Dacă acum 10 ani fabricarea aditivată nu era atât de răspândită din cauza prețului mare al echipamentelor, astăzi din ce în ce mai multe afaceri încep să utilizeze o astfel de tehnologie în producție, investiția fiind mult mai mică. În procesul de documentare despre preț imprimantă 3D, tipuri de imprimantă, mod de folosire, vei da de cele mai multe ori peste doi termeni: FDM și SLA. Imprimantele de tip FDM (fused deposition modeling) au la bază filamentele 3D, în timp ce imprimantele SLA (stereolithography) au la bază rășina 3D.
Filamente 3D vs rășină? Care sunt diferențele?
Fabricarea aditivată cu filamente 3D este cea mai răspândită tehnologie de imprimare 3D din lume, având numeroase avantaje. Modul de funcționare al unei imprimante 3D ce are la bază filamente este destul de simplu: bobina de filament este încărcată în imprimantă, iar duza imprimantei este încălzită la o anumită temperatură. În momentul în care motorul împinge filamentul prin această duză încălzită, acesta se topește și formează straturi care la final vor lua forma produsului dorit. Lucrurile stau diferit în cazul imprimantelor 3D cu rășină, fiind folosită tehnologia stereolitogafiei. Filamentele 3D sunt înlocuită cu o rășină lichidă fotosensibilă asupra căreia acționează un laser UV. Pe măsură ce laserul modelează rășina în funcție de schița prestabilită, platforma de construcție coboară, iar laserul formează următorul strat deasupra celui precedent. Un lucru important de precizat este faptul că nu poți folosi rășină la o imprimantă FDM și nici invers.
Rășină imprimantă 3D este folosită, de obicei, în cazul unor produse care necesită mai multă precizie și atenție la detalii, în timp ce filamentele 3D sunt recomandate în cazul produselor de mari dimensiuni. Imprimantele FDM sunt folosite în majoritatea industriilor, în timp ce SLA sunt folosite mai mult în stomatologie (pentru producerea gutierelor, coronițelor sau a punților) sau în industria bijuteriilor. Rășina este un material mai dur și rezistent în timp, însă în același timp este mai puțin elastic și mai predispus la rupere, iar imprimantele 3D cu rășină sunt mai greu de manevrat. Există mai multe tipuri de rășini, așa cum există și mai multe tipuri de filamente 3D – în cazul fabricării aditive FDM, filamentele pot fi interschimbabile, însă acest lucru nu este posibil și în cazul imprimantelor 3D SLA unde trebuie folosită aceeași rășină de la început până la final.
Fiecare tip de material are avantaje și dezavantaje. Ca să poți face cea mai bună alegere, trebuie mai întâi să identifici nevoile tale – ce vrei să printezi? Produse cu un nivel ridicat de detalii sau produse de mari dimensiuni? La nivel de preț nu există diferențe prea mari, găsești imprimante la prețuri potrivite pentru toate bugetele. Noi îți oferim mai multe opțiuni pentru ambele tipuri de tehnologii, imprimante 3D de la producători renumiți cum ar fi Ultimaker, Craftbot, Formlabs sau Builder, și îți stăm la dispoziție cu sfaturi, recomandări și răspunsuri la orice nelămurire ai avea.