Un drum de o mie de mile incepe cu primul pas’. (Proverb indian)
Romeo Cretu, dezvoltator de oameni
Bun! Ai terminat liceul cu bine. Sau o facultate. Foarte bine! Si acum, incotro?
Din anul 2000 sustin in fiecare an la master un curs de recrutare si selectie de personal.
Acum cativa ani am recrutat oameni pentru vreo 3 companii pana ce am ajuns la concluzia ca imi place mai mult training-ul si coaching-ul.
Ma intorc la studentii mei. Toti au o dilema: Cum pot sa imi gasesc primul loc de munca daca nu am experienta? E ca in povestea aceea: ce a fost mai intai, oul sau gaina? Si, pentru a complica lucrurile, unii dintre studenti obisnuiesc sa faca din aceasta dilema dilema vietii lor.
Lucrurile, in esenta, sunt simple (da, bine, alt destept care spune ca lucrurile sunt simple. Alo, domnu’? Prin ce viata traiesti?). Si nu te mint cand spun asta. Si nu e necesar sa ma crezi pe cuvant. Experimenteaza sa vezi cum e pentru tine!
In cazul in care vrei sa iti gasesti primul loc de munca, iata care sunt lucrurile de care merita sa tii cont, din perspectiva mea. Nu lua ceea ce iti scriu de-a gata. Experimenteaza!
1. Pentru oameni care vor sa munceasca se gasesc locuri de munca intotdeauna. Sunt atat de convins de asta incat iti spun si tie. Pentru un om care e dornic sa munceasca si sa isi aduca o contributie se gaseste intotdeauna locul de munca potrivit.
2. Angajatorii priceputi stiu ca atunci cand termini o facultate experienta e minima. Si de aceea nu se uita la asta. Se uita, in schimb, la doua lucruri extrem de importante pentru ei: motivatia si potentialul. Adica in ce masura vrei sa lucrezi cu adevarat si cat de repede poti invata. Angajatorii nepriceputi nu inteleg lucrurile astea. Dar cine vrea sa lucreze pentru angajatori nepriceputi?
3. Clarifica-ti ce post vrei. Clarifica, cat mai in detaliu. Ce vrei sa faci, in ce companie sa lucrezi, in ce echipa, cum e seful tau, cum sunt colegii etc. Angajatorii buni fac acest lucru cand cauta un om. Intocmesc un profil al candidatului cat mai detaliat ca sa stie cu siguranta ce cauta. Tu de ce nu ai face la fel? Mai ales ca majoritatea candidatilor nu fac asta. Si poate nu vrei un post, ci vrei sa iti dezvolti propria afacere. In acest caz, pasii de mai jos nu iti sunt de mare folos.
4. Porneste la drum cu incredere. Dincolo de CV, interviu, teste si altele, cel mai important lucru e increderea ca postul potrivit pentru tine e acolo si te asteapta. Degeaba faci totul ca la carte daca nu ai incredere in tine si in proces. Asadar, incredere si pregatire.
5. Fa-ti un CV. E simplu. Cauta modelul de CV european si completeaza acolo rubricile. Nu te intrista ca nu prea ai ce sa scrii la capitolul experienta. E normal. De-abia ai terminat scoala. Poti, insa, sa treci mai multe lucruri care sa arate ca esti motivat/a si ca ai potential.
6. Trimite CV-ul peste tot. Sa fie peste tot: pe internet, in bazele de date ale companiilor de recrutare, in bazele de date ale companiilor in care te intereseaza sa lucrezi. Peste tot. Apeleaza la reteaua de cunostinte. Cumpara ziare si monitorizeaza anunturile (Romania Libera e un ziar foarte bun. La fel de bune sunt si publicatiile de profil ale anumitor industrii).
7. Afla informatii despre cum sa te prezinti la interviu. Acum internetul este o sursa foarte buna de informatii in acest sens. Afla cum trebuie sa te imbraci, ce intrebari ti se vor adresa, ce intrebari merita sa adresezi tu, etc. Poti, eventual, sa ai o discutie cu o prietena sau un prieten care lucreaza in resurse umane si care iti poate oferi un pic de consultanta la o cafea sau un ceai. Lucrurile sunt simple. Dar cum sa fie simple daca nu stii de ele?
8. Du-te la interviuri. Prezinta-te corespunzator si invata din experiente. La inceput conteaza sa obtii un loc de munca. Cel mai mult conteaza sa capeti experienta pentru acest pas important, si anume interviul. Participand la cat mai multe interviuri devii mai degajat/a, emotiile dispar, te simti mai confortabil si inveti multe lucruri despre tine. Nu refuza nici un interviu pentru ca orice interviu e sursa de invatare.
9. Selecteaza ofertele in functie de criteriile tale de cautare. Daca ai mai multe oferte si nu iti e clar pe care sa o alegi, poti sa te consulti cu cativa prieteni buni. Nu vor lua ei decizia in locul tau, insa asa iti poti limpezi gandurile si optiunile pe care le ai.
10. Invata. Incontinuu. In clipa in care te-ai oprit din invatat, ai intrat in randul lumii. Ori nu cred ca e o optiune sanatoasa pe termen lung. Citeste, vizioneaza filmulete de pe net, inscrie-te la cursuri (si du-te la ele!), discuta cu oameni cu care ai ce sa discuti (pe ceilalti e bine sa ii lasi in pace, sa nu-i trezesti ca te injura). Ai o multime de optiuni pentru a invata.
Unora dintre persoanele cu care lucrez pe acesti pasi le spun ca, respectand acesti pasi, in 3 luni de zile isi gasesc de lucru. Si ghici ce? Isi gasesc. Din cauza ca le-am spus asta? Poate. Le-am dat un pic de incredere. Inclin sa cred ca mai mult e din cauza ca respecta acesti pasi si ii fac pe toti ca la carte. Si ca vor intr-adevar un prim loc de munca potrivit pentru ele.
Actiunea este mai buna! (Proverb indian)
Iti doresc BAFTA! Pentru ca e vorba de viata ta!