Scrie pentru noi

AcasăFinante PersonaleForumistii dau tonul in pietele financiare

Forumistii dau tonul in pietele financiare

Ultimele articole

Top 3 cadouri de Crăciun pe care să le oferi angajaților tăi

Crăciunul este perioada perfectă pentru a-ți arăta aprecierea față de angajații tăi. Dar ce...

Cum să optimizezi spațiul de depozitare cu camere frigorifice

Pentru a optimiza spațiul de depozitare folosind camere frigorifice, este important să înțelegem rolul...

Forumurile on-line au ingredientele unui curs de initiere: gasesti oricand pe cineva care sa-ti ghideze pasii cand iti alcatuiesti portofoliul de actiuni si lideri de opinie care sa-ti interpreteze subtilitatile financiare.

Agora electronica de pe Vanguard, AGF sau Romanian Economics abunda de informatii la zi care bat uneori in promptitudine agentiile de stiri, analizele sunt documentate, iar forumistii vechi s-au imprietenit si pun tara la cale la bere.

Cand pe site-ul unei societati de brokeraj un fost ministru al Finantelor si consilierii sai se amesteca printre cei care chibiteaza pe forum, audienta e asigurata, iar speculatorii au o sursa de informatii de prima mana.

Forumul Vanguard are mai bine de cinci ani vechime, majoritatea clientilor si-au dat cu parerea macar o data – de altfel, oricine are acces, iar libertatea de expresie nu e ingradita decat de regulile elementare ale bunului-simt – iar cu timpul au aparut mici guru care capteaza atentia prin acuratetea rationamentelor si aciditatea remarcilor.

Nick-uri precum Iancu, Padi, Bull, Calin, Emceul, Dan, Estu, Paul sau Flavia sunt familiare celor care urmaresc forumurile bursiere de pe Vangurd si, mai nou, AGF, iar discutiile dintre ei reprezinta o sursa de inspiratie pentru novici.

Forumistii consacrati formeaza un grup eterogen de 40-50 de persoane de varste diferite, cu profesii si portofolii diferite (gasesti mai multi programatori, cativa ingineri, economisti, dar si mici patroni) care au insa in comun faptul ca privesc bursa ca pe un mod de viata. S-au cunoscut, cu timpul s-au imprietenit si tin periodic o AGA a speculatorilor la cate un restaurant (cel mai frecvent in Picadilly sau Thalia), unde se diseca ultimele rapoarte financiare ale companiilor cotate, strategiile fiscale si evenimentele din sfera macroeconomica sau politica ce pot influenta cotatiile la bursa.

Cum a inceput totul? In aprilie 2002, cotatiile SIF au explodat o data cu lansarea zvonului ca pragul de detinere se va majora de la 0,1% la 1% (au existat mai multe zile de cresteri de 15%, maximul admis pentru o zi la BVB).

Forumistii jubilau, iar o parte dintre ei s-au hotarat sa sarbatoreasca ingrasarea subita a portofoliilor la o bere. Au fost invitati toti cei care postasera macar un mesaj pe forum si au pus la vedere un ziar economic ca semn de recunoastere. A fost inceputul unei prietenii frumoase, desi majorarea pragului la SIF s-a produs, in realitate, abia peste 3 ani, iar preturile la bursa au suferit repede corectii, asa ca enuziasmul initial s-a mai dezumflat.

Un moment de glorie pentru forumisti s-a consumat anul trecut, in noaptea care a precedat explicatiile Ministerului Finantelor legate de modul de impozitare a castigurilor la bursa care provocase anterior o corectie severa in piata. Unul dintre forumisti, camuflat in spatele unui nume inofensiv de user, povestea exact ce urma sa contina precizarile finantelor (impozitul nu se va aplica retroactiv). Un alt moment important a fost ridicarea pragului de detinere la SIF-uri, forumistii de pe AGF afland de aceasta decizie cu 30 de minute inaintea investitorilor care asteptau cuminti vesti de pe site-ul bursei (cineva a observat comunicatul afisat pe site-ul MF si l-a postat repede pe forum, faxul oficial ajungand la BVB mai tarziu).

Din forumist, vedeta media

Daniel Iancu e printre veterani, a migrat de pe Vanguard impreuna cu un grup de prieteni si si-a construit propriul site (www.agf.ro) unde ofera radiografii fidele ale sedintelor bursiere, graficele societatilor listate pentru amatorii de analiza tehnica, un set de articole despre ultimele evenimente legate de piata de capital si, specialitatea casei, un forum de discutii intre investitori.

In 2001 era in anul IV de facultate, lucra ca programator la Vanguard (a dezvoltat platforma de tranzactionare pe piata futures) si a castigat un concurs de proiecte IT (eIdea) organizat de MCTI.

Programul facut de el i-a adus 1.000 de dolari, pe care nu s-a grabit sa-i sparga cu prietenii, ci i-a investit pe nerasuflate in actiuni la bursa. A cumparat 13.000 de actiuni SIF Moldova (ne-a marturisit ca are o pasiune pentru cifra 13) si, acum investitor veritabil, a devenit mult mai interesat de forum, comentand zilnic noutatile de la bursa cu micii jucatori de pe site. Anul trecut in februarie, de ziua lui, Iancu a decis „sa-si faca un cadou” si a demisionat de la Intrarom, firma la care lucra ca programator, pentru a porni un bussiness pe cont propriu care sa imbine utilul cu placutul.

Grupul de prieteni care se formase pe forum a decis ca este momentul sa aiba un spatiu virtual propriu si asa a aparut www.agf.ro, adica AGA Forumistilor. Iancu este „vinovat de conceptia site-ului, acesta fiind administrat de firma lui, Greenred Soft (numele reprezinta o alaturare a culorilor bursei, verdele fiind pentru cotatiile in crestere, iar rosu – pentru scadere).

Site-ul nu este doar o simpla jucarie, ci inregistreaza venituri constante din inchirierea spatiului publicitar. Chiar daca produce singur anticorpi – incercarile de manipulare de pe forum sunt vanate prompt de ceilalti participanti care sanctioneaza exagerarile interesate – nou-venitii sunt avertizati cu fair-play ca informatiile furnizate de participanti ar putea avea efecte secundare in alcatuirea portofoliului propriu.

Site-ul AGF are peste 500 de vizitatori pe zi si mai mult de 1.500 de mesaje postate. Forumul de pe AGF a avut o prelungire neasteptata in FM atunci cand Iancu impreuna cu un prieten forumist, Cristian Rizea, au batut la usa Mix FM cu propunerea de a realiza in fiecare marti seara o emisiune bursiera, iar conducerea postului a considerat ideea interesanta.

Emisiunea si-a gasit repede sponsori (Vanguard si Intercapital) si a avut invitati de marca precum Ionut Popescu, Gratiela Iordache, Stere Farmache, Varujan Vosganian, Dragos Simion. In calitate de forumist, Iancu a fost invitat in urma cu cateva luni de Moise Guran (si el un veteran al discutiilor despre bursa si actiuni, forumistul Mishu) la o emisiune televizata pe Antena 3 si a fost doar inceputul legaturilor sale cu televiziunea: a semnat recent un contract cu Partener TV unde urmeaza sa realize un talk-show bursier.

O satisfactie suplimentara pentru parintele AGF: sunt propuneri ca, in premiera, discutiile de pe forum sa fie preluate in perioadele in care postul nu emite. Intre timp, Iancu viseaza sa-si listeze la bursa propria firma peste cinci ani si se concentreaza pe dezvoltarea altor site-uri pentru speculatorii la bursa. I-am cerut sa-si rezume experinta de investitor in trei propozitii.

„La serviciu poti gresi repetat si pentru ca nu intodeauna tragi consecintele, ai tendinta sa repeti erorile. La bursa, piata te sanctioneaza imediat, iti platesti scump greselile. Bursa te invata sa fii mai realist, sa evaluezi corect”.

De la informare la formarea de opinie pe Romanian Economics

Schimburile de mailuri pe subiecte macroeconomice fierbinti au creat o punte intre romanii din tara si diaspora.

„Am aflat pentru prima oara ca Condolezza Rice vine in Romania de pe un forum. Mi s-a parut putin probabil, mai ales ca nu se vehiculase niciunde in presa romaneasca o astfel de informatie”, povesteste un membru al forumului Romania Economics.

Forumul a aparut in 1998, la initiativa analistului economic Matei Paun, „pe fondul crizei economice de atunci”. S-a conturat ca un spatiu in care se vehiculau analize, comentarii, se facea schimb de informatii din domeniul macroeconomic.

Si cum analiza economica se impleteste cu politicul, e greu sa spui ca este doar un forum economic. Sunt 650-700 membri, jumatate dintre ei stabiliti in Statele Unite, apreciaza Matei Paun. Nu este o modalitate de a comunica intre cei din tara si cei din afara, ci este un spatiu de discutii, analize si comentarii.

Un spatiu in care cei care vor si au un cuvant de spus despre o tema il pot impartasi celorlalti. Colegi? Prieteni? Forumurile specializate isi trateaza vizitatorii ca pe membri ai familiei. Iti trebuie constanta de cele mai multe ori pentru a intelege despre ce este vorba. Pentru ca, asa cum subliniaza si Paun, publica doar acele mesaje care au intr-adevar ceva de spus.

„Peste 90% din mesajele primite intra”, spune el. Totusi, sunt filtrate acelea care nu aduc nimic in plus, ci doar isi exprima acordul fata de aprecierile unui alt membru. „Sunt lasate doar acele mesaje care aduc valoare adaugata subiectului”, spune Matei Paun.

Ca sa devii membru si sa participi la discutii trebuie sa trimiti o cerere, iar Matei Paun sa isi dea acordul. Rar este refuzat cineva. Asta pentru ca neavenitii se autoexclud din astfel de liste de discutii. Asa ca forumurile specializate isi selecteaza singure membrii si cititorii.

Gama de vizitatori e mare. De la simpli studenti, spune administratorul forumului, la analisti financiari, economici, directori de companii, ambasadori, oameni din presa etc. Si pentru ca cei care participa la discutiile vehiculate pe aceste forumuri au locuri de munca in domeniu, fac apel in comentariile lor la informatiile pe care le obtin aici, care, uneori, nu au mai fost vehiculate nicaieri. De aici si noutatea informatiilor si aparitia lor in premiera pe aceste forumuri.

Matei Paun spune ca mesajele publicate au valoare de informatie. Vorbeste despre forumul de discutii in termeni jurnalistici, dar nu il prezinta ca pe un mijloc de informare in masa sau publicatie on-line specializata. Este un spatiu in care cei care vor isi impartasesc opiniile si din care, cei interesati, isi pot extrage informatii pretioase.

Forumisti fara frontiere

– poti dialoga on-line cu vedete forumurilor de discutii accesand www.vanguard.ro, www.agf.ro, http://rom-econ.blogspot.com
– ai nevoie de un indicativ de user si o parola pentru a te implica activ in discutii. Se admit intrebarile naive, dar nu si limbajul licentios, iar accesul va fi restrictionat pentru cei care sar peste cal.
– in primele doua cazuri discutiile se arhiveaza astfel incat poti urmari si indirect temele abordate, seara, acasa.
– urmatorul pas ar putea fi aparitia unor blog-uri bursiere (jurnal on-line tinut de eminente cenusii, impatimiti ai speculatiilor bursiere) si va fi interesant sa comparati sfaturile brokerilor de meserie cu recomandarile speculatorilor cu vocatie.

Ultimele articole

Top 3 cadouri de Crăciun pe care să le oferi angajaților tăi

Crăciunul este perioada perfectă pentru a-ți arăta aprecierea față de angajații tăi. Dar ce...

Cum să optimizezi spațiul de depozitare cu camere frigorifice

Pentru a optimiza spațiul de depozitare folosind camere frigorifice, este important să înțelegem rolul...

Implant Mamar: O opțiune populară pentru creșterea încrederii

Implanturile mamelonare sunt o alegere populară pentru îmbunătățirea proporțiilor corporale și creșterea încrederii. Deși...

Optimizarea continutului, titlurilor si meta descrierilor pentru motoarele de cautare

In era digitala, unde prezenta online este un factor esential pentru succesul oricarui business,...

Mai multe articole similare

Top 3 cadouri de Crăciun pe care să le oferi angajaților tăi

Crăciunul este perioada perfectă pentru a-ți arăta aprecierea față de angajații tăi. Dar ce...

Cum să optimizezi spațiul de depozitare cu camere frigorifice

Pentru a optimiza spațiul de depozitare folosind camere frigorifice, este important să înțelegem rolul...

Implant Mamar: O opțiune populară pentru creșterea încrederii

Implanturile mamelonare sunt o alegere populară pentru îmbunătățirea proporțiilor corporale și creșterea încrederii. Deși...