Odata inceput sezonul agricol, poti fi pus in situatia de a intampina cheltuieli neprevazute, a caror amanare ar insemna scaderea randamentului sau chiar compromiterea recoltei. Planurile unui agricultor gospodar nu inceteaza niciodata.
Atunci cand un antreprenor din domeniul agriculturii planifica activitatile specifice unui nou sezon, acesta pastreaza castigurile de anul trecut pentru a investi acolo unde este nevoie. Creditele nebancare sunt o alternativa atunci cand ai nevoie de bani in timp scurt, fara indeplinirea a numeroase conditii si fara asteptarea unor aprobari.
Din acest motiv, astazi iti vom prezenta cateva criterii de care trebuie sa tii cont inainte de a alege un credit agricol care sa te scoata din impasul financiar.
Moneda pe care o alegi pentru credit
Varianta cea mai sigura de creditare este moneda pe care o castigi. Valuta este, in general, un pariu, mai ales atunci cand vorbim despre monede mai putin prezente in piata europeana, chiar daca pot avea dobanzi mai bune.
Foarte putini au castigat pariind pe monede exotice, majoritatea ajungand sa restituie mult mai mult decat au contractat din cauza prabusirii cursului valutar. Riscul de a depinde de fluctuatiile pietei valutare internationale este prea mare.
Vei resimti orice crestere a cursului valutar la plata lunara a ratei, motiv pentru care, atunci cand esti platit la randul tau in lei, este recomandat sa te indatorezi cu aceeasi moneda.
Dobanda aferenta creditului nebancar
Dobanda este termenul de referinta atunci cand vorbim despre orice fel de credite. Prima mare alegere pe care o ai de facut in acest caz este intre dobanda fixa sau variabila.
Dobanda fixa poate fi mai mare, dar iti asigura o protectie in fata variatiilor indicilor EURIBOR pentru credite in euro sau ROBOR pentru cele in lei. Dobanda variabila poate fi mai atractiva ca valoare, dar este expusa cresterii odata cu valorile indicilor de referinta amintiti.
Informeaza-te cu privire la dobanda lunara sau dobanda anuala efectiva (DAE) si intocmeste un grafic de rambursare care te avantajeaza.
Graficul de rambursare a creditului
Perioada de creditare se alege in functie de suma solicitata. Valoarea ratei este proportionala cu suma contractata. O rata lunara mai mica corespunde unei perioade mai lungi de rambursare a creditului. Daca esti sigur ca dispui de resursele financiare necesare restituirii imprumutului in timp scurt, asuma-ti un grafic de rambursare in putine rate.
In schimb, daca ai nevoie de mai mult timp pentru a te stabiliza financiar, apeleaza la o rambursare intinsa pe mai multe luni. Nu exista o varianta ideala pentru perioada de creditare. Fiecare impas financiar are propriile caracteristici si trebuie sa analizezi situatia in care te regasesti.
Conditiile aferente perioadei de gratie in cazul creditului ales
Unele companii iti ofera credite care in anumite conditii pot fi returnate fara dobanda. Facilitatea se numeste perioada de gratie si se aplica in cazul rambursarii integrale intr-un interval anume. In aceasta perioada achiti doar ratele, fara contravaloarea dobanzii si a comisioanelor.
Durata medie a acestei perioade este cuprinsa intre 30 si 60 de zile si se aplica in general pentru cardurile de credit, in cazul cumparaturilor la comercianti, dar unele sunt valabile si pentru retragerile efectuate de la bancomat. Depasirea perioadei de gratie inseamna asumarea unor dobanzi sau comisioane.
Garantia necesara pentru acordarea creditului de care ai nevoie
Garantia solicitata de catre institutiile financiare care acorda credite este stabilita in functie de fiecare solicitare in parte. In urma analizarii documentelor din dosarul de credit, se stabileste daca este nevoie sa aduci garantii personale, bunuri mobile sau imobile pentru a primi finantare. Pentru sume mici imprumutate, garantia personala este suficienta de cele mai multe ori. Pe masura ce suma creste, este nevoie de bunuri mobile si chiar imobile.
Folosite cu discernamant, creditele nebancare agricole reprezinta o solutie avantajoasa pentru depasirea unui impas financiar neprevazut. Aacestea pot fi contractate de companii (SRL, PFA, II, IF, SA), persoane cu profesii liberale sau cabinete. In agricultura, acestea pot fi utilizate pentru a acoperi cheltuielile aferente capitalului de lucru, investitiilor sau cheltuielilor mixte.