Dorința de a avea un trai mai bun, de a avea șansa de a economisi fondurile necesare deschiderii unei afaceri sau realizarea unei investiții te poate îndemna la dezvoltarea într-o altă țară. În asemenea circumstanțe, căutarea unui loc de muncă peste granițe poate fi soluția perfectă. Oportunitățile de angajare sunt destul de multe, având ocazia de a alege între căutarea de locuri de muncă Olanda sau în țări precum Franța sau Belgia.
Cum găsești un loc de muncă în străinătate
În trecut obținerea unui loc de muncă în altă țară era un lucru destul de anevoios de făcut. Astăzi, datorită tehnologiilor informaționale un loc de muncă poate fi găsit mult mai ușor. Iată ce anume trebuie să faci pentru a-ți găsi un loc de muncă într-o altă țară.
Consultă oferta locurilor de muncă
Un loc de muncă poate fi găsit pe internet. Unele anunțuri sunt postate de către agențiile de plasare a locurilor de muncă, altele direct de către angajatori sau de către intermediarii acestora. Totuși, înainte de a căuta, e important să știi ce anume poți face și ce vrei să faci. În funcție de interesele tale, poți găsi un loc de muncă adecvat.
Ia în considerare principalele aspecte de interes, precum locația, posibilitatea de a găsi o cazare, limba, oportunitatea de dezvoltare pe plan profesional, remunerația salarială, condițiile de muncă.
Creează un CV și aplică
Odată ce este identificat un loc de muncă, e necesar să se răspundă la anunț. Dacă anunțul este postat pe una dintre platformele online de anunțuri, se poate aplica direct prin intermediul platformei. Dacă anunțul de muncă este postat de către AJOFM sau de către o altă agenție de plasare a forțelor de muncă, se poate aplica și direct la sediul acestora.
Pentru a aplica la un loc de muncă, persoana în cauză trebuie să aibă un CV actualizat, din care să reiasă competențele sale.CV-ul poate fi depus personal la sediul agenției sau atașat pe platformă la profilul de utilizator. În acest ultim caz, în momentul aplicării la un loc de muncă, angajatorul primește CV-ul. Dacă cel care aplică este eligibil, ulterior va fi necesar să prezinte și copii ale diplomelor de studii și de calificare.
Consultă condițiile locului de muncă
Indiferent de meserie, cel care aplică la un nou loc de muncă trebuie să analizeze multiple aspecte de bază ce au legătură cu job-ul identificat. În primul rând, trebuie avut în vedere salariul oferit. Chiar dacă angajatul provine din altă țară, acesta trebuie să beneficieze de un salariu reglementat de legea țării respective, care să nu fie influențat de anumite criterii discriminatorii. Și drepturile ce recurg din statutul de salariat trebuie să fie identice cu cele ale rezidenților țării respective. Prin urmare, un angajat român într-o țară străină are dreptul de a fi plătit pentru orele suplimentare, de a primi concediul anual și zile libere ce sunt reglementate prin lege, indemnizații de boală și dreptul la șomaj, în conformitate cu legislația țării. Trebuie avut în vedere și programul de lucru și oportunitățile de dezvoltare pe plan profesional.
Analizează condițiile agenției sau ale angajatorului
Înainte de a semna contractul de muncă, acesta trebuie să fie citit cu mare atenție. În acesta trebuie să fie inclus salariul (plata orară sau lunară, după caz), drepturile și obligațiile ce revin angajatului și angajatorului, modul de încetare a contractului. În acesta trebuie să fie specificate și aspecte legate de cazare și transport, dacă este cazul. Cazarea și transportul pot fi asigurate de către agenție sau de către angajator, sau în unele cazuri, angajatul e cel care trebuie să se ocupe de aceste aspecte.
În ce ramuri de activitate poate fi găsit un loc de muncă în străinătate
Sunt disponibile locuri de muncă atât pentru calificați, cât și pentru necalificați. Cei care dețin studii și diplome de calificare recunoscute la nivel internațional, pot găsi locuri de muncă în domenii precum medicina, construcțiile și logistica. Posturile sunt disponibile pentru aproape toate nivelurile de calificare din aceste domenii, unele posturi oferind candidaților și condițiile necesare pentru relocare.
Cei care nu dețin o calificare anume pot să își găsească locuri de muncă în diverse domenii. Sunt disponibile posturi precum infirmier/ă, muncitor necalificat în fabrici, depozite și în agricultură, bonă, îngrijitor/oare pentru bătrâni, muncitor pe șantier. În funcție de domeniu și de munca prestată, salariul variază, însă, atât timp cât contractul de muncă este înregistrat în conformitate cu legea, angajatul va beneficia de toate drepturile care i se cuvin.
În cazul relocării în țara respectivă, pot fi dobândite ulterior diverse calificări prin intermediul agențiilor abilitate. Aceste calificări pot fi de folos în dezvoltarea pe plan profesional. Piața locurilor de muncă a fost și va fi mereu ofertantă pentru toată lumea, și în plus, învățarea pe tot parcursul vieții e un aspect încurajat ce ar trebuie luat în calcul de către toată lumea.