„Seeds for the Future reprezinta cel mai important pogram de responsabilitate corporativa al Huawei din intreaga lume si care se desfasoara in prezent intr-un numar de 111 tari. Am lansat programul in 2011, pornind doar cu trei tari, iar in cei sapte de existenta am gazduit in campusul companiei din Shenzhen aproximativ 3.000 de studenti pana acum. Credem ca, in contextul in care dorim sa ne continuam dezvoltarea, avem nevoie de oamenii pregatiti cu abilitatile potrivite in viitor, iar Seeds for the Future constituie cu adevarat o compenenta cheie in demersul nostru catre digital transformation, adica integrarea tehnologiei in toate ariile business-ului Huawei”, a declarat Holy Ranaivozanany (foto).
Ea adauga ca educatia joaca un rol important si este esentiala in programul Seeds for the Future, al carui scop este de a crea un „talent pool” de resurse umane pe care Huawei sa le poate accesa.
„Acest lucru inseamna ca pot lucra la un moment dat pentru Huawei in viitor, poate pentru unii dintre clientii nostri ori chiar isi lanseaza propriul business. Multi studenti au fost inspirati de povestea din spatele Huawei sa isi urmeze spiritul antreprenorial”, a mai spus ea. Originara din Madagascar, Holy Ranaivozanany a fost recrutata de Huawei in timp ce lucra la Orange, in Franta.
Un numar de cinci studenti romani, din cei zece care au mers anul trecut in Shenzhen (foto sus) la campusul tehnologic al Huawei lucreaza in prezent in cadrul companiei gigantului tehnologic din Romania, a spus managerul Huawei. Precum in 2017, si in acest an, wall-street.ro a primit invitatia de participa la festivitatea de absolvire a studentilor romani (foto jos), organizata in cadrul campusului din China, dupa absolvirea cursurilor pregatite de Huawei. Alaturi de studentii din Romania au mai fost participanti la Seeds for the Future si din Austria si Irak.
Holy Ranaivozanany a subliniat ca aceste cursuri, dispuse pe o perioada de doua saptamani, au constat in lectii intensive de limba si cultura chineza, vizite la diferite expozitii de tehnologie, precum si de informatii despre capacitatile IT&C actuale ale Huawei, precum cloud computing sau 5G. Dar, inainte de a fi selectati pentru a participa la Seeds for the Future, studentii au efectuat un stagiu de internship in cadrul Huawei Romania.
„Desi studentii care vin aici dispun de cunostinte teoretice pe care le primesc in Universitati, in mediul actual de business acestea nu mai sunt suficiente. Au nevoie de contact real cu industria tehnologiei. De asemenea, trebuie sa stii sa te comporti, sa interactionzi si sa te exprimi. Programe precum Seeds for the Future ii pot ajuta pe studenti in sensul de imbunatatire a accesului pe piata fortei de munca, deoarece stim ca atunci cand vor dori sa aplice pentru un loc de munca vor avea nevoie sa se diferentieze si sa le arate viitorilor angajatori de ce reprezinta ei cea mai buna optiune. Exista uneori prejudecata ca studentii care invata tehnologie sunt de tipul «geek», dar daca ajungi sa ii cunosti observi ca sunt de fapt oameni deschisi la minte, dornici sa imparta cunostinte si care nu sunt specifici stereotipurilor si cliseelor”, adauga Holy Ranaivozanany.
In opinia sa, astfel de programe constituie mai mult decat un bonus extra pentru formarea profesionala a unor studenti. „Comparativ cu studentii de vestul Europei, cei din Romania inteleg cat de importanta este aceasta oportunitate pentru ei si se straduiesc sa performeze foarte bine. Si incearca, de asemenea, sa profite la maxim de acasta oportunitate. Insa, programul trebuie adaptat la noile paradigme tehnologice. De exemplu, daca acum cativa ani de abia faceam primii pasi in era 3G, in 2018 discutam deja de 5G. Exista, asadar, un proces logisitic complex in spatele Seeds of the Future si luni intregi de pregatire in fiecare an”.
Shenzhen, de la oras de pescari, la Silicon Valley al Asiei in doar 40 de ani
Povestea orasului Shenzhen incepe in urma cu aproape 40 de ani, perioada in care populatia a sporit de la doar cateva zeci de mii la aproximativ 15 milioane de locuitori. Transformarea nu ar fi putut avea loc fara actiunile liderului reformist de atunci al Chinei, Deng Xiaoping, al carui program „Open China” a oferit Shenzhen oportunitatea de a deveni o zona economica speciala. Dar, cu aceasta dezvoltare fulminanta, dirijata de catre stat, nu a tinut pasul si populatia, a carei dezvoltare are loc mai degraba in salturi, de-a lungul timpului, decat liniar.
De exemplu, in Hong Kong nu au existat dificultati in a ne intelege cu locuitorii si angajatii resturantelor in limba engleza, in timp ce in Shenzhen, care atrage continuu foarte multa populatie din zonele rurale, comunicarea a constituit o reala problema pana si la receptia hotelului. Desi, sunt, intr-adevar, multi expati occidentali in Shenzhen, acestia sunt concentrati doar in partea de vest a orasului si rareori observi vreun caucazian in celelalte zone. Aceeasi situatie legata de limba engleza am intalnit-o si in Aeroportul International din Beijing.
Cu siguranta, faptul ca Hong Kong a fost sub administrare britanica timp de decenii a lasat o amprenta pozitiva asupra culturii acestei regiuni autonome a Chinei.
Astfel, Shenzhen pare mai degraba un oras al contrastelor, situatie care poate fi observata, in special, odata ce ai iesit din asa-zisele districte de business. Intreaga metropola este monitorizata video si politia are acces la tehnolgia de recunoastere faciala, ceea ce a redus considerabil criminalitatea, candva de speriat in Shenzhen. Dar, si acum multe cladiri rezidentiale desi construite cu zeci de ani in urma inca pastreaza gratii si la etajele superioare.
Dar, cand ai lasat in urma zgarie-norii, intelegi ca in China ramane o economie de tip copy-paste cand te lovesti de furnicarele de la periferie care iti aduc aminte de raioanele din Dragonul Rosu din Bucuresti. Fabricile din Shenzhen realizau, pana in urma cu 10 ani, aproape 90% din productia de haine de blugi la nivel global. Unele dintre acestea au inchise de catre autoritati, deoarece operau ilegal, dar, in continuare in China se reproduce aproape orice.
Shenzhen se intinde acum pe mai bine de 2.000 km patrati, de la circa 3 km patrati in 1980. Metropola se bucura de un sistem de trafic rutier destul de eficient, desi aretele principale din zonele de business si zgarie-nori si abunda de masini, in special electrice sau hibrid. De altfel, locuitorii din Shenzen au un apetit ridicat pentru Tesla.
De asemenea, autoritatile chiar au obligat firmele de taximetrie sa opere doar cu masini ecologice. In principiu, autoritatile se ocupa de infrastructura orasului, iar locuitorii, de regula, ignora cazurile de coruptie, atat timp cat Shenzhen continua sa se dezvolte.
Cel mai lung bulevard al orasului are in prezent 40 de km lungime si taie Shenzhen-ul de la est la vest. Din numeroasele mall-uri, aglomerate si extravagante, poti cumpara branduri de renume, Prada, Burberry sau Hermes, dar si imitatii foarte reusite ale acestor produse.
Sursa: Wall-Street.ro