Protecția mediului înconjurător a devenit un subiect de interes pentru un număr din ce în ce mai mare de oameni, aceștia căutând diverse soluții și metode prin intermediul cărora să reușească să trăiască într-un mediu mai curat și mai puțin poluat.
Ce spun statisticile despre implicarea în protecția mediului
Conform unui studiu inițiat de către Genesis Property, compania fondată de antreprenorul Liviu Tudor, peste 50% dintre angajați doresc ca angajatorul să fie implicat în protecția mediului, iar 48% dintre aceștia ar prioritiza lucrul într-o companie activă în acțiuni pentru comunitate. Astfel, atât la nivel individual, cât și în cadrul locurilor de muncă, a crescut interesul oamenilor față de protecția mediului înconjurător, fiind remarcat un vădit interes față de găsirea și de implementarea unor metode și măsuri de protejare a mediului.
4 soluții creative pentru protecția mediului
1. Energie regenerabilă
În ceea ce privește soluțiile pe care companiile le pot adopta pentru a proteja mediul înconjurător, energia regenerabilă poate fi o metodă la îndemâna oricui. Astfel, pot fi instalate panouri solare sau generatoare eoliene pentru a genera energie electrică pe loc, care nu mai contribuie la încălzirea globală. Mai mult, dacă ne gândim la beneficiile aduse de energia regenerabilă, atunci trebuie menționat că vor fi reduse costurile și emisiile de carbon vor scădea și ele, la rândul lor.
2. Reducerea consumului de hârtie
În general, la o firmă, se consumă o mare cantitate de hârtie, ceea ce este extrem de dăunător pentru planetă, fiindcă, în procesul de producere a hârtiei se consumă o cantitate mare de apă și de curent electric. Pentru că trăim într-o eră a tehnologiei, este important ca angajatorii și angajații să se adapteze noilor tehnologii și să implementeze semnături electronice, documente digitale și sisteme de gestionare a documentelor.
Astfel, se va reduce considerabil consumul de hârtie, motiv pentru care se vor conserva resursele forestiere și se vor economisi și bani din bugetul de cheltuieli al firmei. În plus, prin digitalizare, organizarea va fi mai ușoară, întrucât pe birouri nu se vor mai afla teancuri de foi greu de găsit.
3. Spații de lucru verzi
Pe lângă utilizarea energiei regenerabile și reducerea consumului de hârtie, mediul în care angajații lucrează este un factor extrem de important. De aceea, este indicat ca spațiile de lucru să fie amenajate cu plante și vegetație. Nu doar aspectul încăperii se va schimba considerabil, ci și calitatea aerului interior va crește și, în plus, stresul poate fi redus, motiv pentru care sănătatea și productivitatea angajaților pot fi îmbunătățite.
4. Transport sustenabil
Nu în ultimul rând, o altă soluție care vizează protecția mediului este transportul sustenabil. Angajații pot fi încurajați să opteze pentru carpooling, adică să se grupeze în aceeași mașină, în funcție de zonele în care locuiesc, și să meargă împreună la birou (valabil și pentru atunci când trebuie să se întoarcă acasă). De asemenea, acestora li se pot oferi inclusiv biciclete de serviciu, astfel încât să renunțe să își mai folosească mașinile personale pentru a veni la muncă. În ceea ce privește beneficiile transportului sustenabil, trebuie menționate reducerea emisiilor de carbon și, totodată, promovarea unui stil de viață sănătos prin utilizarea bicicletelor.
Așadar, grija față de mediul înconjurător ar trebui să fie o prioritate atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. Există numeroase metode prin intermediul cărora pot fi implementate soluții, însă este necesar să existe și o educație în acest sens – angajații să învețe să recicleze, să fie încurajați să folosească mijloace de transport mai eficiente, iar angajatorii să doteze spațiile de lucru cu plante, să încurajeze digitalizarea și să apeleze la surse de energie regenerabilă pentru clădiri.
Sursă foto: Pexels.com