“Noul scenariu al prognozei reconfirma perspectiva continuarii scaderii ratei anuale a inflatiei pana spre limita superioara a intervalului tintei de inflatie in decembrie 2018, urmata de coborarea si mentinerea acesteia in jumatatea superioara a intervalului tintei pana la finele orizontului prognozei (opt trimestre -n.r.)”, se arata in comunicatul BNR, emis in urma sedintei de politica monetara.
Riscurile si incertitudinile cu privire la inflatie provin din partea preturilor pe care BNR nu le poate controla, respectiv preturile combustibililor pe plan mondial, preturile administrate (gaze si energie electrica), sau preturile produselor alimentare si a celor din tutun. In plus, incertitudini creeaza si si conditiile de pe piata muncii si conduita politicii fiscale si de venituri. “Relevante sunt, de asemenea, ritmul cresterii economiei zonei euro si a celei globale in contextul tendintelor protectioniste si al incertitudinilor legate de Brexit, precum si conduita politicii monetare a BCE si a bancilor centrale din regiune”, se subliniaza in comunicat.
BNR mentine dobanda cheie si nivelul RMO
Rata anuala a inflatiei (IPC) a coborat la 5,03% in luna septembrie 2018, de la 5,06% in luna august, situandu-se usor peste nivelul prognozat, ca urmare a accelerarii cresterii in termeni anuali a preturilor legumelor, noteaza BNR. In schimb, celelalte componente ale cosului de consum au consemnat incetiniri ale dinamicilor anuale.
Rata anuala a inflatiei CORE 2 ajustat (care elimina din calculul inflatiei preturile administrate, volatile, ale produselor din tutun si ale bauturilor alcoolice, preturi asupra carora influenta politicii monetare este putin semnificativa sau nula) a continuat sa scada, pana la circa 2,7% in luna septembrie, de la 2,85% in luna august.
In aceste conditii, de decelerare a inflatiei, BNR a decis, in sedinta de marti, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,5% pe an si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
De altfel, este de asteptat ca inflatia anuala pe luna octombrie sa fie semnificativ sub cea din septembrie, avand in vedere efectul de baza (in septembrie – octombrie 2017 s-a reintrodus acciza suplimentara la carburanti, iar de la 1 octombrie 2017 au crescut tarifele la gaze si electricitate).
Sursa foto: Shutterstock
Sursa; Wall-Street.ro