Folosirea lentilelor de contact pentru prima dată este o experiență deosebită. Pentru siguranța și protecția vederii, lentilele de contact trebuie utilizate și manipulate în condiții speciale. Vizita la optometrist îți va aduce răspunsuri la toate întrebările pe care le poți avea.
1. Consultă un specialist!
Primul pas înainte de a trece la folosirea lentilelor de contact este consultarea unui specialist. Optometristul este în măsură să îți recomande tipul potrivit de lentile de contact în funcție de nevoile și situația ta. Acest lucru este esențial, deoarece alegerea necorespunzătoare a lentilelor de contact poate duce la disconfort sau la probleme de sănătate mai grave.
Există o varietate mare de tipuri de lentile de contact pe piață, fiecare având propriile caracteristici și beneficii. Deși ești la prima ta experiență cu aceste dispozitive, este posibil ca cea mai bună variantă să fie lentilele de contact lunare. Acestea sunt o opțiune populară datorită confortului și ușurinței lor de utilizare. (1)
2. Respectă instrucțiunile de utilizare!
Respectarea instrucțiunilor de utilizare atunci când vine vorba despre lentilele de contact este esențială pentru sănătatea ochilor tăi. Optometristul îți va arăta cum trebuie să procedezi pentru a introduce lentilele de contact la ochi și pentru a le scoate, dar și cum trebuie întreținute și depozitate corect.
Trebuie să ai răbdare și să faci mai multe încercări până când deprinzi mișcările optime. De asemenea, trebuie să știi că va trece ceva timp până când te vei obișnui cu lentilele la ochi. Disconfortul ușor, resimțit în primele zile, nu este un motiv de îngrijorare.
Totuși, există unele semne care trebuie să te alarmeze și să te determine să mergi de urgență la specialist. Dacă ai ochii iritați, îți lăcrimează sau resimți usturime când porți lentile de contact, va trebui să renunți la acestea, să le scoți și să mergi la consult de specialitate. Acest lucru poate indica faptul că lentila de contact este murdară, deteriorată sau pur și simplu nu se potrivește corect. (1), (2)
3. Urmează regulile de igienă!
Respectarea regulilor de igienă este esențială în manipularea și purtarea lentilelor de contact. După spălare cu apă și săpun, mâinile trebuie să fie complet uscate. Acest lucru este important pentru a preveni contaminarea lentilelor cu particule care pot adera la mâinile umede.
În acest moment, lentilele pot fi manipulate în siguranță. Trebuie să fii atent să nu atingi partea interioară a lentilei cu degetul, pentru a evita contaminarea acesteia. (2)
4. Ai grijă de lentilele de contact!
Modul corect de curățare a lentilelor de contact se referă la utilizarea unei soluții special concepute. Lentilele trebuie curățate după fiecare utilizare, pentru a îndepărta murdăria și proteinele care se pot acumula și pot afecta confortul sau chiar sănătatea ochilor.
Procesul de curățare presupune câțiva pași simpli:
- se spală și se usucă mâinile;
- se scoate lentila de la ochi și se așază în palma mâinii;
- se pun câteva picături de soluție de curățare și se freacă ușor lentila cu degetul, apoi se clătește cu aceeași soluție;
- lentilele se depozitează într-un recipient special, umplut cu soluție proaspătă.
Recipientul trebuie să fie curățat regulat și înlocuit la fiecare trei luni, pentru a preveni acumularea de bacterii.
Sunt și situații în care lentilele de contact au indicație pentru a fi purtate continuu o perioadă, fără a fi scoase de la ochi în acest timp. La finalul perioadei de valabilitate, lentilele trebuie înlocuite cu unele noi. (1), (2)
5. Nu depăși perioada de utilizare!
Purtarea lentilelor de contact mai mult decât este recomandat poate cauza iritații, infecții sau agravarea problemelor de vedere. Aceasta deoarece lentilele de contact pot acumula depuneri de proteine și bacterii, iar purtarea lor prelungită poate duce la reducerea oxigenului care ajunge la cornee.
Schimbarea lentilelor de contact trebuie făcută într-un mod sigur și confortabil. Este indicat să ai o pereche nouă de lentile de contact disponibilă înainte de a începe ultima săptămână de purtare a perechii curente. Și de această dată trebuie să respecți regulile de igienă. Nu în ultimul rând, când manipulezi lentilele de contact este important să le inspectezi pentru a te asigura că nu sunt deteriorate sau murdare.
Unele lentile sunt concepute pentru a fi purtate timp de o zi, în timp ce altele pot fi purtate timp de o săptămână, o lună sau chiar un an. Alături de verificarea și achiziția produselor potrivite din gama de lentile de contact anuale, spre exemplu, este recomandat să comanzi simultan și soluția de întreținere pentru aceste dispozitive. (1), (2)
Ți-am prezentat aici cele mai importante 5 sfaturi pentru prima ta experiență cu lentilele de contact, ca să știi la ce să te aștepți. Nu uita, controalele optometrice regulate sunt esențiale pentru o imagine corectă asupra stării generale a vederii tale!
Surse de informare:
1. Tips for Contact Lens Wearers at Every Age – https://www.webmd.com/eye-health/ss/slideshow-contact-lens-tips, Accesat 10.11.2023
2. How to Take Care of Contact Lenses – https://www.aao.org/eye-health/glasses-contacts/contact-lens-care, Accesat 10.11.2023