Vopseaua de par de buna calitate este unul dintre cele mai cautate produse. Motivele care stau la baza vopsirii parului sunt variate, de la nevoia de a acoperi firele albe si pana la dorinta de a face ceva nou si de a schimba uneori radical culoarea naturala a parului. In functie de rezistenta, vopseaua de par poate fi clasificata in mai multe categorii, pe care ar trebui sa le cunosti, pentru a sti care produs ti se potriveste.
Vopsea de par permanenta
In categoria cosmetice, vopseaua de par permanenta este una dintre cele mai cautate. Aceasta vopsea de par, contrar numelui sau, nu va rezista toata viata, insa are cea mai lunga durata de pigmentare. Vopseaua de par permanenta ajunge pana in interiorul axului folicular, unde va fi depozitat pigmentul pentru a ramane luni bune. Genul acesta de vopsea de par are nevoie de un oxidant care sa permita patrunderea vopselei in firul de par. Cu cat ai un oxidant mai puternic, cu atat cresc sansele de a obtine tonuri mai intense.
Tot in aceasta categorie de vopsele de par intra si produsele cu rol decolorant care sunt mult mai concentrate decat vopseaua clasica, astfel incat sa poata elimina pigmentul natural, existent in par. Decolorarea dureaza mai mult decat vopsirea parului si este recomandat sa fie facuta de un specialist, pentru a evita distrugerea parului.
Vopsea de par demi
Aceasta vopsea este cu mult mai blanda decat cea anterioara si nu foloseste amoniac, utilizand ingrediente care cresc permeabilitatea firului de par, fara sa il afecteze. Concentratia de peroxid din aceste vopsele este mult mai mica. Desi mai blanda cu parul, aceasta vopsea nu tine la fel de mult ca cea permanenta si va trebui sa te vopsesti mai des. In plus, vopseaua demi nu deschide firul de par si nu poti obtine nuante sub cea pe care deja o ai, insa poti acoperi cu succes firele de par albe. Rezista maximum 28 de spalari.
Vopsea semipermanenta
Aceasta vopsea de par vine intr-o formula ceva mai sanatoasa. Poti gasi astfel de vopsea sub denumirea de nuantator, cu pigmenti care sunt depozitati pe suprafata folicului, fara sa dauneze fibrei de par. Sunt putine cazurile in care vopseaua contine peroxid sau amoniac, deci poti sa o aplici si pe par casant si imbatranit. Din pacate insa, culoarea in acest caz particular va rezista foarte putin.
Vopsea temporara
Aceasta vopsea nu are in compozitie niciun ingredient nociv si multe formule contin chiar uleiuri de hidratare. In acest sens, pigmentul va fi depozitat pe stratul exterior. Poti gasi astfel de vopsea de par sub forma unui sampon, dar si sub forma de spray, gel sau spuma. La final, rezultatul se uniformizeaza foarte bine cu parul natural, insa nu rezista mult. Nuantatoarele naturale pot sa schimbe usor culoarea naturala a parului, in timp ce nuantatoarele vibrante se vor vedea cel mai bine pe parul blond, unde vor produce exact rezultatul de pe cutie.