Scrie pentru noi

AcasăAfaceriCompaniile raporteaza: '2005 ne-a adus profit'

Companiile raporteaza: ‘2005 ne-a adus profit’

Ultimele articole

Cand sa deschizi conturi de economii pentru copii

Introducere: Importanța economisirii timpuriiDeschiderea unui cont de economii pentru copii este un pas crucial...

Blaturi pentru mobila de bucătărie: sfaturi utile pentru o alegere inspirată

Alegerea blatului de bucătărie poate părea o provocare, dat fiind că trebuie să îmbine...

Previziunile guvernantilor s-au dovedit favorabile pentru mediul de afaceri

S-a deschis sezonul la raportari contabile. Marile firme de la noi anunta victorii insemnate pe frontul contabil.

Guvernantii anuntau la finalul anului trecut o crestere economica. Toti anunta asta la inceput de mandat. In fapt, datele relevante vin direct din economie. Numai companiile stiu exact cum au stat intr-o anumita perioada si daca raportarile lor contabile coicid cu zambetul de pe fata politicienilor. Asadar, cel mai exact barometru e dat de rezultaltele, cu profit sau nu, din ultimele sase luni. Adica primele sase luni de guvernare, fara sa punem la calcul zilele de final din decembrie 2004. Mai ales ca in perioada aceasta s-a deshis sezonul la raportari pentru primul semestru al anului in curs.

Companiile au dus-o bine

Compania Petrom a inregistrat, in primul semestru al acestui an, un profit net de 601 milioane lei noi (164 milioane euro), de aproape sase ori mai mare fata de cel din perioada similara a anului trecut, care s-a ridicat la 109 milioane lei noi. „Conform standardelor romanesti de contabilitate, revizuite de compania de audit Deloitte & Touche veniturile inainte de impozitare au crescut, ajutate ti de mediul extern favorabil”, a afirmat directorul financiar al companiei, Reinchart Pichler.

Compania de software Siveco Romania a inregistrat, in primul semestru al anului 2005, o crestere a portofoliului de clienti cu 35 de organizatii, apartinand in proportie de 90% sectorului privat. Conform International Data Corp. (IDC), Siveco Romania detine o cota de 18,7% din piata locala de Enterprise Application Solutions, pastrandu-si pozitia de lider al caselor romanesti furnizoare de solutii de afaceri. Conform rapoartelor IDC pentru 2004, Siveco Romania detine 9,2% din piata romaneasca de servicii IT, pastrandu-si pozitia de top intr-un clasament dedicat integratorilor de sisteme.

ButanGas a incheiat primul semestru al acestui an cu un profit net de peste 1,63 milioane euro, cifra de afaceri a companiei inregistrand o crestere de 59%. Compania a inregistrat in primele sase luni o crestere cantitativa in termeni reali de 23% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta crestere se datoreaza, in principal, dezvoltarii sectorului de autogaz, unde volumul de vanzari s-a majorat cu 48%, ceea ce a condus la o crestere a cotei de piata pe acest segment de la 14% la circa 21%.

Majorarea cotei de piata s-a datorat extinderii distributiei prin statiile de autogaz, care a cunoscut o crestere de 47%. De asemenea, ButanGas a avut o crestere importanta si pe segmentul buteliilor pentru consumul casnic, prin dezvoltarea retelei revanzatorilor cu 47%.

Si in sectorul de stat situatia a fost favorabila. Veniturile totale obtinute de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva in primul semestru al anului 2005 se ridica la 535,6 milioane lei noi, cu aproape 5,5% mai mult decat prevederile bugetare, potrivit directorului general Simion Maftei.

In mediul financiar totul a fost OK
Eurom Bank a inregistrat in semestrul I din 2005 un profit net de aproximativ 200.000 euro (in standarde romanesti de contabilitate), iar activele totale ale bancii valorau la sfarsitul lunii iunie peste 135 milioane euro, in crestere cu peste 22% comparativ cu sfarsitul anului trecut, au anuntat, vineri, oficiali ai bancii.

Acest rezultat il depaseste pe cel prevazut in „Bugetul de venituri si cheltuieli” pentru semestrul I, in conditiile in care investitiile estimate si realizate pentru aceasta perioada au fost semnificative, iar mediul economic a fost fluctuant (dobanda de referinta a BNR a scazut semnificativ, iar volatilitatea valutelor principale a fost ridicata.

Sumele incasate de Banca Transilvania Asigurari din polite de asigurare subscrise s-au dublat in prima jumatate a acestui an, ajungand la 337 de miliarde de lei vechi, informeaza un comunicat al bancii. Primele brute subscrise pentru asigurari generale se ridica, in semestrul I al acestui an, la 316,2 miliarde de lei vechi, cu 102 procente mai mult decat in anul anterior, in timp ce asigurarile de viata au cumulat in perioda mentionata un total de 20,9 miliarde de lei vechi, de 3,5 ori mai mult decat in intervalul ianuarie-iunie 2004, cand nivelul atins de acestea a fost de sase miliarde de lei vechi.

Allianz-Tiriac Asigurari a inregistrat un profit brut de 8,1 milioane euro, in semestrul unu 2005, in crestere cu 50 la suta, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pe segmentul asigurarilor generale, veniturile din prime brute subscrise, in perioada 1 ianuarie-30 iunie 2005, au depasit 103 milioane de euro, cu aproximativ 20 milioane de euro mai mult decat in primul semestru al anului anterior, respectiv cu 28% mai mult. Cresterea a fost sustinuta de numarul mare de contracte noi de asigurari auto CASCO incheiate de Allianz-Tiriac.

Activele nete ale societatilor de investitii financiare (SIF-urile) au totalizat la sfarsitul lunii iulie 3,927 miliarde lei noi, in crestere cu 2,37% fata de luna anterioara si cu 23,3 la suta fata de sfarsitul anului 2004, conform datelor centralizate de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC). Calculat in euro, activele SIF-urilor la 31 iulie anul curent se cifrau la peste 1,114 miliarde euro, in crestere cu peste 38 la suta fata de finele anului trecut. Dupa rata de eficienta financiara, pe primul loc se situeaza SIF Moldova – 7,84 la suta, urmat de SIF Banat Crisana – 6,67 la suta, SIF Muntenia – 6,3%, SIF Oltenia – 5,45%, SIF Transilvania – 4,27%, in timp ce SIF Oltenia ocupa primul loc la capitalizare si active nete totale. Nivelul de capitalizare pe ansamblul SIF-urilor, atins la finele lunii iulie, a fost de peste 4,07 miliarde lei noi, fiind cu 3,6 la suta mai mare decat activele nete cumulate. SIF Oltenia nu a reusit o capitalizare superioara activului net, iar actiunile sale s-au tranzactionat cu discount (-12,4%), in timp ce actiunile celorlalte SIF-uri s-au tranzactionat cu prime cuprinse intre 10,5% – SIF Transilvania si 20,4% – SIF Banat-Crisana.

Imprumuturi pentru dezvoltare

De asemenea, aceasta perioada reprezina un moment propice pentru extindere. Producatorul de aluminiu ALRO Slatina a contractat un imprumut sindicalizat in valoare de 155 de milioane de dolari de la un consortiu de banci condus de Bank Austria Creditanstalt AG/HVB Romania SA. Imprumutul sindicalizat este impartit in trei linii de creditare. Prima are o valoare de 53 de milioane de dolari si este contractata direct de ALRO. Aceasta linie de creditare a fost acordata pe cinci ani, cu o perioada de gratie de 15 luni de la semnare si cu o dobanda LIBOR plus 1,5% pe an. Suma urmeaza sa fie utilizata pentru continuarea programului de investitii tehnologice si pentru refinantarea investitiilor din anii precedenti. O alta linie de creditare contractata direct de ALRO este de tip revolving, in valoare de 50 de milioane de dolari, se va derula pe o perioada de un an si are o dobanda LIBOR plus 1,4% pe an. Banii sunt destinati platii in avans a energiei electrice pentru perioada aprilie-decembrie 2005. ALRO Slatina a garantat cele doua linii de creditare prin cesiunea de creante rezultate din contractele comerciale.

Cea de a treia linie de creditare, in valoare de 52 de milioane de dolari a fost contractata direct de catre Marco Industries, proprietarul ALRO Slatina. Acest imprumut are o dobanda LIBOR plus 2%, o perioada de gratie pana in mai 2006 si este destinat refinantarii achizitiei ALRO.

Ultimele articole

Cand sa deschizi conturi de economii pentru copii

Introducere: Importanța economisirii timpuriiDeschiderea unui cont de economii pentru copii este un pas crucial...

Blaturi pentru mobila de bucătărie: sfaturi utile pentru o alegere inspirată

Alegerea blatului de bucătărie poate părea o provocare, dat fiind că trebuie să îmbine...

Ce afacere sa faci cu stickere

Introducere in afaceri cu stickere Stickerele, acele mici accesorii decorative care pot fi lipite pe...

Autorizația de mediu vs. autorizația integrată de mediu: care sunt principalele diferențe

Ai nevoie de o autorizație de mediu pentru afacerea ta? Dar știi cu exactitate ce...

Mai multe articole similare

Cand sa deschizi conturi de economii pentru copii

Introducere: Importanța economisirii timpuriiDeschiderea unui cont de economii pentru copii este un pas crucial...

Blaturi pentru mobila de bucătărie: sfaturi utile pentru o alegere inspirată

Alegerea blatului de bucătărie poate părea o provocare, dat fiind că trebuie să îmbine...

Ce afacere sa faci cu stickere

Introducere in afaceri cu stickere Stickerele, acele mici accesorii decorative care pot fi lipite pe...