Cardul de cumparaturi este unul dintre tipurile de credite pe care le obtii doar cu buletinul si prin semnarea unui acord pentru verificarea veniturilor la ANAF. Principalul avantaj al acestuia este ca beneficiezi de o perioada de gratie, de regula de pana la 50-60 de zile, in care nu platesti nici un fel de dobanda daca rambursezi integral suma imprumutata.
Cu alte cuvinte, folosit in anumite conditii stricte, cardul de cumparaturi te ajuta sa imprumuti bani de la banca pentru anumite cheltuieli, fara sa platesti nici un fel de dobanda. In plus, fiecare banca a incheiat parteneriate cu anumite magazine, pentru ca tu sa cumperi in 3, 6 sau chiar 12 rate egale fara dobanda. Astfel, daca iti cumperi un frigider de la un magazin cu care banca a incheiat un acord, vei putea să-l platesti in cateva rate egale fara nici un fel de dobanda.
Ce este un card de cumparaturi – Cat de lunga este perioada de gratie
Trebuie insa sa fii atent la un aspect important: aproape toate bancile promoveaza conceptul perioadei de gratie de pana la 50-60 de zile, insa asta nu inseamna ca, din ziua in care ai împrumutat bani, ai 50-60 de zile la dispozitie pentru a rambursa banii.
In realitate, fiecare bancă a stabilit una sau mai multe zile ale lunii pană la care este valabila perioada de gratie. Tu ai doar libertatea de a alege una dintre zilele stabilite de banca ca termen limită pana la care trebuie practic sa inapoiezi fara dobanda banii imprumutati. De aceea, perioada de gratie se calculeaza de fapt pana la ziua respectivă, nu prin adaugarea perioadei maxime de gratie incepand din ziua imprumutului.
Cand iei un card de cumparaturi, trebuie sa verifici in special care este ziua scadentei, pentru a cunoaste data pana la care poti returna banii fara sa platesti dobanda. Altfel, te poti trezi ca perioada de gratie este in realitate de numai câteva zile, nu de “pana la 60 de zile” cum o promoveaza banca.
De asemenea, in cazul in care ai cumparat un produs in cateva rate egale, este esential sa le achiti la timp, in caz contrar dobanzile percepute de banca fiind foarte ridicate.
Ce este un card de cumparaturi – Costurile suplimentare
Daca toti clientii ar rambursa banii imprumutati in cadrul perioadei de gratie, banca nu ar obține nici un fel de profit de pe urma acestui tip de credit. Tocmai de aceea, interesul real al bancii este ca tu sa achiti ratele mai tarziu, pentru a plati dobanzi. Asa a aparut si conceptul de rambursare lunara minima, pe care banca il promoveaza ca o facilitate pe care ti-o acorda atunci cand nu ai bani sa achiti toata suma. De regula, rambursarea lunara minima este de 2%-5% din suma imprumutata. In functie de banca, neachitarea acestei rambursari minime are ca efect plata unei taxe suplimentare de cativa zeci de lei sau cresterea dobanzii aplicate sumei de rambursat.
In cazul in care nu rambursezi integral sumele împrumutate in cadrul perioadei de gratie, pentru restul sumei de bani vei plati o dobanda care, in cazul celor mai multe banci, depaseate 20% pe an. Vorbim practic despre al doilea cel mai scump tip de credit pe care îl poți face în România, după overdraft sau descoperitul de cont.
Ce este un card de cumparaturi – Alte taxe si comisioane
Chiar dacă rambursezi sumele imprumutate in cadrul perioadei de gratie, este foarte posibil sa platesti totusi anumite taxe suplimentare. Astfel, fiecare banca percepe o taxa anuala de administrare a cardului de cumparaturi, care in general variaza intre 25 – 45 lei.
In plus, retragerile de bani de la bancomat vin la pachet cu comisoane mai mari decat in cazul retragerilor de pe un card de debit. In functie de banca, comisoanele variaza intre 1% – 3% din suma retrasa de la ATM, suma minima de plata variind de asemenea de la 2 la 10 lei. Prin urmare, foloseste cardul de cumparaturi doar pentru plati directe la comercianti: la hypermarket, la un magazin de produse electronice sau la diverse plati efectuate pe internet, pentru ca in astfel de situatii nu vei plăti nici un fel de comision.
Ce este un card de cumparaturi – Concluzii
Cardul de cumparaturi te poate ajuta sa imprumuti bani de la banca fără nici un fel de dobanda. Totusi, retine ca pentru a face asta ai nevoie de o disciplina financiara exemplara, in cadrul careia sa cunosti foarte bine data limita pana la care trebuie sa rambursezi banii fara costuri si siguranta ca vei putea returna suma respectiva.
In caz contrar, cardul de cumparaturi se poate transforma intr-un cosmar generat de dobanzile semnificativ mai mari decat cele aferente unui credit de nevoi personale, la care se adauga si diversele taxe si comisioane atasate acestui tip de credit. Pentru ca, desi numele sau nu sugereaza asta in mod direct, cardul de cumparaturi este in realitate doar un alt tip de credit, unul mai complex ca mod de functionare decat cel de nevoi personale.