Bucureștiul sau micul Paris s-a remarcat de-a lungul timpului ca un oraș efervescent plin de oportunități (de unități de învățîmânt, joburi, locuri și moduri de petrecere a timpului liber).
În ceea ce privește situația joburilor la birou, companiile caută să creeze spații office într-o manieră adaptată nevoilor angajaților. Modelul ideal de birou, în 2019, căutat de cele mai multe companii, urmărea criterii precum: locația vibrantă, aproape de gurile de metrou; conexiunea la tehnologie de ultimă generație; certificările legate de protecția mediului și existența spațiilor de networking flexibile și informale.
Studiile agenției de consultanță imobiliară JLL indică faptul că cererea pentru spațiile de închiriat în București a crescut cu până la 18% de la an la an. Companiile au închiriat peste 390.000 de m2 de spații de birouri, în capitală, numai anul trecut. Conform studiului de piață, cele mai mari zone de birouri închiriate în București au fost în Central Business District (17,4% din cerere), în zona centrală (15,1%), în zona Central-Vestică (14,9%), în zona Nord-Expoziției (14,6%) și în Floreasca – Barbu Văcărescu (11.4%).
Conform cercetării realizate de agenția imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, la întrebarea legată de cartierul unde și-ar dori să lucreze, respondenții au indicat următoarele răspunsuri:
- Centru (Piața Universității – Unirii – Tineretului) – 31%
- Piața Victoriei – Aviatorilor – 19%
- Militari – Drumul Taberei – 16%
- Piața Muncii – Pallady – Pantelimon – 13%
- Berceni – 12%
- Politehnica – 9%
- Pasajul Basarab – Semănătoarea – 8%
- Calea Floreasca – Barbu Văcărescu și Băneasa – 7%
- Pipera – 6%
Principalele motive pentru care respondenții au ales aceste zone sunt: traficul și apropierea de locuință.
Iată, așadar, un top de 10 cartiere din București unde poți lucra la birou.
- Pipera – unul dintre cele mai scumpe cartiere ale Bucureștiului, dar și cele mai îndepărtate zone. Cele mai multe și mai importante corporații își au sediul acolo, dar există câteva aspecte pe care trebuie să le iei în considerare. Deși companiile oferă salarii ridicate și beneficii extrasalariale, angajații sunt nemulțumiți că zona este lipsită de spații verzi, de treceri de pietoni, de trotuare, de părcari și de curățenie.
- Băneasa – aflată la departare mare de punctele centrale ale capitalei, cartierul se confruntă cu zgomotele cauzate de avioanele care ajung sau pleacă de pe aeroportul din apropiere. Dispune de spații verzi și spații comerciale. Deși este un cartier mic, acesta se caracterizează prin nivel ridicat de aglomerație, mai ales din cauza intrării principale în capitală. Și aici se găsesc numeroase companii internaționale.
- Grozăvești (și împrejurimi) – această zonă s-a dezvoltat mai ales după ce a fost construit pasajul Basarab, fapt ce a atras o parte dintre cele mai importante multinaționale. Aici nu sunt întâlnite probleme majore de trafic, însă partea estetică a cartierului poate fi îmbunătățită.
- Calea Floreasca – Barbu Văcărescu – Hub-ul de spații de birouri și-a căpătat în timp renumele de cea mai importantă rețea de spații de birouri din România. Globalworth este cel care a influențat dezvoltarea unei zone office moderne, transformând cartierul într-o zonă efervescentă de business. CFBV este un cartier dominat de companii internaționale. În acest cartier se află cele mai înalte clădiri de birouri, care oferă panorama excepționale asupra orașului. Se remarcă prin infrastructură, spații verzi, curățenie și acces la majoritatea mijloacelor de transport. De asemenea, aici găsești cele mai interesante cafenele și restaurante.
- Cotroceni – unul dintre cele mai vechi și înstărite cartiere ale Bucureștiului. Aici găsim farmecul micului Paris. Arhitectura deosebită a clădirilor, sediile multinaționalelor, spațiile comerciale mari, precum și zonele verzi, fac din acest cartier un loc potrivit celor care vor să lucreze într-un cartier boem și, totodată, modern. Cotroceni este considerat una dintre cele mai cool zone din Europa fiind clasat între 2 cartiere spaniole: cartierul Malasana din Madrid (locul 17) și cartierul Poble Sec din Barcelona (locul 19).
- Piața Victoriei – Dezavantajele acestui cartier sunt aglomerația și faptul că piața este principalul loc în care au proteste, motiv pentru care traficul poate fi îngreunat. Piața se află la intersecția Căii Victoriei cu Bulevardul Lascăr Catargiu, Bld. Iancu de Hunedoara, Bld. Kiseleff, Bld. Ion Mihalache și Bld. Nicolae Titulescu. Zona este cunoscută pentru clădiri înalte de birouri, pentru sediul Guvernului și pentru muzee. Vei găsi aici numeroase parcuri, cafenele și restaurante.
- Văcărești – cartier privilegiat care se remarcă prin zone rezidențiale accesibile, acces la multe mijloace de transport, suprafațe extinse de verdeață, depărtare de agitația municipiului.
- Tineretului – similar cu Văcărești, cartierul Tineretului are facilități precum: spații verzi extinse, zone de agrement (mai ales pentru copii), spații rezidențiale și birouri de închiriat in Bucuresti.
- Piața Romană – este unul dintre cele mai importante bulevarde și locul unde se află una dintre cele mai prestigioase Universități din țară (ASE). În apropiere se află Piața Amzei, o zonă la fel de aglomerată, dar care dispune de numeroase cafenele și restaurante. Printre ambasade internaționale și școli exclusiviste, Piața Romană găzduiește multe spații de coworking și birouri de închiriat. Cartierul are și spații verzi.
- Piața Unirii – piața a fost o zonă de experiment pentru Ceaușescu, arhitectura clădirilor remarcându-se printr-un stil sovietic tipic. Un sistem impresionant de fântâni arteziene aduc pieței un plus de modernism. Piața dispune de acces la numeroase mijloace de transport, centre comerciale și spații de birouri. Se află în preajma Centrului Vechi.
Bonus! Conform Indexului Remote Working, Bucureștiul se află pe primul loc în ceea ce privește munca de acasă sau remote. Studiul a fost realizat de Broadband Deals din Marea Britanie și a surprins un clasament cu 50 metropole ținând cont de următoarele aspecte: viteza medie a internetului, serviciul de food delivery, numărul de joburi wfh disponibile, prețul unui laptop și cheltuielile zilnice de trai.
Capitala rămâne, așadar, cel mai important centru de birouri din România, lucru susținut de dimensiunile ridicate și de populația de aproximativ 2 milioane de oameni, care lucrează în peste 15% din clădirile de birouri.
Sursa Foto: Pixabay