Fie ca suntem de felul nostru gurmanzi sau inclinam mai mult catre rolul mancarii de a ne da putere si energie, fara a fi prea pretentiosi la acest capitol, mirosul apetisant al unei fripturi, a unor chiftele sfaraind in tigaie sau chiar a mult blamatilor cartofi prajiti rumeni si imbietori nu au cum sa ne lase total indiferenti. Iar efectul este cu atat mai amplificat atunci cand respectivele arome ne surprind incercati la greu de senzatia de foame, cand devenim, evident, mai putin selectivi cu mancarea ce ne-o dorim cat mai repede in fata noastra.
Asa cum se stie si tot ne tot atrag atentia nutritionistii, prajirea nu este una dintre cele mai corecte metode de gatire a carnii, a legumelor si a altor ingrediente din bucatarie. Si nu pentru ca rezultatul final al procesului de gatire nu ar fi unul extrem de gustos, ci pentru ca lipseste produsul final de nutrientii, vitaminele si tot ce mai continea sanatos si benefic pentru noi acel aliment scaldat in uleiul incins, nemaivorbind de prea multele calorii care vin la pachet cu mancarea prajita.
Daca ne propunem sa renuntam la a mai consuma prajeli de tot felul, atunci avem la indemana alternative mult mai sanatoase si chiar daca pare surprinzator, la fel de gustoase. Astfel, renuntam sa mai prajim carnea de pui, vezi supa de pui a la grec, procedand la gatirea acesteia, piept sau pulpe, cu ajutorul gratarului, prepararea unor retete la cuptor, la abur sau inabusite, alaturi de legume, paste integrale, orez brun etc. Chiar daca pare greu de acceptat, cartofii prajiti pot fi inlocuiti cu varianta lor mult mai sanatoasa, realizata la cuptor, unde vor ajunge in tava tapetata cu hartie de copt, condimentati corespunzator si pensulati cu putin ulei, iar efectul final va poate convinge ca aceasta alternativa este pe gustul vostru.
De asemenea, tot varianta prepararii la cuptor poate fi aplicata si in cazul chiftelelor, rumenite in mod traditional intr-o baie de ulei. Pentru a-si pastra savoarea, pentru chiftelele gatite la cuptor este recomandata folosirea de carne ceva mai grasa, avand in vedere ca nu se va mai intrebuinta decat foarte putin ulei, odata asezate in tava tapetata cu hartie de copt, chiftelele fiind date cu pensula cu cativa stropi de ulei. Si aici rezultatul final va fi unul excelent, nemaipunand la socoteala beneficiile certe pentru sanatatea noastra, gratie renuntarii la prajeli.
LaProvincia este o marca inregistrata a grupului Carmistin.