Civilizația nu stă nemișcată, oferind omenirii noi dezvoltări în domeniul tehnologiilor de construcție. Compania Cassa Ta încearcă să țină pasul cu vremurile, oferind proiecte de case și construind case CLT. Este vorba despre tehnologia CLT. Firma construiește case CLT, adică din panouri din lemn care sunt conectate în mod fiabil. Aceasta este o tehnologie relativ nouă. Producția de panouri CLT a fost demarată destul de recent, astfel că puțini oameni din România au auzit despre această tehnologie.
Case din CLT
Tehnologia CLT este o metodă nouă, încă destul de unică în țara noastră, de a construi case care prezintă multe avantaje.Conform acestei tehnologii, casele sunt construite din panouri speciale din lemn – lamele, care sunt fixate între ele. Drept urmare, construcția unei case din CLT este foarte frumoasă, ușoară, practică, durabilă, ecologică și de încredere.
Caracteristici panouri CLT
Pentru producerea panourilor CLT sunt utilizate foioase și rășinoase. Fiecare lamelă include de la 3 la 12 straturi, iar în majoritatea cazurilor numărul de straturi este impar. Grosimea unui panou variază de la 6 la 40 cm, iar lățimea și lungimea – de la 1,25 la 3,5 metri și, respectiv, până la 24 de metri. Astfel, un panou din lemn poate acoperi bine fațada unei clădiri de-a lungul lungimii sale. Deschiderile necesare pentru ferestre și uși sunt pregătite în etapa de fabricație a panourilor. În timpul recoltei, lemnul este supus unei prelucrări obligatorii – uscarea în camere speciale, astfel încât conținutul de umiditate este de aproximativ 12%. Panourile sunt fixate în mod tradițional cu un clei special, care conține poliuretan sau cu capse și cuie metalice. O caracteristică importantă a compoziției adezive este absența completă de formaldehidă, ceea ce garantează în cele din urmă calitatea ridicată de mediu a casei construite.
Case cu tehnologia CLT
Tehnologia CLT are o serie întreagă de avantaje competitive. Iată care sunt principalele avantaje:
Viteza de construcție. Instalarea unui panou durează 15-20 de minute, construirea unei case – aproximativ 8 ore, dacă este implicată o echipă de 4 persoane. Panourile sunt numerotate, astfel încât nu apar niciodată probleme și întârzieri în construcția unei noi clădiri.
Capacitate perfectă de suport. În consecință, panourile sunt utilizate pentru construcția pereților și a pardoselilor. Casele din Australia au 32 de metri înălțime, iar în Norvegia 49 de metri (14 etaje) și sunt o confirmare convingătoare a acestui fapt.
Siguranța privind incendiile, a fost dovedită experimental. Panoul gros de 18 cm a fost expus la temperaturi de până la 1000 grade C, iar partea inversă s-a încălzit până la 10 grade C.
Geometrie perfectă. Acest lucru se realizează prin proiectarea preliminară a panourilor în conformitate cu amplasarea ferestrelor, ușilor și utilităților.
Posibilitatea oricărei finisări. O casă construită pe baza tehnologiei CLT poate fi finisată profesional și calitativ cu orice alte materiale.
Greutate extrem de ușoară. Lemnul este de câteva ori mai ușor decât betonul, iar acesta este un plus semnificativ în situația livrării și instalării fundației.