Exista dovezi care arata legatura dintre sanatatea orala si sanatatea generala, iar Excedent.ro este locul ideal in care stomatologii utilizeaza cele mai moderne aparate si cele mai noi tehnici pentru o sanatate deplina a cavitatii bucale. Gura face parte din corp si, de aceea, sanatatea orala este foarte importanta. Sunt mai multe motive pentru care ingrijirea danturii influenteaza sanatatea generala a organismului.
Excedent.ro – de ce este important ca periodic sa aiba loc vizite la stomatolog
1. Gingii sanatoase pentru o inima mai sanatoasa
Studiile leaga boala inflamatorie orala de riscul crescut de boli de inima. Potrivit Academiei Canadiene de Parodontologie, persoanele cu boala parodontala au un risc mai mare de boli de inima si prezinta un risc de doua ori mai mare de a face un infarct miocardic fatal in comparatie cu persoanele care au gingii sanatoase. La Ecedent.ro conteaza foarte mult nu doar sanatatea dintilor, ci si cea a gingiilor.
Boala gingivala cauzata de expunere bacteriana poate duce la boli cardiovasculare, deoarece poate creste nivelul inflamatiei din organism. Inflamatia este un factor major de risc pentru bolile de inima. Medicul dentist sau igienist ar trebui sa intrebe despre sanatatea inimii si istoricul familial al bolilor de inima si, invers, cardiologii ar trebui sa examineze sanatatea orala. O problema dintr-o zona poate semnala probleme in cealalta.
2. O gura sanatoasa ar putea insemna o sarcina mai sanatoasa
Examinarile periodice facute de medicul dentist si igienist devin si mai importante in timpul sarcinii. Health Canada raporteaza ca exista studii in curs de desfasurare care examineaza daca femeile insarcinate cu o stare de sanatate orala proasta pot prezenta un risc mai mare de nastere a bebelusilor inainte de termen sau cu greutate scazuta la nastere, decat femeile insarcinate cu o buna sanatate orala.
Bebelusii nascuti prematur sau cu greutate mica la nastere prezinta un risc mai mare de complicatii, inclusiv probleme de dezvoltare, astm bronsic, infectii ale urechii, anomalii congenitale, dificultati de comportament si, in cazuri grave, un risc mai mare de deces.
3. Exista o legatura in ambele sensuri intre boala gingiilor si diabetul zaharat
Desi se stie ca persoanele cu diabet zaharat sunt mai predispuse la afectiuni ale gingiilor, studii recente cu rezultate surprinzatoare arata ca boala gingivala grava poate contribui, de fapt, la diabet, deoarece afecteaza controlul glicemiei.
Pentru ca boala parodontala este o infectie, bacteriile produc toxine care afecteaza metabolismul carbohidratilor in celule individuale. De asemenea, se considera ca raspunsul gazdei la bacteriile parodontale poate creste rezistenta la insulina si, prin urmare, nivelurile de glucoza din sange.
4. Cancerul oral poate fi detectat mai repede
Ca parte a controalelor periodice, stomatologii verifica toate tesuturile moi, pentru a se asigura ca sunt sanatoase. Toti medicii dentisti sunt instruiti sa efectueze o verificare de identificare a cancerului, ca parte a examinarilor dentare in curs, prin inspectarea gingiilor, a limbii, a buzelor si a interiorului obrajilor pentru a descoperi orice schimbare suspecta sau neobisnuita.
O leziune precanceroasa poate incepe ca un mic punct alb sau rosu inchis, care poate sa nu cauzeze alte simptome vizibile. Asociatia canadiana dentara confirma faptul ca dentistul are abilitatile si instruirea necesare pentru a detecta o astfel de problema. Doar aproximativ o jumatate dintre toti pacientii diagnosticati cu cancer oral supravietuiesc mai mult de cinci ani, astfel incat detectarea semnelor precoce ale bolii este cruciala.