Tu știi ce preț pe KW plătești în 2021 ? ➡️ Prețul pe kilowatt s-a scumpit de la 1 ianuarie 2021, iar această scumpire a venit dupa ce autoritatea de reglementare în energie a fost de acord să majoreze tarifele de distribuţie a energiei electrice.
De la 1 ianurie 2021, tarifele de distribuţie a energiei electrice au crescut cu 0,74%.
- Acest lucru înseamnă o scumpire pe factură de 3,5 lei pe an în medie. pentru un consumator casnic, potrivit ANRE.
Transformările care s-au produs în sectorul energiei electrice au determinat schimbarea cadrului legislativ și de reglementare la noile circumstanțe.
- Astfel, piața energiei electrice din România a fost liberalizată cu data de 1 ianuarie 2018.
În consecință, prețurile pentru furnizarea energiei electrice la consumatorii casnici nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei.
Acestea se vor constitui liber pe baza cererii și a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurențiale.
Ce înseamnă liberalizarea pieței de energie pentru consumatori?
Odată cu această schimbare, consumatorul are acces la variante personalizate de abonamente de energie electrică, în funcție de nevoile acestuia.
Prețurile de pe piața deja reglementată încă nu au ajuns în etapa de a fi stabile, tendința fiind una de creștere a tarifelor. Din acest motiv, printre cele mai eficiente soluții de a plăti mai puțin pentru energia electrică consumată în luna respectivă, este modificarea contractului.
Mai exact, vorbim despre selecția unui furnizor de energie electrică de pe piața liberă.
Începând cu 1 ianuarie 2018, piața energiei electrice pentru consumatorii casnici din România s-a liberalizat in totalitate, ANRE avizand doar tarifele finale pentru consumatorii care înca foloseau serviciile Furnizorilor de Ultima Instanță:
- Enel;
- CEZ;
- On;
- Electrica;
Impactul în factură este calculat pentru consumatorul casnic cu un consum mediu de 100 kWh/lună.
Pentru a avea o imagine cât mai precisă a consumului de energie electrică, este necesară o evidență a sumei de plătit în raport cu consumul real efectuat și supravegherea săptămânală a indexului (indicat de contorul electric) pentru a nu depăși kilowați pe care consumatorul casnic îl fixează la începutul lunii.
Corelarea consumului cu valoarea facturilor de energie
Pentru o apreciere cât mai corectă, este important să urmărim determinarea întregului consum de energie electrică.
În acest proces de optimizare a consumului, o metodă eficientă o reprezintă calculatorul consum oferit de CEZ Vânzare care arată o valoare estimativă a sumei de plătit raportându-se la numărul de kilowati consumați într-un interval de timp.
CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul țării și intervine în sprijinul sectorului privat cu soluții de eficiență energetică.
Oficialii de la ANRE au explicat că aceste scumpiri s-au produs din cauză că a cerut operatorilor creșterea volumului investițiilor. În timp ce pentru unii români tarifele cresc, pentru alții au loc ieftiniri.
Acest lucru se întâmplă, pentru că pentru 5 distribuitori din totalul de 8 sunt aprobate majorări de tarife, în contextul in care distribuitorii ceruseră cu toţii majorări, cuprinse între 2,49% şi 14,46%.
Cea mai mare creștere a tarifelor de distribuție a energiei electrice, pentru joasă tensiune, a fost acceptată pentru Electrica Muntenia Nord, respectiv 4,34%, mai puțin de jumătate față de solicitarea companiei, de 11,55%.
Enel Distribuţie Banat este distribuitorul căruia, la joasă tensiune, i s-a redus cel mai mult tariful, cu 0,21%, desi ceruse o creștere de 2,5%.
Cât costă concret un Kilowatt in 2021?
O eventuală scumpire a Kilowattului va viza doar consumatorii care au energie de la unul dintre cei patru furnizori mentionați mai sus.
Pe de altă parte, consumatorii casnici care au contract cu companii de pe piață liberă, vor avea parte de aceleași oferte menționate în contract.
Când se calculează oferta finală la energie se au în vedere mai multe taxe, și anume:
- TVA-ul;
- CPC 100%;
- Accizele;
- Certificatele verzi;
- Contribuția de cogenerare de înaltă eficiență.
Pentru a cunoaște mai ușor cum are loc calculul ofertei finale la energie electrică, este necesar să menționăm că aceasta ia în considerare mai multe variabile, mai exact, TVA, accice, CPC 100%, certificate verzi și nu în ultimul rând, contribuția de cogenerare de înaltă eficiență.
În prezent, CPC (Componenta de piață concurențială) este reglementată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), cuprinzând tarifele de transformare, serviciile de sistem și serviciile de distribuție.
De ce prețul pe KW nu este niciodată fix?
Prin urmare, prețul electricității, implicit al unui kilowatt, nu va fi niciodată fix, ci stabilit de furnizorul de energie electrică din regiunea țării în care se află consumatorul casnic. Prețul precizat de furnizor poate fi influențat de anumiți factori, cum este și experiența în negocierea cu producătorul de energie electrică.
Conform website-ului ANRE, prețul pe kilowatt în 2020 poate varia între 0.63 lei și 0.72 lei pentru fiecare kw consumat.
Din nou, aceste valori pot să varieze, în funcție de regiunea consumatorului, dar și de distribuitorul și furnizorul din momentul de față.
Conform statisticilor, cel mai mic pret pentru curent electric este practicat in regiunea Muntenia, în timp ce la polul opus se afla regiunea de Nord-Vest a țării, unde se emit printre cele mai mari facturi pentru această utilitate.
- Cel mai mic pret pe KW: zona Muntenia
- Cel mai mare pret pe KW: zona de Nord-Vest a tarii
O variantă pentru a avea o factură finală redusă o reprezintă schimbarea contractului de furnizare
Mai exact, optarea pentru un furnizor de energie electrică de pe piața liberă. Dar trebuie să răspundem la următoarea întrebare:
· Cum poate un astfel de furnizor să garanteze un preț mai mic?
În principiu, acesta negociază cu producătorii de energie electrică pentru obținerea unui preț pe kilowatt cât mai mic. În cazul în care, între timp, acesta nu reușește să obțină același preț de la producători, va putea face modificări asupra sumelor facturate după finalizarea contractului încheiat pe o perioadă de 12 sau 24 de luni.
· Sfat: Furnizorul poate fi ales în funcție de serviciile oferite în plus.
Cum trebuie să alegi unul dintre tarifele pe Kilowatt (astfel încât acesta să vă ofere cea mai mică valoare a facturii de energie electrică)?
Specialiștii societății Electrica au dat câteva explicații, pentru fiecare tip de tarif:
- Tariful opțional de tip social
Pentru consumatorul care optează pentru tariful social nu se percepe abonament, iar prețul fiecărui kWh în limita primilor 60 kWh/lună consumați este la ora actuală de 1.331 lei/kWh.
Cantitatea de energie electrică care depășește limita de 60 kWh/luna se va plăti la prețul de 5.724 lei/kWh.
Tariful social pe kW este avantajos pentru abonații care înregistrează un consum de pana la 82 kWh/ lună, pentru care valoarea facturii este mai mică decât cea care ar rezulta prin aplicarea tarifului monom simplu (cu abonament), aceluiași consum.
- Tariful opțional de tip monom fără abonament
Se referă la abonamentul care are un preț unic de 2.823 lei/ kWh, indiferent de cantitatea de energie electrică consumată. Tariful opțional de tip monom simplu (cu abonament) este format din două componente:
- un abonament in valoare de 1.038 lei/zi ;
- pretul energiei electrice consumate, de 2.093 lei/kWh, indiferent de mărimea consumului de energie electrică în perioada de facturare.
- Tariful opțional de tip monom diferențiat pe două zone orare (cu abonament) este avantajos să fie aplicat unui consum care preponderent se desfășoară noaptea între orele 22.00 și 6.00 și în zilele de sâmbătă și duminică (circa 60% din cantitatea de energie electrică înregistrată).
Acest tarif este compus din:
- Un abonament in valoare de 1.038 lei/zi;
- Prețul energiei electrice în orele de zi în valoare de 2.545 lei/kWh;
- Prețul energiei în orele de gol, în valoare de 1.652 lei/kWh;
- Tariful opțional de tip monom diferențiat pe trei zone orare (cu abonament);
- Este avantajos să fie aplicat unui consum care preponderent se desfășoară noaptea între orele 22.00 și 6.00 și în afara orelor de vârf.
Furnizori noi pe piața de energie
Un alt furnizor român de pe piața energiei este și Restart Energy, care oferă consumatorilor energie și gaz la prețuri preferențiale, energie verde, dar și servicii de calitate care satisfac cerințele actuale ale acestora. Restart Energy oferă de la abonamente fixe lunare până la facturi cu plată de tip post-consum.
Acesta este un furnizor național și independent de energie electrică și gaze naturale atât pentru locuințe, cât și pentru companii.
Conform ANRE, acest furnizor are unul din cele mai bune prețuri la energie electrică și gaz.
Cu doar 250 lei/MWh la energie electrică, Restart Energy își întâmpină consumatorii și cu beneficii la portare și diferite cadouri, cum sunt seturile de becuri LED.
De asemenea, este răsplătită și recomandarea, mai exact pentru fiecare prieten recomandat, consumatorul casnic poate să primească 25 de lei.
Tarifele de distribuție a energiei electrice pentru joasă tensiune
Tarifele reglementate de energie electrică aplicate clienților casnici de către furnizorul EON sunt:
- Moldova: 0,48149 lei/kWh;
- Banat: 0,41276 lei/kWh;
- Transilvania Nord: 0,45356 lei/kWh;
- Transilvania Sud: 0,42479 lei/kWh.
Tarifele reglementate de energie electrică aplicate clienților casnici de către furnizorul Enel Energie sunt:
- Banat: 0,44326 lei/kWh;
- Dobrogea: 0,45671 lei/kWh;
Tarifele reglementate de energie electrică aplicate clienților casnici de către furnizorul CEZ Vânzare sunt:
- Oltenia: 0,47605 lei/kWh;
- Banat: 0,42922 lei/kWh;
- Muntenia Sud: 0,39973 lei/kWh;
- Moldova: 0,46597 lei/kWh.
Tarifele reglementate de energie electrică aplicate clienților casnici de către furnizorul Electrica Furnizare sunt:
- Muntenia Nord: 0,46256 lei/kWh;
- Transilvania Nord: 0,45664 lei/kWh;
- Transilvania Sud: 0,45115 lei/kWh;
- Muntenia Sud: 0,42231 lei/kWh;
Aceste tarife aprobate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, nu au incluse taxele sau impozitele, cum sunt certificatele verzi, TVA-ul sau contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență.
Aceste taxe vor apărea distinct pe factură și vor fi incluse în suma finală de plată.
De ce este important să faceți economie la factura de energie?
Alegerea corectă a tarifului poate oferi și un avantaj considerabil, adică o diminuarea a valorii facturii de energie electrică prin fixarea zonei orare în care se consumă energia electrică sau prin adaptarea tarifului la tipul de consum specific locuinței.
Spre exemplu, pentru situația în care consumul de energie electrică este sezonier, sub 45 KWh/pe lună , CEZ Vânzare pune la dispoziția clientului tariful CD. Acest tarif este alcătuit dintr-un preț unic la energie electrică și nu variază în funcție de timp sau sezon.
Modificarea tipului de tarif este acceptată conform prevederilor legale, în următoarele situații:
- După 12 luni calendaristice împlinite de la ultima modificare, cu excepția consumatorilor casnici care aleg să treacă de la un tarif social la altul;
- La apariția unor noi tarife (chiar dacă nu sunt împlinite cele 12 luni calendaristice, în acest caz nu se ține cont de ultima schimbare);
- La eliminarea tarifului aplicat consumatorului casnic.
Este important ca potențialul consumator să se informeze corect cu privire la ofertele puse la dispoziție de către furnizorii de energie electrică, la clauzele contractuale propuse și la perioada de valabilitate a prețului menționat în ofertă.
În sprijinul consumatorilor, ANRE a pus la dispoziție o platformă menită să compare prețurile din ofertele furnizorilor, în funcție de criteriile alese de aceștia (modalități de plată, mijloace de transmitere a facturii, prevederi cu privire la penalizări, etc).
Trebuie adus la cunoștința consumatorilor casnici faptul că procesul de modificare a furnizorului de energie electrică este accesibil și gratuit și nu implică schimbări de natură tehnică. Clientul final poate înceta contractul actual în orice moment, dar cu condiția îndeplinirii obligațiilor din vechiul contract.
Trebuie menționat faptul că perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020 este ultima perioadă de aplicare a tarifelor reglementate pentru consumatorii casnici, precum și de fixare a prețurilor pentru energia electrică furnizată și a cantităților de energie electrică trimise de producători furnizorilor conform contractelor reglementate.
Prin urmare, începând cu data de 1 ianuarie 2021, piața de energie electrică va fi liberalizată în totalitate, furnizarea energiei electrice urmând a avea loc în regim concurențial (inclusiv pentru categoria consumatorilor casnici care beneficiază de tarife reglementate). Fiecare consumator casnic va fi în postura de a alege un furnizor în funcție de:
- ofertele concurențiale (puse la dispoziție de furnizori);
- cerințele acestuia.
În concluzie, schimbarea furnizorului de energie electrică este o temă pe care mulți dintre români nu o abordează, deși este necesară (deoarece liberalizarea pieței de energie electrică și gaz aduce în prim-plan dezbaterea avantajelor furnizorului și diminuarea costurilor).
Fie că se mențin la același furnizor, dar trec pe contracte pe piața liberă, fie că modifică și furnizorul, consumatorii casnici de energie electrică trebuie să își cunoască drepturile și să știe că acest transfer nu prezintă niciun risc.
Procesul de schimbare a furnizorului se poate realiza și online, fără timp pierdut și fără birocrație (întrucât schimbarea furnizorului este gratuită și reprezintă dreptul consumatorilor, prevăzut în lege).