Ce ar putea fi mai plăcut decât o seară alături de cei dragi, petrecută pe terasă după o zi plină de activități? Terasa este spațiul ideal pentru organizarea unei aniversări, a unei cine speciale sau, pur și simplu, pentru a vă relaxa citind o carte în tihnă. Pentru a vă bucura pe deplin de acest spațiu, este recomandat ca acesta să fie bine mobilat și, mai presus de toate, corect iluminat. Vă invităm să urmăriți, în cele ce urmează, câteva moduri creative prin intermediul cărora puteți îmbunătăți situația, dobândind astfel experiențe și amintiri plăcute.
Suprafețe vitrate
Uneori, lipsa de luminozitate pe o terasă provine din însăși proiectarea acesteia. După cum bine știm, nimic nu poate înlocui lumina naturală; așadar, prima idee pentru un iluminat optim în această zonă ar fi mărirea suprafeței geamurilor. Dacă unul dintre ziduri beneficiază de expunerea la soare, specialiștii recomandată crearea unei secțiuni în care să poată fi încorporată o fereastră sau chiar elemente de sticlă decorativă, pentru a beneficia din plin de lumina naturală.
Mărirea cadrului ferestrei și schimbarea acesteia ar putea fi o altă idee de luat în considerare, mai ales dacă nu există o altă posibilitate de lărgire a deschiderii către exterior.
Ușa culisantă este, de asemenea, un alt artificiu foarte interesant, deoarece are o contribuție semnificativă la mărirea spațiului util și pentru că, datorită suprafeței vitrate, asigură un transfer excelent al luminii.
Corpuri de iluminat
Una dintre cele mai facile modalități de a aduce lumină pe terasă este instalarea unor corpuri de iluminat pentru exterior, special create pentru acest scop. Acestea pot fi găsite fie ca aplice pentru exterior, lămpi sau proiectoare led (sau solare), fiind special concepute pentru a face față intemperiilor și variațiilor de temperatură, chiar și în condiții unei lipse totale de protecție față de capriciile mediului exterior.
În general, asemenea elemente sunt gândite pentru a fi instalate în grădină sau în exteriorul clădirii; aceasta nu înseamnă că nu le-ați putea instala pe o terasă, mai ales dacă este o construcție deschisă. Dacă terasa este închisă, orizontul de opțiuni se mărește considerabil și puteți lua în considerare orice corp de iluminat pentru interior.
Spoturi de lumină
Dacă sunteți încă în stadiul de construcție sau plănuiți o renovare mai amplă a casei, spoturile sunt întotdeauna o idee excelentă pentru a lumina terasa:
- pot fi montate ușor;
- alimentarea cu energie electrică se poate realiza fără complicații;
- pot fi distribuite oriunde pe terasă, pentru a crea atmosfera dorită.
Spoturile au un consum redus de energie electrică și, în același timp, furnizează lumină la o intensitate impresionantă. Pot fi aranjate în grupuri, astfel încât să asigure o iluminare parțială, pe zone, ori chiar iluminare totală. Intensitatea luminii furnizate de spot poate fi controlată prin intermediul unui variator și, de asemenea, aveți opțiunea de a vă alege culoarea preferată a luminii.
Șemineul – un accesoriu de efect
Șemineul nu este în mod uzual întâlnit pe terase, fiind mai mult un obiect care ține de amenajarea unui living. În schimb, dacă terasa este suficient de mare, eventual chiar amenajată ca o extensie a living-ului, bine izolată, șemineul poate fi o opțiune foarte interesantă. Va fi util atât pentru încălzirea spațiului, cât și pentru crearea unui ambient cu totul special.
Șemineul nu numai că aduce lumină și căldură pe terasă, ci este un accesoriu de design care atrage invariabil pe toți – gazde și oaspeți deopotrivă. Va fi necesar, totuși, să țineți cont de faptul că, pentru o utilizare fără griji, șemineul și sistemul de evacuare au nevoie de întreținere constantă și că, cel mai probabil, căldura generată nu va încălzi decât marginal celelalte camere.
Terasa este unul dintre locurile absolut speciale ale unei locuințe, care își arată deplina valoare mai ales în timpul anotimpului cald, atunci când ne permite petrecerea timpului liber afară, fără a suferi din pricina vremii. O terasă bine proiectată și executată poate oferi aceste beneficii inclusiv în zilele răcoroase, mai ales dacă este izolată foarte bine și are o sursă de încălzire pe măsură.