă și România, care a înregistrat o creștere a participării online la jocurile de noroc și pariuri sportive de 90%.
Astfel, câștigurile înregistrate în 2020 s-au cifrat la 500 milioane de Euro, țara noastră situându-se pe primul loc în Europa în privința creșterii numărului de jucători care au pariat online. La mare distanță s-au poziționat Portugalia (creștere de 55%), Italia, Serbia și Lituania (cu creșteri între 45 și 50%). La nivel european (statele membre UE 27 și Marea Britanie), cifrele înregistrate indică venituri din acest tip de activitate de 26, 3 miliarde de euro (online) și 49, 6 miliarde de euro (offline).
Anul 2021 – start către o nouă creștere în industria jocurilor de noroc!
Nivelul de participare la jocurile de noroc și pariuri sportive este de 2, 5 miliarde de persoane în întreaga lume, cu o creștere a numărului jucătorilor din cazinourile online care joacă de acasă de până la 96%.
Pariurile sportive au o cotă de piață de 40, 3%, în timp ce cazinourile reprezintă 32, 1% din piața jocurilor de noroc online. Pe locul trei în topul preferințelor persoanelor care accesează site-urile de specialitate din acest domeniu se poziționează jocurile de loterie (13, 2%).
Proiecțiile financiare pentru anul 2021 indică o reluare a trendului ascendent la nivelul sectorului de jocuri de noroc – veniturile vor fi de 230, 86 miliarde de dolari la nivel planetar. În Europa, după un an 2020, în care încasările din această industrie au fost de 75, 9 miliarde de euro, se așteaptă o creștere de până la 97, 2 miliarde de euro în 2021.
De altfel, industria europeană de jocuri de noroc este un indicator elocvent pentru evoluția la nivel global a acestei pieței din punct de vedere financiar. În intervalul 2022-2025, predicțiile experților din acest domeniu indică o continuă ascensiune, cu venituri ce vor fi cuprinse între 101, 7 miliarde de euro (2022) și 111 miliarde de euro (2025).
Ponderea sectorului online va fi de 31, 2 miliarde de euro în 2022 și va atinge valoarea de 37, 3 miliarde de euro în 2025. Astfel, jocurile de noroc se alătură listei de sectoare economice care vor înregistra creșteri în perioada următoare, precum cea de exploatare a minereului de fier (creștere de 43, 3%), operațiunilor de transporturi aeriene (40, 1%) și serviciilor de turism (37, 4%).
Popularitatea jocurilor de noroc și pariurilor sportive online se datorează și reglementării pieței locale de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc din România, precum și de autorizare a acestora în alte state, așa cum este cazul SUA (în 2018). Pe fondul incertitudinilor privind evoluția crizei sanitare, platformele de i-gambling rămân o variantă sigură de distracție și relaxare.