Divorțul la un cabinet notarial în București este cea mai rapidă cale de a încheia o căsătorie într-un mod civilizat într-un oraș unde judecătoriile de sector acordă termene foarte lungi în procesele civile, fiind literalmente sufocate de dosare.
Legea spune că nu se va putea desface o căsătorie la un birou notarial din altă localitate decât aceea în care soții au ultimul domiciliu comun conform cărții de identitate sau declarației date pe proprie răspundere.
Avantajul pentru bucureșteni este acela că ei pot divorța la orice notar din Capitală, indiferent dacă sediul cabinetului respectiv se află sau nu în sectorul unde domiciliază.
Chiar nu merită să treci prin furcile caudine ale unui divorț tradițional care presupune administrarea de martori, interogatorii, pledoarii ale avocaților care să pună gaz pe foc. Alege mai degrabă o modalitate ușoară, notarială, deoarece este varianta cea mai bună pentru părți de a nu mai fi nevoite ca să facă față stresului unui proces în toată regula, desfășurat într-o sală de judecată în mod public.
Totuși, dacă unul dintre soți nu este de acord cu divorțul sau cu oricare dintre aspectele conexe desfacerii căsătoriei s-ar putea să fie nevoie să tot mergi la înfățișări 4 – 6 luni, poate chiar un an. E drept, notarul public va recomanda ajungerea la o înțelegere între soți, inclusiv prin apelarea la un mediator și doar dacă nu se ajunge la un consens pe toate capetele de cerere și doar dacă nu se poate, atunci singura cale de rezolvare este aceea de a se depune cererea de divorț la o instanță de judecată competentă. Pentru că nimeni nu poate să rămână căsătorit dacă nu își mai dorește asta.
Motive pentru care se nu poate desface căsnicia la notar
Există destule situații în care nu se poate divorța la un notar, dar în imensa majoritate a cazurilor acestea sunt determinate de încăpățânarea unui dintre parteneri care nu înțelege că va începe un război din care ambele părți vor ieși secătuite.
Cele mai întâlnite cauze:
– unul dintre soți refuză să dea declarațiile prevăzute prin lege pentru divorțul la notar;
– unul dintre soți sau mantatarul acestuia refuze să semneze personal, în fața notarului public, cererea de divorț (prima fază a unui divorț notarial);
– unul dintre soți nu se prezintă personal la notariat pentru exprimarea directă a consimțământului la desfacerea căsătoriei și la ridicarea certificatului de divorț la termenul stabilit de notarul public fixat după 30 de zile de la depunerea cererii de divorț;
– unul dintre soți vrea cu vehemență custodia exclusivă a copilului/copiilor minor/i, în condițiile în care după divorțul notarial părinții exercită în comun autoritatea părintească, conform Codului Civil ori împiedică efectuarea anchetei psihosociale;
– la expirarea termenului de 30 de zile, unul dintre soți declară că nu mai este de acord cu desfacerea căsătoriei.
Alte motive pentru care nu se poate divorța la notar:
– o persoană aflată în străinătate, deși a depus cererea de divorț personal sau prin mandatar cu procură autentică specială, nu se mai poate prezenta la termenul fixat de notar;
– unul dintre soți se află sub interdicție judecătorească;
– unul dintre soți nu își poate exprima liber consimțământul privind divorțul;
– părțile se împacă și fie nu se mai prezintă la termenul fixat de notar, fie vin și declară în fața lui acest lucru;
– una dintre părți decedează în interiorul termenului de reflecție de 30 de zile stabilit de către notar.
Alege să închei o căsătorie cu seninătate, nu printr-un război inutil!
Dacă o căsnicie a ajuns la final și relațiile de familie sunt iremediabil distruse, cel mai înțelept este pentru cei doi soți să cadă la pace și să încerce să divorțeze pe cale amiabilă la notar, deoarece astfel evită multă suferință inutilă.
Dacă sunteți în căutarea unui notar empatic din București, apelați cu încredere la:
Biroul individual notarial „LOREDANA BÎRZU”
Bucureşti, Şos. Nicolae Titulescu nr.48, parter, sectorul 1
Tel. 031-4053980
Email notar: [email protected]