Floarea soarelui, sau Helianthus annuus, este o floare anuala care este renumita pentru florile sale extrem de mari si de un galben viu. Aceste plante sunt originare din America de Nord, dar astazi sunt cultivate pe scara larga in intreaga lume ca plante ornamentale, plante alimentare si pentru uleiul lor valoros. Multi oameni se bucura de cresterea florilor, deoarece acestea sunt destul de usor de cultivat si sunt o modalitate excelenta de a inveseli chiar si o gradina mica.
Se estimeaza ca floarea-soarelui a fost domesticita in jurul anului 1000 i.Hr. in America de Nord, probabil in scopul utilizarii semintelor bogate in ulei si foarte hranitoare. Au fost, de asemenea, folosite ca sursa de coloranti violet si negri. Cand exploratorii europeni au aflat despre aceasta planta, au adus-o acasa cu ei, iar cultivarea in Europa dateaza din jurul anilor 1600. Pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, ele erau cultivate pe scara larga in Rusia pentru uleiul lor, dar si in multe alte parti ale Europei. Franta, in special, a devenit faimoasa pentru floarea soarelui, poate din cauza picturilor luxuriante ale lui Van Gogh cu campuri inflorite.
O floarea soarelui domesticita poate creste pana la peste sase picioare (doi metri) inaltime, producand una sau mai multe flori compozite, cunoscute sub numele de capete, pe o tulpina grosiera cu frunze aspre si paroase. „Floarea” este de fapt compusa din sute de buchete mici impachetate impreuna. Cand capul este fertilizat, buchetelele din interiorul capului se dezvolta in seminte, in timp ce petalele de-a lungul partilor laterale se ofilesc si cad. Pe langa galbenul clasic, aceste petale pot fi de culoare alba, portocalie sau maro, iar semintele se pot dezvolta sub forme albe, negre sau dungi.
Cea mai cunoscuta trasatura a florii-soarelui este probabil heliotropismul acesteia. Bobocii de flori se intorc spre soare, dar, contrar credintei comune, capetele mature nu. Mugurii sunt orientati spre est dimineata si urmaresc incet soarele pe cer. Dupa lasarea intunericului, capetele se reorienteaza pentru a se indrepta din nou spre est. Aceasta tendinta este mai pronuntata in formele domesticite. Se crede ca partile umbrite ale acestor plante cu crestere rapida cresc mai repede, provocand miscarea de intoarcere pe parcursul unei zile.
Planta are un sistem de radacina lung, care patrunde pana la peste sase picioare (doi metri), daca conditiile sunt potrivite. Acest lucru ii poate permite sa exploateze surse de apa relativ adanci in pamant. Din acest motiv, poate tolera adesea perioadele de seceta, dar nu este clasificat drept rezistent la seceta.
Cultivarea floarea-soarelui este usoara in majoritatea partilor lumii si, in unele zone, florile se pot transforma efectiv in buruieni daca sunt lasate sa creasca necontrolat. Ele se dezvolta foarte bine in foarte multe zone ale tarii. Plantele vor supravietui inghetului, dar pot fi deteriorate si vor muri daca sunt supuse unui frig puternic. Ele cresc cel mai bine la 21-25,5 ° C, dar vor tolera o gama mult mai larga.
Floarea-soarelui este o planta anuala, care moare la scurt timp dupa asezarea semintelor, asa ca poate fi cultivata oriunde unde temperaturile de vara raman peste punctul de inghet. Ele sunt in mod normal inmultite prin seminte, care germineaza cel mai bine la 7,7-10 ° C . Semintele ar trebui sa fie plantate intre 1 si 3,5 inch adancime. Plantele sunt destul de discrete cu privire la tipurile de sol, dar se recomanda un drenaj bun.
Datorita dimensiunilor lor mari si florilor atractive, floarea-soarelui este o planta ornamentala populara. Cresterea rapida si usurinta de cultivare fac ca aceste flori sa fie o alegere buna pentru copiii care doresc sa gradinareasca. Majoritatea magazinelor de specialitate au o gama larga de soiuri, pentru cei care doresc sa le cultive in culori exotice precum maro si alb.
Semintele au un continut ridicat de ulei – 39-49% – si sunt o sursa importanta de produse alimentare. Uleiul este printre cele mai populare pentru gatit si este folosit la producerea margarinei. Este bogat in grasimi nesaturate, care sunt considerate sanatoase si, in afara de gatit, este folosit in multe gustari gata preparate, cum ar fi chipsurile de cartofi. Are o aroma renumita de nuca si este, de asemenea, considerat a fi foarte buna pentru piele.
Deoarece semintele sunt bogate in proteine si mai multi nutrienti, ele sunt o gustare populara in multe regiuni ale lumii, mai ales atunci cand sunt prajite. Semintele de floarea soarelui sunt utilizate pe scara larga ca hrana pentru diverse animale de companie, in special pasari si unele rozatoare. De asemenea, sunt vandute ca hrana pentru pasarile salbatice, pentru a fi puse in suporturile de hrana pentru pasari de gradina.
Alegerea a celor mai bune categorii de samanta floarea soarelui depinde foarte mult si de intrebuintarile celui care o planteaza. Soiurile cu o singura tulpina, sunt hibrizi fara polen, ceea ce inseamna ca nu arunca polen pe mobilier, fete de masa si imbracaminte, asa cum fac floarea soarelui non-hibrida. In timp ce soiurile fara polen inca produc nectar si, astfel, sustin organismele care se hranesc cu nectar, cum ar fi fluturii, toate albinele au nevoie atat de nectar, cat si de polen pentru a supravietui. Soiurile de floarea soarelui fara polen plantate in apropierea floarea soarelui „obisnuita” (bisexuala) sunt susceptibile sa fie vizitate si polenizate intr-o oarecare masura de catre polenizatorii care au vizitat florile obisnuite. Si, daca sunt lasate sa se maturizeze pe tulpina, in loc sa fie taiate, vor putea, de asemenea, sa produca unele seminte.