Desi anul trecut afirma ca a gresit investind in turismul romanesc, George Copos este interesat mai nou de o locatie de top din Bucuresti.
„Copos a preluat controlul Hotelului Hilton de la francezi”, aceasta e stirea care a tinut capul de ziar al publicatiilor saptamana trecuta. Informatia a fost dezmintita de Simona Constantinescu, director general al grupului Ana Hotels. Oficialul companiei a precizat ca firma pe care o reprezinta este inca in negocieri pentru preluarea pachetului majoritar al Hotelului Athenee Palace Hilton, parte de la grupul francez Vivendi, parte de la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT). Ea a negat ca tranzactia dintre Ana Hotels si grupul francez ar fi fost deja parafata pentru o suma cuprinsa intre 25 si 30 milioane $. Compania vicepremierului este interesata sa cumpere vechiul hotel bucurestean, relativ recent renovat. Pretul de piata al celor 3 milioane de actiuni detinute de stat, prin MTCT, este de aproximativ 34 miliarde de lei, dat fiind ca pretul mediu de tranzactionare a fost, anul trecut, de 11.843 lei pe actiune la Rasdaq.
Constantinescu a precizat ca oferta Ana Hotels pentru pachetul de actiuni detinut de stat prin minister este mai mare decat aceasta valoare aproximativa de piata, fara a preciza insa suma. „Nu putem da cifre. Sunt confidentiale si, fiind facute publice, pot afecta negativ cursul tranzactiei”, a spus Simona Constantinescu. „In urma anuntului oficial publicat in presa de catre minister, in toamna anului trecut, prin care se facea publica intentia de vanzare prin licitatie a Athenee Palace, Ana Hotels si-a manifestat interesul legat de aceasta posibila achizitie”, a mai spus Constantinescu. Ea a explicat ca societatea a cumparat caietul de sarcini, fiind singura companie care a depus oferta finala. Directoarea Ana Hotels a afirmat ca nu este vorba despre o oferta de 500.000 de euro, avand in vedere ca numai garantia pentru achizitionarea pachetului de sarcini a fost de 1,2 milioane de euro.
Constantinescu a precizat ca Ana Hotels poarta negocieri cu doua firme, pentru preluarea a doua pachete de actiuni. E vorba de SC Athenee Palace SA (APSA), societate de tip deschis, tranzactionata pe bursa Rasdaq, si SC Athenee Phenix Group SA (APG), societate privata, controlata de grupul francez Vivendi, proprietarul hotelului bucurestean. „Da, dorim sa preluam Hilton si ne-am implicat in negocieri cu ambele firme. De mentionat ca ambele societati care au scos hotelul la vanzare sunt in totalitate private, astfel ca nu se pune problema privatizarii”, a mai spus directoarea grupului.
Achizitiile unui vicepremier
George Copos, a carui avere este estimata la 300 de milioane de euro, este unul dintre cei mai importanti investitori in proprietati hoteliere si in turism, cu peste 60 de milioane $ investiti in sector. El detine hotelul Crowne Plaza din Bucuresti, complexul Europa din Eforie Nord, hotelul Astoria, tot in Eforie Nord, precum si trei hoteluri in Poiana Brasov: Poiana, Bradul si Sport. Vicepremierul detine 0,9% din operatorul de telefonie mobila Connex, actiuni a caror valoare se situeaza in jurul a 30 milioane $. Recent, Copos a achizitionat contra sumei de 3 milioane $ o fabrica de motoare de masini de spalat din Anglia, pe care a relocat-o in Romania.
De ce Athenee Palace Hilton
– Hotelul este clasificat la 5*.
– Athenee Phenix Group a investit 42 milioane $ pentru renovarea vechiului hotel Athenee Palace.
– Suma necesara refacerii si modernizarii hotelului a fost asigurata din doua credite acordate de BERD – 14,3 milioane $ si de un consortiu de banci franceze – 16,9 milioane $.
– Cifra de afaceri a hotelului Athenee Palace Hilton in 2004 a fost de 22 milioane $.
– Gradul de ocupare a depasit 70%, iar profitul net s-a situat in jurul a 4,5 milioane $.
– Hotelul a fost relansat in 1996, are 275 de camere, cu restaurante, centru de afaceri, sali de conferinta, centru de fitness si zona de shopping.
– Datoriile pe care va trebui sa le plateasca viitorul cumparator sunt de peste 10 milioane $.