Fânul este principalul nutreț folosit în hrana animalelor pe parcursul sezonului rece, iar pentru a-și păstra calitățile, trebuie să fie depozitat în condiții speciale.
Indiferent că este depozitat în șure speciale sau sub cerul liber, există o serie de factori care pot afecta calitatea fânului, generând pierderi importante.
O modalitate de depozitare a fânului intens folosită este sub formă de baloți, caz în care este absolut necesar să fie protejați cu o prelată specială. Aceasta trebuie să aibă anumite calități pe care ți le prezentăm în continuare.
Protecție împotriva umidității
Umiditatea este principala cauză care duce la alterarea nutrețului pentru animale, pentru că favorizează apariția mucegaiului. De aceea, orice prelată pentru acoperirea baloților trebuie să fie impermeabilă și să nu permită rămânerea apei pe suprafața sa.
Trebuie să ai în vedere faptul că prelata va proteja baloții pe toată durata sezonului rece, sezon caracterizat, printre altele, de cantitatea mare de intemperii. Astfel, aceasta trebuie să facă față atât ploilor abundente, cât și căderilor de zăpadă. Textura materialului trebuie să fie astfel realizată încât picăturile de apă să alunece de pe prelată, iar pentru aceasta ar fi de ajutor niște șănțulețe speciale pentru drenaj.
Desigur, pentru ca toată apă să se poată scurge de pe prelată, folia trebuie să aibă și un unghi de înclinație de 45 de grade.
Menținerea căldurii
Fânul are nevoie de căldură pentru a se usca foarte bine, așa că în interiorul baloților trebuie să fie menținută o anumită temperatură. Aceasta se obține tot cu ajutorul prelatei care trebuie să atragă razele solare.
Prelatele de culoare verde, realizate din fibre sintetice, atrag cel mai bine căldura soarelui și o păstrează totodată în interiorul baloților chiar și în perioadele cu temperaturi scăzute.
În acest fel, fânul se usucă mai ușor, fiind totodată protejat de îngheț.
Asigurarea ventilației
Procesul de uscare a fânului generează însă condens și astfel, în interiorul baloților se creează umiditate chiar dacă prelata de protecție este una sută la sută impermeabilă.
Pentru a elimina acest inconvenient, prelata trebuie să ajute și la eliminarea condensului din interior, iar în acest caz este nevoie de o bună ventilație. Așadar, folia trebuie să împiedice pătrunderea apei, dar în același timp să permită pătrunderea aerului care să elimine condensul format la interior.
Un rol important în eliminarea condensului îl are și căldura, iar în prezența unui flux continuu de aer, fânul nu mucegăiește.
Rezistență și durabilitate
Pe tot parcursul perioadei de utilizare, prelata pentru baloți este expusă permanent razelor ultraviolete, intemperiilor de orice fel, vântului puternic și temperaturilor extreme.
Toți acești factori cresc riscul de uzură, iar din acest motiv, prelata trebuie să fie realizată dintr-un material foarte rezistent. Aceasta trebuie să facă față mai multor sezoane păstrându-și proprietățile de care am amintit anterior.
De asemenea, prelata nu trebuie să se rupă ușor, iar în cazul în care acest lucru se întâmplă accidental, e de preferat să o poți repara cu plasturi speciali pentru o folosi în continuare.
Manevrabilitate
Este destul de dificil să acoperi baloții cu o prelată grea și rigidă, de dimensiuni prea mari sau prea îngustă pentru nevoile tale.
Greutatea ideală pe care trebuie să o aibă o prelată pentru balolți este de 130 de grame pe metru pătrat, iar materialul trebuie să fie suficient de maleabil pentru a putea fi manipulat cu ușurință.
De asemenea, prelatele trebuie să fie disponibile în folii de diferite dimensiuni, astfel încât să-ți fie ușor să o alegi pe cea pe care o consideri cea mai potrivită.
La fel de important este și un sistem de prindere care să te ajute să montezi prelata ușor și să asigure o bună fixare a acesteia.
Acestea sunt cele cinci criterii esențiale pentru alegerea unei prelate care să asigure un nutreț de bună calitate pentru animale din fermă sau gospodărie.