Sauerkraut este termenul pe care germanii il folosesc pentru varza tocata si murata. Ei au o adevarata pasiune pentru ea, iar denumirea a devenit cunoscuta international. Si noi, romanii, suntem mari consumatori de varza murata si bine facem pentru ca aportul de beneficii pentru sanatate este unul remarcabil.
Varza simpla sau combinata cu alte legume
Chiar daca suntem obisnuiti sa punem varza intreaga la murat, in special cu gandul la frunzele pentru sarmale, germanii obisnuiesc sa o toace mai intai si apoi sa o mureze. Fie pun la murat varza alba sau rosie, fie le combina intre ele sau cu alte legume precum morcovi, conopida, ceapa, etc.
Bogata in probiotice si vitamine
Cercetari recente au evidentiat faptul ca varza murata pregatita in casa aduce dintr-o singura imbucatura (circa 60 de grame) mai multe probiotice decat 100 de pastile probiotice cumparate din comert. Circa o jumatate de kilogram de varza murata reprezinta echivalentul a 800 de pastile cu probiotice! Pe langa avantajul numeric, faptul ca probioticele din varza murata sunt intr-o forma naturala, proaspata, este categoric o bila alba greu de egalat de niste capsule. In circa 150 de grame de varza murata se gasesc peste 10 miliarde de bacterii benefice! Mai mult, cantitatile de vitamine din varza cruda se multiplica dupa ce aceasta este fermentata, murata. Astfel, in varza murata cantitatea de vitamina C este de 200 de ori mai mare decat in varza cruda! Miliardele de bacterii din varza murata ajuta la eliminarea agentilor patogeni din tractul digestiv si intestine. In plus, sprijina refacerea florei benefice din intestine.
Daca iti doresti sa ai parte de toate beneficiile pe care le ofera varza murata si probioticele din ea, atunci sa ai in vedere faptul ca daca o gatesti si o supui unei temperaturi inalte aceste bacterii vor inceta sa mai fie vii. Varza murata se recomanda a fi consumata cruda. O salata delicioasa de varza murata e binevenita indiferent de anotimp!
Cum faci varza murata
Invata sa o pregatesti repede, simplu si frecvent, astfel incat sa o ai mereu in casa si sa ii oferi organismului aceste bacterii “magice”. Nu te mai limita la a te bucura de varza murata doar iarna; poti sa o faci foarte usor si nu iti ocupa mult loc in casa pentru ca nu pui verzele intregi la murat. Speli toate legumele pe care vrei sa le folosesti. Daca vrei sa faci o combinatie intre varza alba, varza rosie, morcovi, ceapa si usturoi, atunci da prin razatoare morcovii si restul legumelor taie-le cu cutitul. Apoi le amesteci in castron foarte mare cu sare, dupa gust, si le freci energic pana cand iese foarte multa apa din varza si se inmoaie toate legumele. Apoi le pui intr-un borcan de sticla si le indesi foarte bine. Pui cate un pic pana umpli borcanul si presezi dupa fiecare nivel asezat in borcan, astfel incat la final toate legumele sa fie acoperite de zeama lor. Deasupra poti sa pui cateva frunze de varza intregi pentru a tine mai bine legumele sub lichid. Borcanul se inchide, insa se mai poate deschide cate putin, din cand in cand, pentru a mai scoate din aer.
Daca observi dupa cateva zile ca scade prea mult lichidul, atunci mai pune deasupra apa, ca sa ramana totul acoperit. Se tine la murat cateva zile, o saptamana, doua, depinde de cat iti doresti si mai ales ce gust cauti. Poti sa gusti sa vezi cum e si daca iti place. Dupa circa patru zile ar trebui sa simti o diferenta de gust. Dupa ce ai desfacut borcanul, sa il pastrezi mai departe la frigider. Daca iarna se va tine la murat mai mult timp, vara varza va fi gata mult mai repede, gratie temperaturilor mai ridicate.