Afacerile cu terenuri de sport generează interes pentru o mulțime de tineri antreprenori. Perioada rapidă de amortizare a costurilor, suportul oferit de Guvern prin programe de finanțare și impactul unui astfel de business pentru comunitate sunt câteva dintre cele mai bune argumente pentru demararea unui astfel de proiect. Astăzi ne-am propus să analizăm unele dintre cele mai importante criterii de alegere a unui gazon sintetic, dacă ești tentat de această idee de business. Într-un balon sau în mediul outdoor, gazonul sintetic pentru terenuri de fotbal sau alte sporturi asigură o suprafață rezistentă și este simplu de întreținut pe termen lung.
Ce este un gazon sintetic?
Gazonul sintetic reprezintă o alternativă artificială pentru gazonul natural, fiind fabricat din fibre sintetice create special pentru a imita aspectul și senzația ierbii naturale. Spre deosebire de gazonul natural, care necesită un nivel ridicat de întreținere și este susceptibil la schimbările de temperatură, gazonul sintetic este cunoscut pentru durabilitatea și rezistența sa la uzură, precum și pentru capacitatea de a rezista la variațiile de temperatură.
Procesul de producție a gazonului sintetic implică utilizarea de tehnologii și materiale avansate. Fibrele de polietilenă sau polipropilenă sunt împletite și apoi fixate pe o bază de cauciuc sau latex, ceea ce oferă produsului final o rezistență și durabilitate impresionante. De-a lungul timpului, procesul de fabricație a gazonului sintetic a cunoscut îmbunătățiri semnificative, rezultând în produse cu un aspect și o senzație cât mai apropiate de cele ale gazonului natural.
În ceea ce privește caracteristicile gazonului sintetic, acestea sunt multiple și variază în funcție de tipul de gazon ales pentru un teren de sport. În linii mari, gazonul sintetic este durabil, rezistent la uzură, necesită o întreținere redusă și poate rezista la variațiile de temperatură. Acesta nu necesită stropire, fertilizare sau tundere, ceea ce îl face o opțiune mult mai eficientă din punct de vedere al timpului și al costurilor.
Cum alegi cel mai bun gazon sintetic?
Vrei să realizezi o investiție cu adevărat inspirată? Iată o serie de sfaturi de care să ții cont, pentru a identifica mai simplu opțiunile relevante pentru tine:
Compoziția firului de gazon
Optează pentru un produs realizat în proporție de 100% din polietilenă. Firele de gazon sintetic realizate din acest material sunt moi și mult mai flexibile, comparativ cu alte opțiuni de pe piață. De aceea, în cazul unui contact al sportivului cu suprafața de joc, riscul de accidentare se reduce semnificativ.
Tipul de fir al gazonului sintetic
Mergi pe varianta unor fire monofilament sau fibrilate. În cazul firelor monofilament, acestea se apropie foarte mult de aspectul și senzația la atingere ale unui gazon din iarbă naturală. În schimb, un teren de sport cu gazon se întreține foarte ușor, generând astfel o accelerare a perioadei de amortizare.
Grosimea totală a firelor de gazon
Cu cât valoarea grosimii firului de gazon sintetic este mai mare, cu atât suprafața va oferi mai mult confort. Variantele de produs disponibile acum pe piață au grosimi ce pot varia între 20 și 60 de mm. Îți recomandăm să alegi un model cu o grosime a firului de gazon de cel puțin 40 mm, pentru a genera niveluri ridicate de confort și siguranță. Aceste beneficii sunt importante mai ales în cazul în care un sportiv cade pe suprafața solului.
Garanția oferită și certificarea FIFA / UEFA
De cele mai multe ori, calitatea produsului pe care îl achiziționezi este reflectată în perioada de garanție oferită de producător. Același principiu se aplică și în cazul gazonului sintetic pentru un terenuri de sport, așadar, analizează cu atenție și acest aspect important. De asemenea, dacă iei în calcul posibilitatea organizării unor turnee de fotbal oficiale sau semioficiale, optează pentru varianta unui gazon de teren acreditat FIFA si / sau UEFA.
Gazon sintetic sau gazon natural pentru terenuri de sport?
Gazonul sintetic rezistă mai bine decât cel natural. Fiind fabricat din polietilenă sau alte fibre de material sintetic, un astfel de gazon pentru terenuri de fotbal nu se deteriorează la fel de repede sub acțiunea diferitelor manifestări ale vremii – temperaturi ridicate, îngheț, ploaie sau grindină. În plus, gazonul sintetic nu necesită reînsămânțare sau renivelare, din cauza efectelor traficului intens. În schimb, gazonul natural se deteriorează mai ușor în urma unei utilizări intense.
Deși costul inițial al instalării gazonului sintetic poate fi mai mare decât cel necesar plantării unui gazon de fotbal din iarbă naturală, costurile de întreținere pe termen lung sunt mult mai mici. Însă întreținerea acestuia trebuie realizată conform recomandărilor producătorului, astfel încât perioada de amortizare a costurilor inițiale să nu depășească intervalul estimat.
În ceea ce privește impactul asupra mediului, ambele tipuri de gazon au atât avantaje, cât și dezavantaje. Gazonul natural are capacitatea de a absorbi dioxidul de carbon, producând astfel oxigen. De asemenea, are un rol important în prevenirea erodării solului. În schimb, gazonul sintetic nu necesită stropire sau utilizarea de pesticide și îngrășăminte chimice. Astfel, apa se poate economisi, iar impactul substanțelor toxice pentru mediu este minimizat.
Sfaturile de mai sus pot simplifica alegerea unui gazon sintetic, ale cărui caracteristici au impact asupra experienței de jos. O alegere corectă determină costuri de întreținere optimizate și o durată de viață conformă cu perioada estimată de producător. Realizează cea mai inspirată investiție pentru afacerea ta cu terenuri de sport alături de Waterboyz!