Stim despre insulele Africii ca sunt destinatii turistice minunate, cu plaje albe si intinse, palmieri si casute cu acoperis de stuf. Totul adevarat, dar rar aflam mai multe despre aceste locuri, pentru ca din punct de vedere turistic conteaza doar posibilitatea de relaxare cu burta la soare. In timp ce tarile Europei ne sunt disecate pana la istorie si curiozitati pentru a le face dezirabile din punct de vedere turistic, ne trezim ca despre aceste locuri indepartate nu stim decat ca…se face turism. Hai sa fac putina dreptate insulelor de acolo si sa le pun si pe alte harti decat cele turistice.
Cea mai populara destinatie de vacanta pentru hoardele de turisti germani (oamenii care sustin cu sudoarea vacantei proprii cele mai multe unitati de turism din aceasta lume), insulele Seychelles mai sunt oarecum cunoscute in legatura cu rezervatia de testoase. Cam aici se opresc cunostintele. Ei bine, mai sunt si alte lucruri de aflat. De pilda, Seychelles este statul cu cea mai mica populatie din intreaga Africa. Este cel mai bogat stat african in termeni de venit pe cap de locuitor. Dar cel mai frumos si cel mai frumos in Seychelles este? …n-o sa ghiciti . Matriarhatul. Da. Seychelles este cea mai mare societate matriarhala in functiune. Mamele singure au un statut social normal, in timp ce tatii sunt obligati sa contribuie financiar la cresterea copiilor, neatribuindu-li-se, insa, cine stie ce rol ca membri ai familiei. Seychelles este, de asemenea, lider mondial in ceea ce priveste turismul eco, ceea ce a dus la un mediu intact si stabil, o atractie in plus pentru turistii potenti financiar. Mai detine si recordul celui mai mare procent de suprafata aflata sub protectie naturala, aproape 50% .
Prin preajma se afla si Mauritius, insula care a fost singurul camin al celebrei si acum disparutei pasari dodo. Se pare ca Mauritius este cel mai bine guvernat teritoriu african, dupa standarde care includ siguranta, legile, transparenta in guvernare, coruptia, drepturile omului si dezvoltarea personala. Nu e de mirare atunci ca au dat un castigator al premiului Nobel pentru literatura, Jean Marie Le Clezio. Cat despre cum arata Mauritius, Mark Twain noteaza ca locuitorii de aici cred ca Paradisul a fost creat dupa chipul si asemnarea insulei. Mai interesant si actual este ca in Mauritius taxele penru produse scad incontinu, pentru multe au fost eliminate definitiv, iar pentru urmatorii patru ani se asteapta ca insula sa devina o tara duty-free. Asa ca puteti merge la cumparaturi de haine, bijuterii si echipamente foto/audio/video.
Ca sa ramanem la bani, Mauritius a fost a cincea tara a lumii care a emis timbre postale, in 1847, iar timbrele mauritiene vechi sunt valoroase.
Pare ciudat, dar insula africana Reunion, aflata in Oceanul Indian, este o regiune a Frantei, cu euro ca moneda. Probabil din aceasta cauza nu sunt foate multe lucruri iesite din comun de spus despre ea. Cultural si etnic este foarte similara insulelor Seychelles si Mauritius-ului. Partile interesante vin abia la geografie. Au cel mai inalt vulcan accesibil al lumii, Piton de la Fournaise, si daca il vizitati cand e in toane bune, v-ar putea saluta cu ceva lava incinsa. Sau s-ar putea sa ploua. Cea mai intensa precipitatie de 24 de ore s-a inregistrat in 1952 in Cilaos, centrul insulei. Mai sunt ceva recorduri ploioase, ca de exemplu cel pentru cea mai intensa ploaie de 72 de ore.
Ar mai fi de vorbit despre Madagascar. A patra insula a lumii ca marime, numita uneori si al optulea continent, Madagascarul este dominat de saracie. Totul din cauza turbulentelor politice care macina insula de cand se stie ea. Altminteri, cu comoara naturala pe care o au, ar trebui sa fie un epicentru al turismului si sa egaleze din multe puncte de vedere Seychelles. Lunga sa izolare fata de continentele si insulele vecine a facut astfel incat astazi fauna si flora din Madagascar sa fie unice in lume. Dintre cele 10.000 de plante care cresc in Madagascar, 90% nu cresc nicaieri altundeva in lume. Din pacate, cum spuneam, saracie extrema, desi Madagascar e totusi cel mai mare exportator de vanilie din lume.