Scrie pentru noi

AcasăLifestylePeru, pamantul incasilor

Peru, pamantul incasilor

Ultimele articole

Top 3 cadouri de Crăciun pe care să le oferi angajaților tăi

Crăciunul este perioada perfectă pentru a-ți arăta aprecierea față de angajații tăi. Dar ce...

Cum să optimizezi spațiul de depozitare cu camere frigorifice

Pentru a optimiza spațiul de depozitare folosind camere frigorifice, este important să înțelegem rolul...

Fiecare loc de pe pamant are atractiile sale, dar Peru e, fara indoiala, o tara privilegiata pentru mostenirea naturala, culturala si umana.

Calatoria intre misticii Anzi si legendara jungla amazoniana te conduce pe cai unice ale experientei umane.

Peru, situat in partea centrala a Americii de Sud, tara a contrastelor, strabatuta de fluviul cu cel mai mare debit din lume – Amazonul -, ne ofera o diversitate geografica extraordinara: fascinatia junglei, lacul navigabil situat la cea mai mare altitudine din lume: lacul sacru Titicaca, Muntii Anzi si Oceanul Pacific si, in primul rand, o istorie ce a dat umanitatii o civilizatie incredibila prin Imperiul Incas; de asemenea, aveti ocazia de a cunoaste viata populatiei quechua si aymara, de a pasi pe urmele enigmaticei, misterioasei civilizatii Tiahuanacu, de a admira spectaculoa asezare a orasului La Paz

Capitala, oras contrastant si dovada a culturii si istoriei peruviene, a fost fondata in 1535 de conchistadorul Francisco Pizzaro. Astazi e punctul in jurul cauria Peru graviteaza. Viziteaza templele prehispanice, cum ar fi Pachamac, dar si vechile resedinte coloniale si bisericile ca Palatul Torre Tagle, Catedrala sau Manastirea San Francisco. Tot in Lima poti face plaja, surf, catarari sau zbor cu parapanta. Alternativa pentru o zi mai linistita: cumparaturile. Le poti face in san Isidro, cartierul parcurilor si al zonelor rezidentiale, sau in Barranco – cartierul artistilor, vestit pentru viata de noapte palpitanta.

Arequipa, al doilea oras ca marime din Peru, e supranumit „Orasul alb”. Asta pentru ca e construit din piatra alba extrasa din lava vulcanilor ce-l inconjoara. In apropiere poti admira Valea Colca, cu unul dintre cele mai adanci canioane din lume. Zona muntoasa este deosebit de frumoasa, in special partea Huaraz-ului, denumita „Elvetia peruviana”, pentru lacurile glaciare si varfurile inzapezite. Iar specialistii considera ca rezervatia Tambopata – Candamo contine cea mai bogata biodiversitate din lume. Flora si fauna sa includ peste 2.000 de tipuri de flori, 1.000 de pasari si 900 de fluturi.

Din 1911, de cand a fost redescoperit, Machu Picchu este cunoscut drept „orasul pierdut al incasilor”. Ascuns dupa Urubamba Valley, Machu Picchu uimeste prin peisajele, dar si prin marturiile incase. Apeducte, stanci, temple de granit si calcar, zone de un verde nemaintalnit, Machu Picchu e dovada impletirii perfecte a naturii cu religia si cultura.

Cusco, orasul sacru

Situat in sud-estul Anzilor, vechea capitala a Imperiului Incas si poarta de acces catre orasul imperial Machu Picchu, Cusco e numit si capitala arheologica a Americilor. In orasul sacru, cladiri cu fundatii construite de incasi acum cinci secole se imbina cu un dinamism specific latino-americanilor. Pentru a-i vizita toate obiectivele ai nevoie de trei-patru zile. Poti incepe cu Piata principala, loc marcant in istoria Perului, sau poate cu Catedrala, ce dateaza din 1664 si gazduiesste o colectie de piese din aur si argint din perioada coloniala. In apropiere se afla si La Compania Church, constructie considerata una dintre cele mai reusite exemple de arhitectura baroca din Americi. Biserica e flancata de capela Lourdes si de oratoriul antic San Ignacio de Loyola.

Koricancha si Santo Domingo formeaza impreuna probabil cea mai vie marturie a coliziunii culturii anzilor cu vestul Europei.

Ce sa mananci

In Peru, se spune ca poti incerca o reteta noua in fiecare zi. Incearca ceviche, cel mai emblematic fel peruvian si presaraty din fasii de peste proaspat marinat in suc de lamaie si imbogatit cu usturoi, piper, sasre si ceapa. Cas garnituraa poti comanda o portie de porumb, cartofi dulci si salata. Alte specialitati sunt cele din miel, vitel sau rata, presaaret cu condimente ca palilo. Comanda chupe de camarones, creveti, oua, fasole, orez, cartofi, chilli si branza proaspata presarate cu menta, mseco de cabrito, carne de oaie cu yuca, aji de gallina, pui cu sos si orez sau tejas, stafide, prune sau lamai umplute cu seminte.

Bautura nationala, chicha, e facuta din porumb, iar in unele parti din Peru e preparata dupa retete vechi de sute de ani. Incearca si brandy-ul local, pisco, un aperitiv excelent preparat in oale din lut.

Ce sa-ti cumperi

Localnicii sunt foarte priceputi artizani. Printre cele mai uzulae obiecte se numara micile scene de Craciu, fabricate din lemn si vopsite manual, ale caror dimensiuni deifera de la cativa centimetri la aproape un metru. Nu poti pleca din Peru fara sa iei cu tine o amuleta a prieteniei. Acesta e de fapt o brosa confectionata din lana si se spune ca cei care o poarta mereu vor fi inconjurati de prieteni adevarati. Nu ocoli nici bijuteriile specifice. Fabricate in special din argint, ele sunt asemanatoare celor pe care le purtau incasii.

Pe ce se duc banii in Peru

Pranz complet: 10-15 $/persoana, in functie de restaurant.
Fructe de mare: 2 $/portia.
Bere guiness: 3,50 $.
Permis de vizitator: 10-15 $, in functie de oras.
Rafting: 120 $/persoana. Pretul include autobuzul pana la destinatie.
Convorbire telefonica internationala: 1,75 $/minut pentru Europa si SUA.
Inchirierea unui taxi: 20 $/jumatate de zi.
Vin de calitate medie: 8 $/litrul.
Vin de calitate superioara: 10 $/litrul.

Cu cat si cu cine vezi Peru

2.599 $ + 815 E/pers. Petreci 17 zile intr-un circuit in Peru. Tariful include zbor Bucuresti-Lima-Bucuresti, Lima-Puerto Maldonado-Cusco, La Paz-Lima, transferuri, transport cu trenul, cu vaporul, autocar sau microbuz, cazare in hoteluri de 3 si 4*, lodge in jungla, mese, diferite vizite, reprezentant ONT, ghizi locali.
Prin ONT Carpati.

1.259 E/pers./camera dubla/demipensiune – petreci 11 zile in Lima. Tariful include si transportul cu avionul Bucuresti-Lima si retur.
Prin Ultramarin Travel.

„Peru merita vizitat deoarece sintetizeaza toate culturile pe care pamantul acesta le-a gazduit de-a lungul catorva mii de ani. In al doilea rand, natura a fost foarte generoasa in aceste locuri. Aici poti gasi orice climat, orice peisaj, de la plaje perfecte la munti cu piscuri inzapezite. Localnicii sunt foarte ospitalieri si, de regula, nu va trece mai mult de o ora de conversatie cu un peruvian fara sa te invite la el acasa. In Peru, e chiar o traditie sa fii cat mai apropiat de oameni, indiferent de unde vin ei. Gastronomia locala e una dintre cele mai variate din lume. Dezvoltata de incasi, ea a primit influente de la spaniloi, italieni, chinezi, francezi, astfel ca alimentele provin din toate colturile lumii, insa gustul e 100% peruvian. In Peru poti vedea cel mai adanc canion – Coitahuasi, cel mai inalt lac din lume – Titicaca, misterioasele desene Nasca, Valea piramidelor – cu piramide mai mari decat in Egipt sau cel mai lung fluviu – Amazon. Pentru a vizita macar o mica parte din frumusetile acestei tari, ai nevoie de aproximativ 15 zile. Bugetul corespunzator acestei calatorii este de aproximativ 3.000 E/pers.

Peru nu a fost descoperit in 1532, ci va fi descoperit cand vei veni aici. Tu esti adevaratul conchistador.” Arg. Ramiro Salas Bravo, Viceministrul turismului din Peru

Ultimele articole

Top 3 cadouri de Crăciun pe care să le oferi angajaților tăi

Crăciunul este perioada perfectă pentru a-ți arăta aprecierea față de angajații tăi. Dar ce...

Cum să optimizezi spațiul de depozitare cu camere frigorifice

Pentru a optimiza spațiul de depozitare folosind camere frigorifice, este important să înțelegem rolul...

Implant Mamar: O opțiune populară pentru creșterea încrederii

Implanturile mamelonare sunt o alegere populară pentru îmbunătățirea proporțiilor corporale și creșterea încrederii. Deși...

Optimizarea continutului, titlurilor si meta descrierilor pentru motoarele de cautare

In era digitala, unde prezenta online este un factor esential pentru succesul oricarui business,...

Mai multe articole similare

Top 3 cadouri de Crăciun pe care să le oferi angajaților tăi

Crăciunul este perioada perfectă pentru a-ți arăta aprecierea față de angajații tăi. Dar ce...

Cum să optimizezi spațiul de depozitare cu camere frigorifice

Pentru a optimiza spațiul de depozitare folosind camere frigorifice, este important să înțelegem rolul...

Implant Mamar: O opțiune populară pentru creșterea încrederii

Implanturile mamelonare sunt o alegere populară pentru îmbunătățirea proporțiilor corporale și creșterea încrederii. Deși...