Cresterea previzibila a dobanzilor pentru lei si aprecierea monedei nationale fata de euro sunt motive puternice pentru a va schimba filozofia de economisire
Desi veti pierde initial prin renuntarea la dobanda la termen si conversia valutara, migrarea spre depozitele la termen in lei aduce in final un profit de pana la 6%.
Economiile populatiei insumau in octombrie echivalentul a 7 miliarde de euro, iar 35% din aceasta suma o reprezinta inca depozitele in valuta. Cresterea dobanzilor pentru dolari incepand din 2003 (dobanda de politica monetara practicata de Banca Centrala din Statele Unite a urcat intre timp de la 1% la 4,5%) a oferit o motivatie suplimentara deponentilor mai conservatori, iar din vara lui 2005 ponderea economiilor in valuta chiar a urcat usor, la 34%. Este adevarat, aceasta evolutie s-a facut si pe seama scaderii apetitului pentru economisirea in lei o data cu reducerea dobanzilor la termen (media pe sistemul bancar este cuprinsa, in functie de scadenta, intre 5 si 6%), cresterea nominala in acest caz facandu-se mai mult natural, prin cumularea dobanzilor.
Regulile jocului se schimba insa in conditiile majorarii dobanzii de politica monetara de catre BNR. Disponibilitatile bancilor vor fi remunerate cu 8,5%, in loc de 7,5%, vor fi organizate licitatii mai des si sunt conditii sa asistam la o crestere proportionala a dobanzilor pentru depozitele pupulatiei. In plus, dobanzile mai mari pentru lei vor atrage aprecierea monedei nationale, iar minimul anului trecut (3,4 lei/euro) ar putea fi amenintat. Cu promisiunea unor randamente mai mari (6-7% pe final de an pentru depozitele in lei fata de 3-4% in prezent pentru economiile in valuta) si un potential de apreciere de 3-4% a leului, plasamentele in euro sau dolari sunt net dezavantajate in fata celor in moneda nationala.
Dolarul are un handicap suplimentar: Fed a renuntat la politica agresiva de majorare a dobanzilor care a oferit combustibilul avansului sau fata de euro in 2005 (de la 1,36 raportul euro-dolar scazuse, la un moment dat, la 1,16), iar moneda americana poate da inapoi castigurile acumulate anul trecut. Iar o scadere a dolarului fata de euro pe piata internationala inseamna automat pasi inapoi pentru cursul leu-dolar.
Ce se pierde, ce se poate castiga
– Daca nu va despart decat cateva saptamani de momentul in care depozitul ajunge la maturitate, atunci e mai bine sa asteptati sa incasati dobanda si sa schimbati ulterior principalul din valuta in lei. Puteti castiga 5-6% (dobanda la termen in lei si aprecierea ulterioara a monedei nationale minus costurile de schimb si impozitul pe dobanda).
– In cazul in care va aflati mai departe de scadenta (aveti un depozit pe 12 luni care va expira in decembrie), e mai bine sa faceti acum rocada valuta-lei si sa deschideti apoi un nou depozit la termen, de aceasta data in lei. Veti pierde dobanda la termen aferenta perioadei in care banii au fost pastrati in valuta (de pilda 0,7-1% pentru cel putin 3 luni de �captivitate�) si comisionul de schimb, dar in final tot veti ramane cu un profit net de 3-4%.
– Cei mai linistiti sunt cei care economisesc in contul curent, pierderile lor sunt minime in cazul conversiei pentru ca nu vor trebui sa renunte la dobanda la termen. Veti pierde 0,5-1% in urma schimbului valutar, dar aveti sansa sa obtineti un castig net de 2-3% pana la sfarsitul anului, in principal din aprecierea cursului de schimb. In aceasta situatie, aveti un avantaj suplimentar: puteti sa reactionati repede in functie de piata, o scadere conjuncturala a cursului sub 3,4 lei (castig de aproape 4%) ar putea fi ocazia nimerita pentru a face operatiunea inversa.